דר' שלומית הלחמי, מומחית לרפואת עור, ליוותה השבוע את תחקיר הלייזר ב"יצאת צדיק", משלב האבחון ועד המעקב עצמו. המסקנות אליהן הגיע הצוות המקצועי שליווה את התכנית הן חד משמעיות: תחקירניות התכנית לא מתאימות לטיפול להסרת שיער בלייזר. דר' הלחמי מסבירה לנו איך יודעים, מה חשוב לבדוק ומי יכול לעזור לנו להגיע להחלטה הנכונה:
מסתבר שמעבר לאבחון אישי שכל אחד צריך לעבור לפני התחלת הטיפול, ניתן להגיד באופן כללי שבעלי שיער בהיר מאד או עור כהה פחות מתאימים לטיפול בלייזר. "כל הלייזר, איי פי אל, או אינפרה עובדים באותה שיטה של אור שנספג על ידי הפיגמנט החום", מסביר דר' הלחמי. "ככל שיש יותר פיגמנט, יותר צבע, יש יותר ספיגה, לכן לבעלות שיער בהיר יש בעיה כי אין פיגמנט כהה ואין ללייזר במה להיבלע. מנגד - בעלות עור כהה גם הן לא יכולות לעבור טיפול בלייזר, משום שאנחנו רוצים שרק השערות יקבלו לייזר, ולא העור כולו. אצל בעלות עור כהה יש סכנת כוויות כי גם העור עצמו סופג את קרני הלייזר, בגלל הפיגמנט החום שבו."
האם על ידי אבחון של השיער בלבד ניתן לקבוע אם אפשר או אי אפשר לטפל, או שמעורבים עוד גורמים פיזיולוגים?
"כשמטפלים בשיעור יתר אצל נשים צריך לשלול בעיות הורמונליות, לפעמים זה דורש ברור אצל רופא, שיכול לבדוק את העניין על ידי תשאול או על ידי בדיקת דם".
מעבר לסיכוי שהטיפול פשוט לא יעבוד ולסכנת הכוויות עליהן מדברת דר' הלחמי, קיימות גם תופעת לוואי מטרידות יותר של התגברות השיעור והתפשטותו.
עד כמה שכיחות תופעות הלוואי האלה?
"על פי ספרות רפואית - עד עשרה אחוזים. השכיחות הכי גבוהה היא כשהשיער מלכתחילה עדין, ובמיוחד בפנים אצל נשים ובגב עליון אצל גברים. אותם נתונים דווחו בכל סוגי המכשירים באיי פי אל ובכל סוגי הלייזר".
"הסוגיה קצת מסובכת. בהרבה מדינות החוק פשוט: טיפול בלייזר נערך על ידי רופא בלבד. בישראל החוק מתירני ואומר שבטיפול אסתטי אין דרישה כזאת. הסרת שיער הוא לא טיפול רפואי, ולכן אין הגדרה על סוג הרופא שצריך לפקח".
האם ניתן לגשת לרופא עור לצורך אבחון, עוד לפני פנייה למכון יופי?
"מישהי שתשאל בקופת חולים רופא עור - לא בטוח שהוא ידע לענות לה, משום שמדובר בטיפול קוסמטי ולא רפואי. אם רוצים לקבל ייעוץ מרופא צריך ללכת לאחד שמתמצא ספציפית בטיפול בלייזר".
בתחקיר התכנית נראו מספר מקרים בהם נציגות המכונים והקוסמטיקאיות לא היססו להבטיח למטופלות הפוטנציאליות הצלחה בהסרת השיער למרות הנתונים הבעיתיים, ושללו את תופעות הלוואי האפשריות.
הופתעת מהמקרים שנראו בתכנית?
"לא הופתעתי, אבל אני חושבת שחובתו של בן אדם לקבל הדרכה נכונה בכל תחום בו הוא עוסק. לכן הייתי מקווה שכל מי שעוסק בזה ייקח על עצמו את האחריות לקבל את ההדרכה המתאימה והאובייקטיבית".
איך היית ממליצה לצרכניות להיזהר מטיפול לא מתאים?
"כדאי לקבל שתי חוות דעת משני מכונים. הרי לפני כל הליך כירורגי פשוט אנשים הולכים לקבל כמה חוות דעת, אז הגיוני שגם לפני תהליך כזה. לפני שנכנסים לתהליך חשוב להתייעץ כדי לראות שמקבלים מידע נכון".
>> כאבים, כוויות ופצעונים - כל מה שלא מספרים לכם על טיפול בלייזר