במבט ראשון, הלוגו הצבעוני והילדותי של תוכנית הריאליטי היפנית "כבר גדולים!" ("!Old Enough") לא נראה מזמין במיוחד. אבל התוכנית שעלתה לאחרונה לנטפליקס - למרות שהפרקים שלה שודרו לפני קרוב לעשור - היא תופעה תרבותית ביפן שבהחלט כדאי להכיר.

השם של הגרסה המקורית הוא בתרגום חופשי "הסידור הראשון שלי", ובכל פרק ילד או ילדה בגילי 2-6 מקבלים משימה (הסידור הראשון שלהם) כמו ללכת למכולת, לרכוש מוצר ולחזור הביתה - הכל לבד. ביפן, הסדרה משודרת כבר קרוב ל-30 שנה, עם שני פרקים באורך שלוש שעות כל אחד שמשודרים פעמיים בשנה, וכחמישית מכלל האוכלוסייה היפנית צופה בהם.

הסיבה שהתוכנית משודרת פעמיים בשנה בלבד נעוצה בעיקר בהפקה המורכבת. על מנת שהילדים יצלחו את המשימות בבטחה, צריכה להיערך עבודת הכנה מקיפה. אנשי צוות בודקים את הדרכים שהילדים אמורים לצעוד בהן כדי לחפש סכנות אפשריות, תהליך בחירת הילדים גם הוא ארוך וקפדני, וצוותי הצילום והאבטחה שמסביב צריכים להסתתר על מנת שיוכלו לעקוב אחר הילדים מבלי שאלה יראו אותם. גם השכנים מיודעים מראש על הצילומים, על מנת שלא יקראו למשטרה כשהם רואים פעוט משוטט לבדו ברחובות.

עבודת ההכנה הקפדנית הזאת לגמרי משתלמת ומורידה את הלחץ מהצפייה - ברור כשמש שהילדים בטוחים לחלוטין, כך שאפשר ליהנות מההרפתקה שהם יוצאים אליה. לעתים הם נבהלים ובורחים בחזרה, אבל לרוב יוצאים חזרה למשימה. תחושה הגאווה שלהם בסוף הפרק, כמו גם ההצצה הנדירה למוחם המרתק של ילדים קטנים, מייצרים קסם שאפשר להבין למה הקהל היפני באובססיה אליו.

לקראת עליית הסדרה לנטפליקס, באתר אינסיידר התייעצו על הפורמט המסקרן עם מומחי הורות. לינור שכנזי, סופרת, מייסדת תנועת Free-Range Kids movement ונשיאת עמותת Let Grow הודתה כי הסדרה הותירה אותה מעודדת. "זה נחמד להדליק את הטלוויזיה ולראות איך ילדים עושים סידורים ושמחים ומצליחים", הסבירה שכנזי. "זו לא עוד עונה של 'חוק וסדר' שבה הם נחטפים כשהם בחוץ".

בהמשך דבריה הסבירה נשיאת העמותה על ההבדלים בין הורות ביפן ובין הורות בארה"ב, והסבירה כי תרבות החינוך היפנית רגועה יותר. "באמריקה, אנחנו רואים את הילדים רק כשהם בסכנה. אם מישהו יראה ילד בן חמש, ארבע – ובמיוחד בן שנתיים – שהולך לבד מהגינה, הוא יחטוף התקף לב ויתקשר למשטרה", אמרה, והוסיפה: "לקבל את החופש הוא שמחה בחיים שאנחנו מונעים מילדים ומעצמנו".

לעומת שכנזי, מחברת ספרי ההורים טנית' קארי התראיינה גם היא לאתר אינסיידר וסיפרה כי היא מסתייגת מהתוכנית. "אני בגדול תומכת ברעיון שצריך ללמד ילדים לעשות יותר דברים בעצמם. תחושת עצמאות אצל ילדים בונה ביטחון עצמי. אבל – וזה אבל גדול – המשימות שמבוגרים מבקשים מהם לבצע צריכות להתאים להתפתחות שלהם", קבעה. 

קארי הוסיפה ביקורת נוספת על הטיפול של הסדרה בגיבוריה הצעירים. "הם טועים בצורה שבה הם הופכים ילדים צעירים לדמויות ללעג דרך כך שמבקשים מהם לבצע מטלות שהם לא מוכנים להם מבחינה התפתחותית", טענה מחברת ספרי ההורים. 

בימים אלה עובדים בבריטניה גם על גרסה מקומית של הסדרה, ורק נזכיר שאצלנו כבר הייתה הפקה מאוד דומה - הפרק הראשון של "עולם קטן" של כאן 11 בהנחייתה של דוריה למפל, ששודר בדצמבר האחרון, עקב אחר ילדים במסע עצמאות דומה, רק שבמקרה שלהם הם חולקו לזוגות, והגיל הממוצע של המשתתפים היה מעט גבוה יותר מאשר ב"כבר גדולים!".