בסוף השבוע האחרון עלו ב-yes ששת פרקי מיני-סדרה ישראלית חדשה"אלף". הדרמה - שנוצרה על ידי אברהם שלום-לוי, תמר מרום, מויש גולדברג ועינת זילבר-דמארי - מתארת את הדינמיקה בין נשיא מדינת ישראל לבין אחת העובדות הצעירות בלשכתו. הקשר הופך במהרה למסכת של תקיפות מיניות, וכשהעובדת מבקשת תשלום בתמורה לשתיקתה, הנשיא מתלונן שנסחט על ידה והפרשה מגיעה עד למשטרה. שם, חוקרת אחת בוחרת להעמיק מעט יותר בגרסתה של המתלוננת, והעובדת מגלה שהיא לא היחידה שהותקפה. 

כפי ששקופית הפתיחה של "אלף" מבהירה, הסדרה מבוססת על אירועים אמיתיים מתחילת שנות האלפיים - והאירועים הללו הם פרשת משה קצב, הנשיא לשעבר שהורשע בעבירות אונס, מעשה מגונה והטרדה מינית של נשים שהיו כפופות לו בימיו כשר התיירות וכנשיא המדינה. קצב, שריצה חמש שנות מאסר והכחיש לאורך כל משפטו את המיוחס לו, הוא ההשראה לדמות שמכונה בסדרה "הנשיא". יוצרת נוספת של "אלף" היא אודליה כרמון, מהמתלוננות הבולטות נגד קצב, והסדרה מבוססת על ספרה "אשת הסוד". כאן לא נגמר הדמיון בין "אלף" למציאות, ולכן הכנו לכם מדריך מקיף לכל הדמויות החשובות. שימו לב, הכתבה מכילה ספוילרים לששת פרקי הסדרה.


הנשיא (משה קצב)

הנשיא, שאותו מגלם יעקב זדה-דניאל ("פאודה"), עומד במוקד הסדרה עם מינויו הטרי לתפקיד. הוא מפתח מערכת יחסים קרובה עם עובדת הלשכה אושרת, תוקף אותה מינית, ומתחיל להפעיל עליה מנופי לחץ כדי שתשתוק. כשהזמן חולף - ועוד נשים מתלוננות נגדו - הנשיא נאלץ להחליט אם לחתום על עסקת טיעון או לנסות לטהר את שמו בבית המשפט. עיקר העלילה של "אלף" מבוסס כאמור על פרשת משה קצב, והרוב המכריע של האירועים המוצגים בה קרו גם במציאות. קצב שוחרר ממאסר בסוף שנת 2016, ולפני כשנה הוציא את ספרו האוטוביוגרפי "זיכרונותיו של נשיא המדינה". הוא כמעט ולא מופיע בתקשורת (בשנה שעברה התראיין לתקשורת האיראנית), ולאחרונה אף נגנז ריאיון שהעניק לעיתונאית סיון כהן-סבן. על פי פרסומי עבר, סביבתו של קצב עדיין מאמינה בחפותו.

משה קצב, "אלף" (צילום: צחי צלינקר, באדיבות yes; אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
יעקב זדה-דניאל ומשה קצב | צילום: צחי צלינקר, באדיבות yes; אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

אחד מהאירועים הזכורים ביותר בפרשה - שזוכה לבולטות גם ב"אלף" - הוא מסיבת העיתונאים מינואר 2007, כחצי שנה לאחר הפרסום הראשון בנושא. זו הייתה התייחסותו הפומבית הראשונה של הנשיא-דאז (שנאם ממשכנו) להאשמות נגדו, ושם הוא גם פנה למגיש חדשות 2 גדי סוקניק ואמר לו: "אתם בערוץ 2 דיברתם מספיק, עכשיו אני מדבר". מסיבת עיתונאים דומה מוצגת גם בפרק האחרון של "אלף", ומשלבת בינה לבין מסיבת העיתונאים ממרץ 2009 בקריית מלאכי, שבה קצב נאם במשך למעלה משעתיים נגד היועץ המשפטי לממשלה, המתלוננות והתקשורת. יועצי התקשורת של קצב הפצירו בו לסיים את דבריו, אך הוא בחר לסרב לפניותיהם באמצעות פתקים שנמסרו לו. הנשיא לשעבר, שיצא לנבצרות בקיץ 2007, תקף את העיתונאי שלום ירושלמי והתווכח עם עמיתו רינו צרור, ועוד במהלך הנאום התפטרו שניים מיועצי התקשורת שליוו אותו באותה עת, מוטי מורל ורונן צור.

משה קצב, "אלף" (צילום: צחי צלינקר, באדיבות yes; אדי ישראל, פלאש 90)
יעקב זדה-דניאל ומשה קצב | צילום: צחי צלינקר, באדיבות yes; אדי ישראל, פלאש 90

אושרת (אורלי רביבו)

למרות ש"אלף" מבוססת על ספרה של אודליה כרמון, הדמות המרכזית בה היא דווקא זו של "א' מבית הנשיא" - אושרת (נלי מירה רובין, "ילדות סכסכניות"). דמותה של אושרת שואבת השראה מאורלי רביבו, ראשונת המתלוננות נגד קצב שטענה כי נאנסה על ידי הנשיא. כמו בסדרה, גם במציאות הנשיא קצב פנה ליועץ המשפטי לממשלה בטענה שזו סוחטת אותו וכי יש לו קלטת שמוכיחה את טענתו, מה שהוביל לזימון של רביבו לחקירה. עדותה של רביבו נשארה מחוץ לכתב האישום הסופי, עקב היעדר ראיות מספיקות, ובשנת 2019 היא השתתפה בריאליטי "האח הגדול". לפני כשנתיים הפכה לראשונה לאמא. בולטת בהיעדרה ב"אלף": עורכת הדין כנרת בראשי, מי שייצגה את רביבו באותם ימים והמשיכה משם לקריירה תקשורתית ענפה.

אורלי רביבו, "אלף" (צילום: צחי צלינקר, באדיבות yes; יעל צור, פלאש 90)
נלי מירה רובין ואורלי רביבו | צילום: צחי צלינקר, באדיבות yes; יעל צור, פלאש 90

אביגיל (אודליה כרמון)

בדיוק כמו דמותה של אביגיל (דנה מיינרט הורביץ), גם אודליה כרמון הייתה יועצת תקשורת שעבדה עם כמה מהשמות הגדולים ביותר במדינה. כרמון, שנודעה תחילה כ"א' ממשרד התחבורה", החלה את דרכה בתור אשת הסוד של שגריר ישראל באו"ם בנימין נתניהו. בסוף שנות השמונים מונתה כרמון ליועצת התקשורת של קצב, אז שר התחבורה, ולימים העידה שבאותה תקופה קצב התוודה בפניה על רגשותיו כלפיה. לדבריה, הקשר בין השניים נמשך והגיע לכדי תקיפות מינית. כרמון, שהעידה גם בפרשת "ביבי טורס" שבה נקשר שמו של נתניהו, התראיינה בסוף השבוע ל"אולפן שישי" - והציגה שם את המסע שעברה מהעדות הראשונה על דפי העיתון מעריב, דרך כתיבת הספר "אשת הסוד" ועד לסדרת הדרמה המבוססת עליו. בניגוד למוצג בסדרה, היא מעולם לא ניהלה קשר רומנטי עם אחד מיועציו של קצב. הפרק השלישי בסדרה נפתח עם הופעת אורח קטנה של כרמון עצמה, שבה היא נתקלת בדמותה. 

אודליה כרמון, "אלף" (צילום: צחי צלינקר, באדיבות yes; יעקב סער, לע"מ)
דנה מיינרט הורביץ ואודליה כרמון | צילום: צחי צלינקר, באדיבות yes; יעקב סער, לע"מ

אבינועם (יועצי ועוזרי הנשיא)

יועץ התקשורת אבינועם (אברהם שלום-לוי, שגם יצר את הסדרה ביחד עם כרמון), מוצג ב"אלף" בתור נבל לא פחות גדול מהבוס שלו - ובתור מי שידע על מעשיו ועזר לו להעלים כל זכר אליהם. מאחר שקצב היה זה שעמד במוקד המשפט, מעולם לא התבררה עד הסוף מידת המעורבות של מי מיועציו. מקרה מפורסם באותם הימים היה עם אדם בשם אמנון שומרון, שהיה יועץ חיצוני לנשיא באותם הימים ולא חלק מהכוורת שהלכה איתו לאורך השנים. שומרון טען אז כי לקצב נעשה "משפט שדה בתקשורת" עוד בטרם הורשע, ובריאיון לגלי צה"ל אף טען כי רביבו (אז א') עסקה בעבר בזנות. רביבו הגישה קובלנה פלילית נגד שומרון, שבמסגרת הסדר פשרה התנצל וחזר בו מדבריו. ב"אלף", אבינועם מייחס לדמותה של אושרת טענה דומה לזו שהעלה בזמנו שומרון בראיון בגל"צ, אך, כאמור, הדמות מתבססת גם על עוזרים ויועצים נוספים שהיו לקצב לאורך השנים. בריאיון למגזין סוף השבוע של mako, סיפרה רביבו כי בסדרה "כינסו אדם אחד מתוך שישה או שבעה אנשים שהיו סביב קצב", ובריאיון לדנה ויס היא ציינה את שמו של אחד מהם: "זה היה אורי יואלי שהכין את הקרקע לכל המלכודת הזאת. הבן אדם הזה מחליט יום אחד להגיד לי: 'אני רוצה שתהיי המאהבת של קצב'".

משה קצב במשפט (צילום: יחסי ציבור)
צילום: יחסי ציבור

היועץ המשפטי (מני מזוז)

רגע דרמטי נוסף בפרשה הגיע כשהנשיא קצב נעמד בבית המשפט, והודיע - לתדהמת התקשורת ועורכי דינו - שהחליט לא לחתום על עסקת הטיעון שנרקמה באותה עת מול היועץ המשפטי לממשלה. היועץ המדובר (שמגולם בסדרה על ידי הרצל טובי) היה מני מזוז, לימים שופט בית המשפט העליון. מזוז ספג ביקורת קשה על עסקת הטיעון המקורית שסגר עם קצב, וכן על התנהלותו לאחר שזה חזר בו ממנה, ובהכרעת בית המשפט המחוזי אף נמתחה ביקורת רשמית על התנהלותו בפרשה. "הכרעת הדין מבטאת את המורכבות הרבה של הפרשה ואת האתגר", אמר מזוז לאחר שהנשיא לשעבר הורשע באונס.

מני מזוז, "אלף" (צילום: צחי צלינקר, באדיבות yes; גלי תיבון, AFP via GettyImages)
הרצל טובי ומני מזוז | צילום: צחי צלינקר, באדיבות yes; גלי תיבון, AFP via GettyImages

שולה (גילה קצב)

אחד התחומים העיקריים שבהם יוצרי "אלף" נוטלים חופש יצירתי נרחב הוא יחסיו של הנשיא עם סביבתו הקרובה - ובפרט עם אשתו שולה (עירית נתן-בנדק), המבוססת על דמותה של גילה קצב. שולה (לצד אמו של הנשיא, שאותה מגלמת שושה גורן) מוצגת כאחד הגורמים המרכזיים שהובילו להחלטת הנשיא לחזור בו מעסקת הטיעון, ולאורך הסדרה מופיעות גם כמה שיחות קשות בין בני הזוג. בפועל, גילה קצב נותרה בגדר תעלומה עבור כלי התקשורת, ושמרה על שתיקתה גם במהלך הפרשה וגם אחריה. אף על פי כן, השניים נשואים כבר 52 שנה. ליאור, אחיו של קצב, העיד לפני כשנתיים כי "גילה והוא בזוגיות אמיתית ומצוינת. הם עושים את הכול ביחד ויש ביניהם אהבה גדולה והרבה כבוד והערכה הדדיים".

גילה קצב, "אלף" (צילום: צחי צלינקר, באדיבות yes; משה ניימן, לע"מ)
עירית נתן-בנדק וגילה קצב | צילום: צחי צלינקר, באדיבות yes; משה ניימן, לע"מ

עורך הדין (ציון אמיר)

כנרת בראשי היא לא המשפטנית היחידה שזכתה לבולטות תקשורתית הודות לפרשה - וגם ציון אמיר (שאת הדמות בהשראתו מגלם זהר שטראוס) הפך מאז לאחד מעורכי הדין הבכירים המדינה. אמיר, שבין מיוצגיו בעבר נמצאים גם השר לשעבר גונן שגב, חבר הכנסת לשעבר מיכאל בן ארי, ראש ארגון הפשע אסי אבוטבול, השחקן משה איבגי ואיש הטלוויזיה דודו טופז, ממשיך לייצג את קצב גם בימים אלה בענייניו המשפטיים. "משה קצב לא זכה לרגע אחד של חסד. לא מהאקדמיה, לא מהפוליטיקה, לא מעולם המשפט, לא משום שדולה", אמר בעבר בריאיון לרוני קובן, "כולם מהרגע הראשון קטשו עליו מלחמה שחרצה את דינו, עוד לפני שהחל המשפט".

ציון אמיר, "אלף" (צילום: צחי צלינקר, באדיבות yes; נתי שוחט, פלאש 90)
זהר שטראוס וציון אמיר | צילום: צחי צלינקר, באדיבות yes; נתי שוחט, פלאש 90

התובעת (רונית עמיאל)

מי ששימשה התובעת הראשית במשפט קצב הייתה רונית עמיאל, פרקליטת מחוז מרכז באותה תקופה. לאורך המשפט ב"אלף", התובעת מגולמת על ידי השחקנית שרה וינו-אלעד. מאז פרישתה בשנת 2018 עמיאל בחרה שלא לעסוק בעריכת דין שגרתית, והיא מרבה לעבוד עם ארגונים חברתיים. היא חתמה על עצומת משפטנים נגד חקיקת פסקת ההתגברות והרחבת חוק החסינות, וחזרה לכותרות לפני כשלוש שנים עם פוסט שבו תקפה את התנהלותו של ראש הממשלה נתניהו.

רונית עמיאל, "אלף" (צילום: צחי צלינקר, באדיבות yes; מרים אלסטר, פלאש 90)
שרה וינו-אלעד ורונית עמיאל | צילום: צחי צלינקר, באדיבות yes; מרים אלסטר, פלאש 90

ראש האופוזיציה (בנימין נתניהו)

על אף היותו דמות משנית לחלוטין בפרשה, יוצרי "אלף" לא היו יכולים להתאפק - ושילבו בעלילה גם את דמותו של בנימין נתניהו, אז ראש האופוזיציה והיום ראש הממשלה. בריאיון שהעניקה ל"אולפן שישי", כרמון סיפרה על התנהלותו של נתניהו (שמגולם על ידי שרון אלכסנדר), שאיתו עבדה באותם ימים, סביב הפרשה: "הוא קרא לי לחדרו ואמר לי, 'אודליה, לא יכול להיות שמדובר בך. אין מצב שאת תדברי'. ואז אמרתי לו, 'ביבי, זאת אני כי יש פה משהו שהוא גדול ממני וגדול מכולנו', אבל הוא היה כהרגלו מאוד מרוכז בעצמו. הוא מאוד לא אהב את זה. הוא אומר לי, 'איך את יכולה לעשות לי את זה, ואני מבקש שתלכי עכשיו לשני מכוני פוליגרף נפרדים ותוציאי אותי מהסיפור - אני לא קשור ל'שמחה' הזאתי, לכי הביתה תורידי פרופיל לשבועיים'". השיחה שכרמון מספרת עליה, ומעמד הפוליגרף, מוצגים גם הם ב"אלף". לדבריה, "עשיתי את הפוליגרף והוא מיד נרגע, הבין שעוד יריב מלוח השחמט נפל. מאותו הרגע הוא היה מאוד מרוצה מהשתלשלות הסיפור ומאוד סקרן".

בנימין נתניהו, "אלף" (צילום: צחי צלינקר, באדיבות yes; יוסי זמיר, פלאש 90)
שרון אלכסנדר ובנימין נתניהו | צילום: צחי צלינקר, באדיבות yes; יוסי זמיר, פלאש 90

נאום משה קצב: כך זה נראה בזמן אמת