האמת החיוורת
״ארץ לבנה״ נפתחת באחת הסצנות המטלטלות שנראו בטלוויזיה לאחרונה. רגע, לא שמעתם על ״ארץ לבנה״? זה בדיוק מה שהסדרה הדוקומנטרית החדשה של ערוץ הוט 8 מנסה להוכיח. בישראל 2018, בני העדה האתיופית עדיין נחשבים אזרחים סוג ב׳. אבל נחזור אחורה למה שקורה בסצנה המדוברת. שני שוטרי סיור ניגשים אל שלומית ברהנו, עורכת דין ופעילה חברתית, ומבקשים ממנה להזדהות בשם ומספר זהות. ברהנו מבקשת מהשוטרים לדעת מה הסיבה בגללה הם מבקשים ממנה להזדהות והם מסרבים לומר לה, הם מאיימים לקחת אותה לתחנה בגלל סירוב לבקשת שוטר. ברהנו מסבירה שהיא בסך הכל ישבה על ספסל עם חבר. שכחנו לציין ששלומית ברהנו היא ישראלית ממוצא אתיופי? טוב, היא לא שוכחת את זה לרגע. בחמשת פרקי ״ארץ לבנה״ מתעדת יסימין קיני, את חייהם של בנות ובני העדה האתיופית כשלוש שנים אחרי שהסתיימה המחאה שהבעירה את ישראל.
קיני פוגשת בדור הצעיר של העדה, חבר׳ה שנולדו כאן ולא מנציחים שום סטריאוטיפ שלילי על אתיופים ״חלשים״. בין המשתתפים בסדרה תמצאו כאמור את שלומית ברהנו -עורכת דין שבעברה עבדה גם כדוברת בכנסת ישראל, שלמה בייבי בייבי - שחקן וקומיקאי, אסתי עלמו-וקסלר - קולנוענית ואת גל גוונגול - צעיר לפני צבא שהולך למכינה יוקרתית. כפי שניתן להבין, כולם בלי יוצא מהכלל, אנשים מוצלחים ומצליחים שלא היו זוכים לזמן מסך ללא הקישור העדתי. מי אשם בכך? כולנו. יהיה לכם קשה להתווכח עם טענות לקיפוח כאשר תשמעו על היחס ה״שונה״ שהם מקבלים בכל מקום - ממסעדות ועד דואר ישראל. מספיק לשמוע את ה״בדיחה״ של שלמה בייבי בייבי על כך שאנשים מניחים שהוא סובל מפחד במה כי הוא אתיופי ביישן כדי להבין שאנחנו לא עיוורי צבעים. חושבים שאתם ליברלים? נדבר אחרי שתצפו ב"ארץ לבנה".
אלוהים היא אישה
לא רק אריאנה גראנדה יודעת ש- ״God is a Woman״ (כשם להיטה החדש), מסתבר שגם בטלוויזיה כבר הבינו שאלוהים היא נקבה. רשת ״אמזון״ הודיעה השבוע בכנס קומיקון כי הם ליהקו את זוכת האוסקר פרנסס מקדורמנד (״שלושה שלטים מחוץ לאבינג מיזורי״) לגלם את אלוהים בסדרה החדשה שלה ״בשורות טובות״. לא מדובר בעוד ידיעת ליהוק ברנז׳אית, ״בשורות טובות״ היא סדרת הדגל החדשה של ״אמזון״ והיא מבוססת על הספר המבריק באותו השם שכתבו יחד ניל גיימן וטרי פראצ׳ט וכבר הפך ליצירה קנונית בתחום הפנטזיה. הליהוק של מקדורמנד לתפקיד אלוהים מסמן את החזרה הראשונה שלה למסך הקטן מאז תפקידה ב״אוליב קיטרידג׳״ (עליו זכתה בפרס האמי) והיא תצטרף לקאסט חלומי של שחקני על שיכלול גם את ג׳ון האם, מייקל שין, מירנדה ריצ׳רדסון, דייוויד טננט ועוד.
למקרה שעדיין לא קראתם את ״בשורות טובות״ נספר לכם כי עלילת הספר היא מעין פנטזיה סאטירית שמציגה את גן העדן והגיהנום כשתי ממלכות יריבות שבראשן ניצבים אלוהים והשטן. נציגי הממלכות על פני כדור הארץ הם המלאך אזירפאל והשד אנתוני קרולי שנהנים מאוד מחיים סבבה לצד בני האדם ואפילו הופכים לידידים טובים. כשהם מקבלים הודעה על כך שהתוכנית הסופית למלחמת גוג ומגוג עומדת לצאת לפועל הם מחליטים לשתף פעולה כדי למנוע זאת. במקביל (אצל גיימן דברים תמיד קורים במקביל), מובא סיפורה של אנתימאה דוויס, צאצאית של מכשפה הזקנה בשם, אגנס נאטר, שהעבירה לה בירושה ספר שמנבא את המלחמה בין גן העדן והגיהנום. העלילה המסובכת ומלאת הרפרנסים וודאי תזכיר לחלקכם את ״אלים אמריקאים״ של גיימן ששודרה בשנה שעברה בהצלחה ברשת ״סטארז״ והייתה חוויה טלוויזיונית יוצאת דופן. לצערנו, העונה השנייה שלה כרגע לוט בערפל אחרי העזיבה של בריאן פולר וג׳יליאן אנדרסון. בכל אופן, נראה שיש לנו כבר מועמדת מובילה לפרס הסדרה הכי מסקרנת של 2019.
ולנו יש פלאפל
ללוח השידורים החדש של ״כאן״ אפשר לקרוא ״כאן פוסט מונדיאל״. דרמות, סדרות תעודה ותכניות בישול שנועדו להזכיר לנו ששווה להישאר מדי פעם לצפות בערוץ הציבורי. אם שופטים על סמך תכניות כמו ״סליחה על השאלה״, ״שטוקהולם״ ו״יחידה מעורבת״, נדמה שיש כאן אלטרנטיבה לא רעה בכלל לערוצים הגדולים. הסדרה החדשה שעלתה שם השבוע, ״אנחנו על המפית״ עם השף ברק יחזקאלי, נחשבת לאחת מסדרות הדגל של הלוח החדש. מדובר על שילוב בין תכנית אוכל לתכנית טיולים שבפרמיס שלו מזכיר מאוד את זה של ״המסע המופלא״ עם ישראל אהרוני וגידי גוב רק שהפעם השף שלנו לא נוסע בעולם כדי להיחשף לתרבויות חדשות.
שף ברק יחזקאלי (שם של טייס, לא?) מטייל מסביב לגלובוס ופוגש שפים ישראלים שהפכו את המטבח הישראלי להצלחה בחו״ל. בפרק הראשון הוא פוגש את השפית עינת אדמוני, שעברה לפני 20 שנה לניו יורק והפכה בזכות הרבה ״חוצפה״ וכישרון לשף סלב ולבעלים של מספר מסעדות מצליחות בבירת הקולינריה של העולם. יחזקאלי לומד ממנה טיפים על אוכל, משוחח איתה על הקשיים שבחיים בקרב אנשים שלא יודעים מה זה עמבה (אין באמת קשיים. כולם אוהבים עמבה!) אבל בעיקר מרים לנו בטירוף. באמת, אם התחילה לעבור לכם הזקפה הלאומית אחרי הזכייה של נטע באירווזיון, כל מה שאתם צריכים לעשות הוא לצפות בפרק אחד של ״אנחנו על המפית״ כדי לחזור לעוף על עצמכם. מדובר בצפייה כיפית ממש בהנחה שאתם פחות פודיז - ויותר ציונים. יכול היה להיות מעניין לשמוע יותר מהשפים על מה הם למדו בחו״ל - אבל בשביל זה נחכה לפרקים הבאים.