סדרת הקאלט הוותיקה "חוק וסדר" פתחה בשבוע שעבר את עונתה ה-23, ויוצריה בחרו לעשות זאת עם פרק שנוגע בנושאים הכי אקטואליים עבור הישראלים, וגם הכי רגישים עבורם - אירועי 7 באוקטובר, המלחמה בעזה וגם האנטישמיות בארה"ב, ובפרט באוניברסיטאות, שמגיעה בעקבותיה. כעת, החל מהיום (שלישי), הפרק זמין לצפייה גם כאן בישראל (ב-yes וב-HOT) והישראלים יוכלו לשפוט בעצמם עד כמה העלילה נוגעת עבורם בעצבים חשופים. לפחות עבור ישראלית אחת - כוכבת הסדרה אודליה הלוי - מדובר היה בפרק לא קל, אבל גם חשוב מאוד ובעל ערך להסברה הישראלית.
"כשקיבלתי את התסריט לפרק הראשון בעונה הייתי בשוק", אומרת הלוי בשיחה עם mako. "לא חשבתי שיכתבו פרק בנושא. זה טלטל אותי וההרגשה האישית שלי הייתה שאולי מוקדם מדי. אנחנו בעיצומה של מלחמה, הכול היה עוד מאוד טרי, עוד לא ספרנו את המתים, יש לנו חטופים בשבי והאנטישמיות ברחובות עולה, בלתי פוסקת וללא גבולות.
"אחי הוא מניצולי נובה. יומיים אחרי שיצא מהזוועות הוא כבר נסע למילואים בצפון. התחושות היו מאוד קשות, לילות ללא שינה וחרדה. מועקה ודאגה שאי אפשר להסביר במילים. הייתי מבלה ימים שלמים במלחמת הסברה. אם זה בלתלות שלטים של החטופים, ללכת להפגנות ואירועי התרמה, או לדבר עם אנשים רנדומליים ברחוב וברשתות החברתיות שאין להם שום מושג או ידע בכל מה שקשור לקונפליקט - מכחישי המאורעות של 7 באוקטובר. כל זה תוך כדי צילומי סצנות שהיו קרובות כל כך למציאות. בסופו של דבר אני צריכה לשחק את הדמות באופן מקצועי עם כל הקושי".
ואכן הפרק ב"חוק וסדר" נוגע כמעט בכל אחת מהנקודות שעליהן מדברת הלוי - מאבק ההסברה הישראלי בצל המלחמה, האנטישמיות הגואה, היחס המקומם של רבים בעולם כלפי מעשי הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר. הפרק ממש נפתח באזכור לשלטי החטופים הישראלים, ולהשחתתם על ידי פעילים אנטי-ישראלים.
המשך עלילת הפרק מספרת את סיפור הרצח של נשיא אוניברסיטה יהודי, הדוגל בחופש הביטוי לכלל תלמידיו וכאשר נקלע לעימות עם סטודנטים שמרססים גרפיטי אנטישמי על עסק יהודי, נרצח. הלוי מגלמת את עורכת הדין מטעם התביעה, שמנהלת את ההליך נגד אחד החשודים.
"אחרי שיחה פתוחה ואמוציונלית עם הכותבים והמפיקים הרגשתי בטוחה", היא מספרת על צילומי הפרק ומעורבותה. "הבנתי את עמדתם וידעתי שאני בידיים טובות, שאני חלק ממשפחה מחבקת ותומכת. הבנתי שהמטרה היא להעלות מודעות בנושא האנטישמיות, ואם לא עכשיו אי מתי. הם היו קשובים לדעותיי כישראלית, שמעו על החוויות והתחושות הפרטיות שלי. הם אפילו חששו לביטחוני אז הצמידו לי שומר ראש לוודא שארגיש בנוח.
"אני יודעת שליוצר דיק וולף היה חשוב שייכתב פרק בנושא שמתעסק בביקורת על הסטודנטים, האוניברסיטאות, החברה ומערכת המשפט בכל מה שקשור לאנטישמיות. הוא חצי יהודי והיה אחד התורמים הגדולים של אוניברסיטת פן. ואפילו לפני המלחמה דרש שנשיאת האוניברסיטה (לשעבר, ג"מ) אליזבת מגיל תפוטר לאחר שהשתמשה בכספים שלו למען אירוע שארגנה לתמיכה בפלסטין, ושהשתתפו בו ידוענים ומסיתים אנטישמיים כמו רוג׳ר ווטרס".
מתרגשת לקראת עליית הפרק בישראל? מצפה לקבל תגובות?
"היו לי חששות עצומים לפני שידור הפרק. נעשו כמה שינויים של הרגע האחרון והיה קשה לדעת איך הפרק יצא לאחר העריכה הסופית. חשוב להבין ש'חוק וסדר' היא סדרה שמעלה ביקורת על נושאים רלוונטיים שקורים בזמן אמת והיא אף פעם לא מציגה אף נושא לגמרי כחד צדדי. נושא הפרק מבוסס על המציאות של היום, אבל הדמויות והעלילה הן לגמרי פיקטיביות. היא סדרה שנועדה לייצר שיח בקרב הצופים ומייצגת עמדות שונות, שלעיתים גם קיצוניות. הנוער מקבל הרבה אינפורמציה דרך המדיה אז החשיבות להעלאת המודעות היא גדולה. אני יודעת שעשיתי את מה שביכולתי למען ההסברה למרות המגבלות".