עם עלייתה למסך, "המפקדת" מבית כאן 11 זכתה, בדומה לסדרות אחרות מהתאגיד השנה, לשבחים רבים - כאשר המבקרים התפעלו מאיכויותיה וגם הצופים כבר התמכרו והפכו פריימים ממנה לממים ברשתות החברתיות. אבל לצד האהדה הרחבה שזכתה לה הסדרה החדשה, צופים מסוימים פחות מרוצים ממנה ואף התחילו מחאה נגד המסרים החבויים בה: חיילות במסלול מקא"ם ומפקדותיהן מוחות על הייצוג הפוגעני והמעליב בה, לדבריהן, של חיילות איתן.
טל פרנקנטלר, מפקדת בפלוגת סער בבסיס מחו"ה אלון, פרסמה פוסט בפייסבוק שזוכה לעשרות שיתופים ובו היא הסבירה מה מהות התפקיד שלה בצה"ל והתרעמה על האופן בו תוארו חיילות איתן בסדרה. "החיילות שמגיעות למחו"ה אלון הן חיילות 'איתן'- נערות עם נתוני הגיוס הכי נמוכים בצה"ל. הן מגיעות למחו"ה ועוברות קורס שמטרתו להכין אותן לשירות סדיר בצה"ל. מחו"ה אלון הוא המקום היחיד בצה"ל שמגייס חיילות איתן".
לדבריה, "אתמול צפיתי בפרק הראשון של 'המפקדת' של כאן 11, שמתרחשת במסגרת טירונות של חיילות איתן. מה שבאמת חרה לי כשראיתי את הפרק הוא הצורה שבה ציירו את החיילות – החיילות שלי! כמה סטיגמות ואמירות שטחיות, על חיילות עם כל כך הרבה עומקים ורבדים. הן אמיצות וחכמות ולימדו אותי כל כך הרבה שיעורים לחיים. הן מדהימות, הן לא 'פסיכיות', ולא 'הכיתה הטיפולית של צה"ל עם אם-16 ביד'. מקווה שלא תתנו לשטחיות ולסטיגמות להשפיע עליכן, ותזכרו שיש הרבה מעבר לדמות בטלוויזיה".
אל הפוסט המדובר צירפה פרנקנטלר גם הודעת וואטסאפ שהעבירה לה אחת מחיילות איתן, שנשארה בעילום שם. בהודעה, החיילת הבהירה כי הסדרה פגעה בה עמוקות: "מחר אני חוזרת לבסיס בבושת פנים בגלל הסדרה, ואולי גם יהיו פרצופים מהמפקדת או מהקצינה שלי כי הן באמת לא מכירות אותי לעומק. אולי הן חושבות שאני כזאת, כמו הסדרה שמציגה אותנו. לפני חודש מישהי שאלה אותי איפה עשיתי טירונות, אמרתי לה מחו"ה אלון בגאווה וללא בושה. התגובה שלה הייתה, 'מה את משוגעת? יש לך תיקים במשטרה?' הסברתי לה שהבנות שם רגילות, רק שחלקן עברו משהו בחיים שלהן, אבל זה לא עושה אותן למשוגעות ולחולות נפש".
צעירה נוספת, שחברתה משרתת כמפקדת של נערות איתן, אמרה כי "החיילות נסערות בימים האחרונים עקב השם והתדמית הלא נכונה שיצאה להן בסדרה, נוצרה פגיעה באוכלוסייה כל כך רגישה".
"ילדות שהחיים הפכו אותן לנשים חזקות"
גם עפרי שרון בת ה-24, שהשתחררה מצה"ל בינואר 2021, צפתה בפרק הראשון של "המפקדת" והזדעזעה מהאופן שבו הוצגו חיילות איתן והמפקדות בסדרה. עפרי התגייסה בדצמבר 15 לקורס הו''ד ואחריו גם יצאה לקצונה. בהמשך השירות, שימשה כמפקדת מחלקה במחו"ה אלון בפלוגת סער, שכוללת בתוכה גם חיילות איתן וחיילים עם סעיפים נפשיים. אחרי שהייתה סמ"פ למשך 8 חודשים בפלוגת יהב, הגשימה עפרי את חלומה ונהייתה למ"פ של פלוגת סער, תפקיד בו שירתה במשך שנה וחצי.
בשיחה עמה, סיפרה עפרי על חווית הפיקוד על חיילות איתן ועל משמעותו של התפקיד. "חווית הפיקוד עליהן היא קודם כל עוצמתית. ההגדרה שלהן היא חיילות עם נתונים נמוכים - משמע קה''ס (קשיי הסתגלות) גבוהים, קב''א ודפ''ר נמוכים. את פוגשת כל חודשיים 150-160 ילדות שהחיים הפכו אותן לנשים חזקות. הן מגיעות מרקעים מורכבים והופכות ללביאות. חלקן פגועות ממערכות קודמות - לרוב אין חווית הצלחה מבית ספר. חלקן עברו אירועי אלימות ואירועים מיניים פסולים. חלקן ננטשו או נזרקו מהבית".
עפרי שרון: "אני חושבת על הנזק שהסדרה תעשה לחיילות, אני חושבת על ההורים שלהן שצופים בזה. אני חושבת על מלש''בית שיושבת עכשיו בבית ועל האנשים שאומרים לה 'אהה את למחו"ה? למה מה הבעיה שלך?"
עפרי מדגישה כי "הן באמת מגיעות ממגוון של מקומות. הכי קל לנו לחשוב שהן כולן עברייניות עם תיק פלילי וזה אכן קיים אבל זה אולי אחוז אחד מכל מי שמגיעה וזו בורות להכליל". לדבריה, "הטירונות בסער מהווה להן הזדמנות לדף חדש מתוך הבנה שהכניסה לצה''ל תאפשר סיכוי גבוה יותר לחיים נורמטיביים כאזרחית בישראל. כמובן שחלקן מתמרדות, נפקדות, כמעט מוותרות. זה קשה שפתאום מגיעה מישהי בגיל שלך ואומרת לך מתי לקום, במיוחד כשכבר התרגלת לעצמאות מלאה. התהליך איתן הוא 24/7".
בפרק הראשון של "המפקדת", צליל מוצגת כמי שלא עברה הכשרה מתאימה לתפקיד שלה, אבל לדברי עפרי, המציאות רחוקה מכך: "במציאות, המפקדות מדהימות ויודעות להתמודד ברגישות. אני מבינה שהסדרה היא כמו כל סדרה - צריכה רייטינג. וכמו שאנחנו מכירים כבר, הקצנה תורמת לרייטינג לעלות. אני וכל הסגל שהיה איתי היה שם - אנחנו יודעות שזו לא האמת. אנחנו יודעות איך אנחנו מדברות עליהן בסוף כל יום. מפקדות מתרגשות שחיילת בחרה לשתף את הסיפור שלה מול כולן. מפקדות אוהבות את החיילות שלהן למרות הקשיחות שהן משדרות".
עפרי מספרת שכמה מהסצנות בסדרה היו בעיניה פוגעניות במיוחד: "בסדרה יש שלוש סצנות שהוציאו אותי מדעתי. שהיא (המפקדת, שג"מ) לא מעבירה להן סק''ג כי הן נערות איתן. אז מה? הן יבינו פחות? הן טיפשות? הן פחות ממך? ממש לא וזה מה שמצטייר. מה שיפה במפגש בין המפקדות לחיילות זה שהלמידה היא הדדית. לימדנו אותן לקום בזמן ולהתבטא בצורה מקדמת, לייצר שאיפות לעתיד. ולמדנו מהן על נחישות, עוצמה, כוח רצון וחכמת חיים".
"סצנה נוספת היא הסצנה שבה מוזכרת המילה 'פסיכיות'. יש להן קשיים, אין ספק, אבל גם לי יש וגם לך יש. זה הופך אותנו ל'פסיכיות'? דחקנו אותן להתמודד עם מה שהן לא מדברות עליו כי לפעמים אף אחד לא שאל. חיילת סיפרה לי שנאנסה 3 פעמים על ידי אנשים שונים בגיל 10, 11 ו-12. ואז התחילה לבכות בטירוף מתמשך כי אף אחד לא יודע את זה עליה. היא פסיכית? היא אנושית וחזקה. כי בסוף אחרי כל זה - היא בחרה לשבת מולי במדים". עפרי המשיכה וסיפרה כי "האחרונה היא הסצנה שבה חיילת מבקשת קב''ן תוך כדי איום באובדנות. הסמלת מדברת אליה כאילו היא לא שווה כלום. הסצנה מוכרת, הסגל עמד מול לא מעט כאלה. הסמלות שלי מעולם לא הגיבו ככה, כמו בסדרה".
"אני חושבת על הנזק שהסדרה תעשה לחיילות, שהן לא יידעו להפריד בין מציאות לרייטינג. אני חושבת על ההורים שלהן שצופים בזה. אני חושבת על מלש''בית שיושבת עכשיו בבית וכותבת 'מחו"ה אלון/פלוגת סער' באינטרנט וזה מה שעולה לה. אני חושבת על קבוצות הוואטסאפ שלה. על האנשים שאומרים לה 'אהההה את למחו"ה? למה מה הבעיה שלך?'".