לפני יותר משלושה עשורים, באוקטובר 1985, תקרית מזעזעת טלטלה את כנסיית ישוע המשיח של קדושי אחרית הימים, הידועה גם ככנסייה המורמונית. בתקרית היו מעורבים מסמך הקורא תיגר על בסיס האמונה המורמונית, שלוש פצצות, שתי גופות ומטיף אחד פצוע. הדבר אירע בסולט לייק סיטי, בירת יוטה, והגיע לחדשות המקומיות - אבל מאז נמחק לגמרי מהזיכרון הציבורי, דבר לא פשוט בהתחשב בכך שחצי מאוכלוסיית המדינה מזדהה כמורמונית. "זה התקיים במין מרחב מוזר, חצי-מיתולוגי", סיפר לאחרונה הקולנוען ג'ארד הס, מורמוני בעצמו, לסולט לייק טריביון. "זה היה סיפור מבודד, מקומי. הוא הופץ במעגלי החדשות הארציים, ואז סוג של בא והלך".
אולם כיום ישנם גורמים שמתפרנסים מהקמה לתחייה של פרשות ישנות ומסתוריות שנשכחו עם השנים - וזהו גם הגורל של הפשע הנורא הזה. ג'ארד הס וטיילר מיסום חזרו לחקור את הפיצוצים המסתוריים ולגלות מה עומד מאחוריהם, וכך נוצרה סדרת הדוקו החדשה "הזייפן" (Murder Among the Mormons - רצח בקרב המורמונים), שעלתה השבוע בנטפליקס.
"כוכב" הסדרה הוא מארק הופמן, מיסיונר מורמוני שכיום ידוע כזייפן וכרוצח. הופמן נולד בסולט לייק סיטי להורים מורמונים אדוקים. ביצועיו בלימודים היו בינוניים, אבל הוא טיפח תחביבים רבים: קסמים, אלקטרוניקה, כימיה ואיסוף בולים ומטבעות, תחום שהוביל אותו לניסיונותיו הראשונים כזייפן. בבגרותו, למרות שמאוחר יותר העיד כי איבד את אמונתו האמיתית בסביבות גיל 14, הוא הפך למטיף מורמוני - וניצל את מסעותיו גם כדי לזייף שלל מסמכים. אילו מסמכים? הופמן היה אמיץ מספיק כדי לזייף מכתב הטוען כי מייסד הכנסייה המורמונית ג'וזף סמית' קיבל את הנחיותיו האלוהיות מסלמנדרה (בעל חיים מיתולוגי בעל תכונות הקשורות לאש, בהן האמונה העממית כי סלמנדרה לא יכולה להישרף) ולא ממלאך. הסלמנדרה, לפי המכתב, היא מי שהובילה את סמית' אל ספר מורמון המקודש למאמינים המורמוניים. בנוסף, הופמן זייף מכתב שנכתב כביכול על ידי נשיא ארה"ב אברהם לינקולן, פואמה שנכתבה כביכול על ידי המשוררת אמילי דיקינסון, וחתימות של שלל אישים מההיסטוריה של ארצות הברית.
תמהיל האוצרות הזה אולי נשמע מעט מופרך, אך עבור המאמינים המורמוניים מדובר באוצרות של ממש. הכנסייה המורמונית נוסדה ב-1830 על ידי קהילת מאמינים מצומצת שבראשה עמד ג'וזף סמית' - חקלאי שטען כי חווה התגלויות אלוהיות, ואלה הובילו אותו למציאתו של ספר עתיק החושף את ההיסטוריה האמיתית של הנצרות באמריקה. לפי "ספר מורמון", יהודיים קדומים היגרו לשטחי ארצות הברית כבר במאות החמישית והשישית לפני הספירה, ולאחר תחייתו של ישו מהמתים הוא אף ביקר אותם, שוחח עמם והעביר להם חלקים מתורתו. לתפיסת הכנסייה, העולם החדש - קרי, יבשת אמריקה - היא הארץ המובטחת שישו הבטיח כי מאמיניו יירשו. הכנסייה דוגלת גם בהטפה ובהפצת הבשורה המורמונית בקרב אוכלוסיות לא-נוצריות - פרקטיקה שזכתה ללעג רב במחזמר המצליח "ספר המורמונים", שנכתב והולחן על ידי יוצרי הסדרה "סאות' פארק" והפך ללהיט כבר בעלייתו על הבמות ב-2011.
חלק מהפלגים האדוקים יותר בכנסייה אף האמינו כי קיום צמוד של חוקי התנ"ך מאשר ומאפשר להם לחיות אורח חיים פוליגמי, אולם כבר בראשית המאה ה-20 הכנסייה מסרה כי רשמית, על מאמיניה לדבוק בחוקי המדינה בה הם חיים. מאמינים בפלגים הקיצוניים הללו עדיין קיימים ועדיין מזהים עצמם כשייכים לכנסייה.
הכנסייה מונה כיום כ-15 מיליון מאמינים, שמקיימים את רוב התפיסות וההלכות של הנצרות המודרנית, בתוספת כמה שינויים עקרוניים - הם סגפנים יותר, מעניקים חשיבות גבוהה יותר לטקסי ההטבלה ורבים מהם נוהגים ללבוש "בגדי תפילה" תחתונים מתחת ללבושם היומיומי. בנוסף, ג'וזף סמית' - שבעצמו הואשם על ידי מאמינים רבים בזיוף "ספר מורמון" (סמית' סיפר כי מלאך הוביל אותו אל הספר, שתוכנו היה חרוט על לוחות זהב שנקברו לפני אלפי שנים, ותרגם אותו לאנגלית באמצעות מה שכינה משקפיים מיוחדים) - נחשב לנביאו המרכזי של זרם האמונה הזה, וחסידיו הראשונים נחשבים למעין שליחים מודרניים, בדומה לתריסר השליחים של ישו.
על רקע האמונה הזו, מכירת המסמכים האלה, שהופמן התעקש כי נתקל בהם "במקרה", הכניסה לו לא מעט כסף. ובכל זאת, אורח החיים של הופמן היה כל כך פזרני שהוא היה שקוע בחובות באופן קבוע, וחיבתו לקניית ספרים במהדורות ראשונות ונדירות לא עזרה. כשהנושים החלו ללחוץ עליו, ובמקביל הועלו שאלות סביב המסמכים המזויפים שניסה למכור, הוא החליט לקנות זמן בדרך קטלנית: בניית פצצות והטמנתן במכוניותיהם של חברים מוכרים בקהילה המורמונית בה חי.
הפצצה הראשונה הרגה את איש העסקים סטיב כריסטנסן, שקנה את "מכתב הסלמנדרה" תמורת 40 אלף דולר. בהמשך אותו יום, ה-15 באוקטובר 1985, הפצצה השנייה הרגה את קת'י שיטס, אשתו של הבוס לשעבר של כריסטנסן. בדיוק כמו שהופמן תכנן, המשטרה חשדה תחילה שהפצצות קשורות להתמוטטות הממשמשת ובאה של בית ההשקעות שניהל בעלה של קת'י - שכריסטנסן היה מקורב שלו. התוכנית של הופמן התפוצצה, תרתי משמע, ביום המחרת - כשהפצצה השלישית התפוצצה ברכבו של הופמן, ופצעה אותו קשה. החשדות התפצלו מיד לשני כיוונים: או שהופמן היה אחת המטרות של הרוצח - או שהופמן היה הרוצח בעצמו וניסה לנקות את עצמו מחשד. שותפיו העסקיים, אגב, לא לקחו סיכון וירדו למחתרת, בחשש שהם יהיו הקורבנות הבאים.
המשטרה החלה לחקור את הופמן, ומגדל הקלפים שלו התמוטט בבת אחת. במהלך החקירה השוטרים גילו במחסן שלו עדויות לזיופים קודמים, כמו גם את הכלים ששימשו אותו למלאכה. בינואר 1986 הוא נעצר בגין 27 אישומים, כולל רצח מדרגה ראשונה, בנייה ואחזקה של פצצה והונאה - ובהמשך נוספו עוד חמש האשמות, עד למספר כולל של 32 אישומים. הופמן, נאמן לטבעו כזייפן, טען לחפותו - אבל הקטגורים צברו כמות נכבדה של ראיות הטוענות אחרת. במהלך החקירה, אנשי התביעה היו משוכנעים ש"מנהיגי הכנסייה ניסו לעכב אותם": החוקר הראשי ג'ים בל אמר ש"הם מסתירים משהו; הכנסייה עושה כל מה שהיא יכולה כדי לעשות את זה הכי קשה שאפשר. בחיים לא ראיתי דבר כזה בחקירת רצח".
הופמן עמד בפני עונש מוות - אבל בסופו של דבר ניצל, מפני שנמצא אשם רק בשני מקרי רצח מדרגה שנייה ובהונאה. נגזר עליו מאסר עולם, ומחלקת החנינות של מדינת יוטה אמרה לו שלעולם לא יקבל חנינה. ואכן, בעוד אתם קוראים שורות אלה, הרוצח בן ה-66 עדיין נמצא בכלא - אם כי ב-2015 הוא הועבר ממתקן כליאה מאובטח לכלא מדיני רגיל. הסיפור המטורף הזה מגולל לאורך שלושה פרקים בסדרת הדוקו החדשה של נטפליקס, המעלה גם שאלות נוספות הנוגעות לכנסייה המורמונית. למשל, מדוע הם רצו לשים את ידיהם על "מכתב הסלמנדרה", שיוצא נגד המיתולוגיה הבסיסית ביותר של האמונה המורמונית, והופכת את הדמות הדתית המכובדת של מלאך ליצור פולקלוריסטי משונה ואף מגוחך כמו הסלמנדרה - האם מתוך כוונה לייצר קונפליקט בסיפור ההיסטורי שלהם, או מתוך כוונה לטייח אותו?
יוצר הסדרה ג'ארד הס, המשתייך בעצמו לכנסייה המורמונית, סיפר עליה לעיתון ה-Desert News, השייך לכנסייה. למרות שהוא מבין שהסדרה תגרום לאי נוחות בקרב הצופים, ובעיקר הצופים המורמונים, הס חושב שהיא מציגה את הכנסייה באור חיובי בסך הכול: "בסוף הטובים מנצחים והאיש הרע הולך לכלא, למעט כמובן הצד שובר-הלב של אנשים תמימים מהקהילה שלנו שאיבדו את חייהם בגלל המעשים המתועבים של האיש הנורא הזה".
זו, אגב, הפעם השנייה שסיפורו של הופמן מגיע למסך הקטן. דייוויד דוכובני, כוכב הסדרה "תיקים באפלה", פרסם לאחרונה את הרומן החדש שלו "Truly Like Lightning", עליו סיפר בראיון לניו יורקר: "היה לי קצה חוט לסיפור שרציתי לספר, המבוסס על מימרות מורמוניות שהכרתי רק כי כתבתי פרק של 'תיקים באפלה', שם יצרתי דמות בדיונית בהתבסס על זייפן מורמוני בשם מארק הופמן - זה סיפור מדהים". כעת נחשף הסיפור ההיסטורי כפי שקרה באמת - והוא מופרע לא פחות מהגרסה המומצאת.