גיורא חמיצר (52) נחשב למוח מאחורי סדרות הילדים האהובות בישראל, תואר שבו הוא מחזיק כבר כמעט עשרים שנה. לאורכן, הוא יצר להיטים רבים - החל מ"השמינייה" ו"האי", דרך "החממה" ועד "סקיי". ונראה שחמיצר ממשיך להיות שופע רעיונות: אחת הסדרות המפורסמות של היוצר מהשנים האחרונות היא "רוני ותום", שעונותיה השלישית והרביעית הגיעו בחודשיים האחרונים לערוץ ניקלודיאון ב-yes.

הסדרה עוקבת אחר שני ילדים בני 12 שמתגוררים בתל אביב: רוני המסודר (דילן דרור) ותום הפרועה (אמילי מדואל). לא רק שהם שונים זה מזו במאפייני האישיות, אלא גם בנסיבות החיים: רוני חי בבית מתפקד עם זוג הורים ושני אחים קטנים, ואילו תום גרה באוטובוס לבדה לאחר שאמה נפטרה, ואביה לא ממש נוכח. את הסדרה מתחילים רוני ותום כשהם אויבים מושבעים, אך הם הופכים לאט לאט לחברים - ויוצאים יחד לפתור תעלומות.

"רוני ותום" התחילה בתור סדרת ספרים וקיבלה בהמשך עיבוד טלוויזיוני. עכשיו, בריאיון שנערך לרגל צאת העונות החדשות, מספר חמיצר כי הסיפור של שני הנערים התחיל בתור סיפור שהמציא עבור ילדיו: "את 'רוני ותום' התחלתי כפרויקט שלי ושל שני הבנים שלי", הוא אומר. "לא חשבתי בכלל להוציא את זה בתור ספר. כתבתי סיפור בהמשכים וכל יום קראתי את זה לילדים שלי לפני השינה. הם היו הקהל הראשון של רוני ותום".


"כשהתפרסמתי חברי ילדות התרחקו ממני": דילן דרור בריאיון ל-mako


"בעקבות 7 באוקטובר ערכנו מחדש את חלק מהסצנות"

כל עונה של "רוני ותום" מתמקדת בתעלומה אחרת. העונה השלישית מתרחשת בקיבוץ בכנרת, ועוסקת בהיעלמות כלבים מהקיבוץ. העלילה הזו נכתבה מזמן, אך לאחר 7 באוקטובר - ובעקבות המשמעויות האיומות הנלוות כעת למילה "קיבוץ" - חמיצר מבין שהיא תתקבל קצת אחרת אצל הצופים. "בספר, הקיבוץ מופיע בתור מקום חם ומלטף שהוא בסופו של דבר בית", הוא מספר. "בעקבות אירועי 7 באוקטובר, ערכנו מחדש את חלק מהסצנות, והורדנו מהסדרה דברים שהיו עשויים להוות טריגר".

חמיצר ממשיך ואומר כי "ב-7 באוקטובר, כל ילדי ישראל הבינו שהעולם הוא מקום הרבה פחות מוגן ובטוח ממה שהוא היה ב-6 באוקטובר - וזה נכון גם לגבי ההורים שלהם". לדבריו, התפקיד שלו כיוצר הוא להחזיר לילדים את הילדות שנלקחה מהם באותו יום ארור: "אני חושב שלכל אדם שמייצר תוכן יש תפקיד, והוא לא לשחזר את הטראומה שנחשפו אליה הילדים - אלא לספק מקום בטוח, שבו הם יוכלו להמשיך להיות ילדים". 

"רוני ותום" (צילום: פיני סילוק, יח"צ באדיבות yes)
דילן דרור ואמילי מדואל, "רוני ותום" | צילום: פיני סילוק, יח"צ באדיבות yes

במקרים רבים, מי שמגלמים דמויות של בני נוער הם שחקנים מעל גיל 18 - אבל שני השחקנים הראשיים של "רוני ותום", דילן דרור ואמילי מדואל, הם רק בני 16. "העומס שהם נמצאים בו לא ייאמן, והיכולת שלהם לשאת על כתפיהם את כל הסדרה, בגיל הזה, היא משהו שאני לא נרגע ממנו", מספר חמיצר. וניכר שהיוצר מתלהב במיוחד לא רק ממוסר העבודה של השחקנים שלו, אלא גם מהכישרון שלהם. "דילן דרור הוא כוכב שנולד פעם בעשרים שנה מבחינת המקצועיות שלו, הכישרון שלו והחריצות שלו", מספר חמיצר, "והוא גם בנאדם יוצא דופן. אני יכול לדבר על עצמי עד מחר, אבל בלי דילן - הקהל של 'רוני ותום' היה הרבה יותר קטן". האמירה הזו לא מפתיעה, בהתחשב בגודל קהל המעריצים של דרור - שלו כמעט 750 אלף עוקבים בטיקטוק. 

בדרך כלל אתה מלהק שחקנים לא מוכרים ו"מגלה" אותם, אבל דילן הוא כוכב רשת.
"המוטו של ללהק שחקנים לא מוכרים עבד מקסים בשנים הראשונות בקריירה שלי, עם סדרות כמו 'השמינייה' ו'החממה'. אבל העולם היום שונה, הוא נשלט על ידי הרשת, והטלוויזיה כיום כבר לא מספיקה כדי לשווק את עצמה. בימינו, כדי להביא ילדים למסך הטלוויזיה, אתה צריך לעבוד מאוד קשה - ואם אין לך את התיווך של הכוכבים שלהם, זה קשה עד בלתי אפשרי.

"'סקיי' היא דוגמה לסדרה שהייתה מצליחה יותר אם הכוכבים שהובילו אותה היו כוכבי רשת עם נוכחות. זו סדרה שאני מאוד גאה בה, אבל בסופו של דבר היו שם דברים שהייתי יכול לעשות אחרת, ככה שהיא הייתה מצליחה יותר. אחרי 'סקיי', הבנתי שאני חייב קודם כל למצוא כוכב שיש לו כבר קהל. השיווק של 'רוני ותום' הוא ממש עבודה של דילן, וזה עובד בזכות היכולת שלו לתקשר עם הקהל בצורה כל כך יפה".

"העולם היום שונה, הוא נשלט על ידי הרשת. כדי להביא ילדים למסך הטלוויזיה אתה צריך לעבוד מאוד קשה. הבנתי שאני חייב למצוא כוכב שכבר יש לו קהל"

אחד מחברי הקאסט של "רוני ותום" הוא לא אחר מאשר בנו הצעיר של חמיצר, ארי בן ה-13, שמגלם את אחיו הצעיר של רוני בסדרה. "במקרה יצא לי ילד שהוא גם במגמת תיאטרון וגם דומה לדילן דרור, אז חשבתי שזה יהיה נחמד", מספר חמיצר על הליהוק של בנו, ומודה כי "זה בעיקר היה תירוץ בשבילי לבלות זמן איתו כשאני על הסט". שילוב של ביזנס ופלז'ר יכול ליצור לעיתים חיכוכים, בעיקר כשמדובר בשיתופי פעולה מקצועיים עם בני משפחה - אבל במקרה של בני משפחת חמיצר, נראה שהם נהנים מכל רגע. למעשה, גם בנו הבכור של חמיצר משתתף ביצירת הסדרה - הוא אומנם לא מופיע בה כשחקן, אך הוא עוזר לאביו לכתוב את התסריטים.

מה הילדים שלך אומרים על הסדרות שיצרת?
"לראות סדרה עם הילדים שלך זו חוויה נעימה, וזה קרה לי עם כל הסדרות שלי. 'השמינייה' ו'האי' יצאו כשהילדים היו ממש קטנים, אז ראיתי את זה איתם עשור אחר כך. זה היה פשוט מדהים, אבל מהצד שלהם הם בטח לא מתרגשים מזה. הם גדלים עם אבא שזה המקצוע שלו - מגיל אפס הם מכירים את כל השחקנים של כל הסדרות, וזה חלק מהחיים שלהם".

לצד השחקנים הצעירים של "רוני ותום", ישנם כמה ליהוקים מעניינים גם בגזרת הקאסט המבוגר של הסדרה. ביניהם בולט הקאמבק של השחקן וקומיקאי גיל ססובר - שמוכר במיוחד מימיו בסדרה הקומית "הקומדי סטור", וכן בזכות תפקידו כמנחה ערוץ הילדים, שם כיכב אי אז בשנות ה-90. ססובר, שמגלם ב"רוני ותום" את אביה של תום, התרחק מאור הזרקורים במשך שנים - והתפקיד שלו ב"רוני ותום" הוא אחד מתפקידיו היחידים כשחקן מאז שחזר לטלוויזיה. 

גיל ססובר (צילום: עופר חן)
גיל ססובר | צילום: עופר חן

אפשר לומר שהליהוק של ססובר ל"רוני ותום" היה כמעט עניין גורלי. "לפני שלוש שנים הלכתי ברחוב, וגיל ססובר קופץ עליי עם אנרגיות כאילו הרגע הוא סיים להנחות את 'ששטוס'", נזכר חמיצר. "הוא אמר לי, 'אני חוזר להיות שחקן, תלהק אותי'. אמרתי 'סבבה', וכשחיפשנו את אבא של תום, הוא נראה לי כמו ליהוק מבריק. הדמות של צ'ארלי היא בדיוק גיל ססובר, מין שטותניק שהוא בעצם ילד בעצמו. בעיקר, הוא פשוט קומיקאי נפלא. הוא תמיד יודע לתת פאנץ' בתזמון הכי נכון, ותענוג לעבוד איתו". 

בנוסף לססובר, ליהוק מפתיע נוסף של "רוני ותום" היא השחקנית זוכת פרס האופיר מורן רוזנבלט ("חתונה מנייר", "פאודה"). רוזנבלט מגלמת בסדרה את אמו של רוני, ולמעשה זוהי הפעם הראשונה שבה היא מלוהקת לתפקיד האמא. לפי חמיצר, זוהי אחת מהסיבות שבגללן הוא בחר בה. "היה לי תנאי לליהוק של האמא של דילן דרור בסדרה - שזו תהיה שחקנית שמעולם לא שיחקה אמא בסדרת נוער", הוא מסביר. "זה נשמע פשוט, אבל אין דבר כזה. ואז הגענו למורן - שאגב, בינתיים נכנסה להיריון וילדה. אני מאוד אוהב את מה שהיא מביאה לסדרה, אימהות מאוד פמיניסטית ואינטליגנטית".

בניגוד לסדרות אחרות, שלא פעם מציגות תפקידים מגדריים "צפויים" יותר, ב"רוני ותום" דווקא האמא היא זו שנוהגת ברכב כשהאבא יושב לצידה.
"זה היה לי מאוד חשוב, שהאמא בסדרה תפרנס יותר מאשר האבא, ואני חושב שזה מסר חשוב. אין שורה בסדרה שמדברת באופן ישיר על זה שהיא נוהגת, זה פשוט שם. בעיני, אם רוצים להביא ערכים כלשהם, צריך להביא אותם בצורה לא דידקטית ולא מלאכותית".

ונראה שהערכים הפמיניסטיים של חמיצר מתקיימים לא רק אל מול המצלמה, אלא גם מאחורי הקלעים. "ההפקה הזאת היא הפקה מאוד נשית", הוא מספר. "רינה הורן היא במאית הסדרה, שירה גלעדי היא המפיקה. רוב אנשי המפתח בהפקה הם נשים, וזו תמיד הבחירה שלי. אני חושב שהרגישות הנשית הזאת באה לידי ביטוי בצורה מובהקת בסדרה. נכון שאני כתבתי את הסדרה, אבל יש בה משהו נשי". 

דילן דרור, גיורא חמיצר, אמילי מדואל (צילום: אסף לב, סטודיו ענני, יחסי ציבור)
גיורא חמיצר עם דילן דרור ואמילי מדואל | צילום: אסף לב, סטודיו ענני, יחסי ציבור

"'רוני ותום' היא אולי הסדרה שהכי נהניתי לכתוב ולצלם"

לדעתו של חמיצר, שתי העונות החדשות של "רוני ותום" הן סוג של עליית מדרגה: האקשן בהן, לדבריו, הרבה יותר מעניין - ומאחר שהשחקנים הראשיים הם ילדים שהופכים למתבגרים, הדמויות שהם מגלמים מתבגרות ביחד איתם. אם בעונות הראשונות רוני ותום היו די תמימים, בעונות החדשות הנאיביות מפנה מקום לחברות בוגרת יותר, ואולי אפילו אהבה. חמיצר מאוד מרוצה מההתפתחות הזו: "זו אולי הסדרה שהכי נהניתי לכתוב ולצלם", הוא מספר בהתלהבות. "אני מקווה שהיא תימשך כמה שיותר, אני אמשיך עד שיגידו לי".

אתה נחשב אדם פוליטי. הדעות שלך באות לידי ביטוי בסדרות שאתה כותב, או שאתה שומר על עמימות?
"לא זה ולא זה. אני לא משתמש בסדרות שלי ככלי להעברת מסר פוליטי, אבל הסדרות האלה משקפות את האדם שאני ואת הערכים שלי. אם אני כותב על בית ספר למנהיגים, שזה מרכז ההתרחשות ב'החממה', אז ברור שבסדרה יש גם אמירה על מיהו מנהיג טוב ומיהו מנהיג לא טוב. הכתיבה שלי כנה - לא יודע כמה מוצלחת, אבל כנה. הסדרות משקפות גם אותי, וכל סדרה שאכתוב תמיד תהיה אישית, כי אני כותב מהלב ולא מהראש. זו גם הדרך היחידה להגיע לקהל ולהשפיע רגשית על הצופים. אם אתה יוצר שבא בלי כנות, אז המוצר שלך מראש יהיה מאוד מנוכר, ואין לו שום סיכוי". 

כאמור, סדרה נוספת של חמיצר מהשנים האחרונות היא "סקיי" - ולמרות ההצלחה היחסית שלה, היוצר מכריז שלא תהיה עונה שלישית. "היא לא מסוג הסדרות שאפשר למשוך לנצח", הוא מסביר. "אם זה היה תלוי בי, הייתה רק עונה אחת ל'סקיי', והייתי שלם עם זה".

עם זאת, חמיצר עובד על כמה פרויקטים אחרים שנמצאים כעת בשלבי פיתוח: מופע בימתי וכן שתי סדרות, שעליהן הוא מנוע מלספר. הוא מאמין שבעתיד ייצא לו לעשות גם סרט, אבל החלום הגדול שלו, לדבריו, הוא בכלל לכתוב מחזמר. וחמיצר חולם חלום נוסף: הוא מייחל ש"רוני ותום" תצליח גם בחו"ל - כמו "החממה", שנרכשה על ידי נטפליקס - ולמעשה, הוא עובד בימים אלה על תרגום לאנגלית של הספר הראשון בסדרת הספרים שעליה מבוססת הסדרה. כמובן שהתקווה קיימת, אך חמיצר מאמין ש"עכשיו זו לא תקופה טובה למכור סדרות ישראליות".

המצב בארץ לא מושך אותך לנסוע לחו"ל?
"אני לא עומד לעזוב את הארץ, כל עוד זה תלוי בי, ואני גם לא הייתי מאלה שקמו וברחו אחרי 7 באוקטובר. זה המקום שלנו, אין לנו מקום אחר, וכל מה שאנחנו יכולים לעשות זה לנסות להשפיע עליו כדי שהוא יהיה מקום קצת יותר טוב עבור הילדים שלנו. אין לי שום אשליה שאני אהיה מאושר אם אגור במקום שבו אני והילדים שלי נהיה זרים".

מיכל ליבר-רונן היא כתבת אתר Seret. לכתבות וסקירות נוספות