1. לילה טוב אליהו
    אם זה נראה כמו ברווז והולך כמו ברווז, יכול להיות שזה דווקא לא ברווז - אלא מילקשייק דאק. המונח האינטרנטי שצמח בשנים האחרונות מגדיר תופעות ויראליות מתוקות ומהוללות במבט ראשון, עד שמישהו מגלה שהיו להן התבטאויות עבר גזעניות או פוגעניות. עם קצב האירועים בישראל היה ברור שגם כאן זה יקרה מתישהו, ובימים אלה אכן צומח כאן מילקשייק דאק כחול-לבן (וירוק-אדום): אליהו יוסיאן, חביב האולפנים התורן, "חוקר יליד איראן", "יוצא 8200" ו"זוכה פרס ביטחון ישראל" (תארים שכנראה שווה לבדוק לעומק).

    גם אם הרקע המקצועי שלו אותנטי ושימושי, אין טעם לייפות את זה. יוסיאן הוא הפאנליסט הלוהט של המלחמה בגלל המבטא, הגבות - והרצון של האולפנים להביא קונטרה מסוימת. אבל מה שרואים בדיון שלם קשה לראות בטיקטוק מצחיק עם עוד איום על חמאס: הדעות שיוסיאן מביע בשידור הן לכל הפחות קיצוניות ("אין חפים מפשע בעזה"), והעמדות שהביע לא מזמן ברשת הן כבר ממש מסוכנות ("חילוניזם ליברליזם הוא סרטן בגוף האומה היהודית"). ולמרות שהפציע בכל תקשורת המיינסטרים, לרבות אצל אילה חסון בכאן 11 ואצל ארז טל ואברי גלעד בקשת 12 (וכנראה הרגיש בבית, אחרי שגלעד אמר השבוע בשידור ש"הליברליזם הפך לכת שטן"), כמובן שהבית הכי חם שמצא הוא בערוץ 14. מי היה מאמין? דווקא ערוץ החדשות שמציג בעמוד הבית שלו רכיב נתונים חי שמתעלם מהאבדות הישראליות, מתבסס על מספרים שמפרסמים בעזה וחוגג למעלה מ-9,000 "מחבלים שחיסלנו" (על אף שרבים מהכמות הזו הם אזרחים) ויותר מ-20 אלף "פצועים פלשתינים" (כי הרי זו מלחמה מול עם, לא מול חמאס). אז למרות שהרצון בשואו מובן, הוא חייב לעצור עכשיו. אם לא בזרוע הגזענית של ינון מגל, לפחות בערוצים שעדיין מכבדים את עצמם.


    גיף אחד למזכרת
    הכתב ניצן שפירא מחדשות 12 נשלח לדווח על החילוץ מהשבי של אורי מגידיש - ונקלע לקרקס מהסוג שהרבה זמן לא נראה כאן.


  2. עברו את הגבול
    אחד הרגעים העצובים של השבוע שודר דווקא בשישי בלילה, בשעה שהשתיקה יפה לה. ככה זה כשהחרדה והלב עוברים לשדר בגל פתוח. אתנחתא תרבותית לכאורה, שבה הזמרת ואלרי חמאתי הגיעה לאולפן "יחד ננצח" (קשת 12) של לוסי איוב ואיל קיציס, הפכה לדיון מדכא-אך-אופטימי על הפיל שבחדר - או ליתר דיוק, על שתי הערביות שבחדר. היו שם דמעות, ותזכורת לכך שגם ערבים נרצחו ונחטפו, ובעיקר תשובה מנצחת של איוב לציד המכשפות המטונף של אורטל עמר ומשפיעניות אחרות. זמן מה אחריו (וכמדי מערכה), כמה "עיתונאים" ועמודי "בידור" כבר הפכו למכשפות בעצמם עם רדיפה צמאת טראפיק ללא הבחנה בין דאגה לאזרחים עזתיים לבין תמיכה בחמאס, או עם סתם משפט שדה מנוול למלכת יופי שעוקבת באינסטגרם אחרי ארגון שמאל מוכר. אבל בשישי ההוא, במחי מונולוג קצר, איוב הוכיחה עד כמה חשוב לראות אותה כרגע. לא בגלל שהיא ערבייה ולא בגלל שהיא יהודייה (למרות ששתי התשובות נכונות בדרכן), אלא בגלל שיש לה מוח.

    ולמי אין מוח? לכמה מהדמויות הראשיות של "משמר הגבול" (הוט) - דרמת האקשן החדשה שעושה קולות של יצירת מופת, וחזרה למסלול בשבוע שעבר אחרי פגרת מלחמה קצרה. טוב שהסדרה המרהיבה והמטלטלת של מני יעיש שבה לתלם, גם בגלל התפקיד שפתאום נוצר לה ובעיקר בגלל שהיא פשוט מצוינת. באמת, מעטות הסדרות שאפילו הצילום והסאונד כל כך מורגשים בהן, ובישראל זה לרוב קורה דווקא בגלל שהם נחותים ביותר. פה הם בולטים באופן הכי חיובי שיש. המכירה לנטפליקס היא מובנת מאליה, וקשה להעלות בזיכרון יצירה ישראלית מהעת האחרונה שגם הייתה כמעט-פרסטיז'ית וגם הייתה בנויה וכתובה לעילא. וכשרק השבוע מסביר שם אחד הגיבורים, בחור שבזמנו החופשי כנראה היה מטיל מצור על סטודנטים, ש"אלה ערבים אחי, לא אנשים", "משמר הגבול" היא תמרור האזהרה הכי קריטי כרגע. 

    העבודה על "משמר הגבול" החלה הרבה לפני שאיתמר בן גביר נכנס ללשכת השר לביטחון פנים, ואז עוד החליט שהאגו שלו מחייב לשנות את שמו לשר לביטחון לאומי. למעשה, היא נכתבה כשבראש מג"ב עוד עמד המפכ"ל הנוכחי. מאז ועד הבאתה לשידור צצו במדינה כמה דברים שחייבו התייחסות - הקורונה, מחאות בלפור - והן שולבו בעלילה באופן מעורר השתאות. גם כשהסדרה אימצה לעצמה אלאור אזריה משלה, זה הרגיש נדוש רק לרגע והתהפך על הצופים מיד אחר כך. ולמרות שיש בה פגמים מסוימים מההיבט ההוא, למשל הלוחמת שכתובה קצת דידקטי מדי לתפקיד קול ההיגיון, זה נסלח. כי הגיבורים של "משמר הגבול" מאזנים בין רוח נעורים בבית לבין משימות קשות מנשוא בשירות. ובתוך תוכם, כל אחד מהם הוא עדיין "ביקו" קטן. המדים והנשק מעניקים להם כוח יוצא דופן, שאיתו מגיעה אחריות גדולה. ובימים כאלה, כשמבקשים מכל העולם להבין את המורכבות אבל במקביל מתעסקים ב"מי איתנו, מי נגדנו" מטומטם ומסוכן, קשה להרגיש שהדרמה הזאת היא בדיונית בלבד.

    צילום אליהו יוסיאן: מתוך "הפטריוטים", ערוץ 14 / צילום ניצן שפירא: חדשות 12