רק לפני רגע חיינו עוד נעו בין טבילה בים התיכון לבין דילוג בין חדר ממוזג למשנהו ועכשיו החורף כבר דופק על החלון. אבל אם בכל הנוגע לקיץ הישראלי כבר הספקנו להפנים שהמזגן הוא אמצעי הקירור היעיל ביותר – כשזה מגיע לעונה הקרה, רובנו מניחים למזגן לצלול לתרדמת חורף בת חצי שנה, עד חודש יוני לפחות.
בחורף אנו נוטים לדבוק בשיטות חימום מסורתיות יותר כמו תנור סלילים, רדיאטור, מפזר חום ואפילו אח עצים, אבל מתברר שלפחות מבחינת הכיס שלנו, אין לכך כל הצדקה. קחו לדוגמה את מפזר החום- אמצעי חימום צנוע, זול, נקודתי, עושה את העבודה נהדר כשנמצאים לבד בבית ואין צורך לחמם את כולו אלא בעיקר את קצות האצבעות. אבל למרות המראה התמים שלו, צריכת החשמל שלו גבוה ביחס לפיזור החום בחדר.
המצב נכון גם בנוגע לתנור סלילים. אומנם על מזגן קשה עד בלתי אפשרי להכין טוסטים צבאיים עם גבנ"צ, אבל כאן פחות או יותר תם יתרון תנור הספירלה על פני המזגן: עלות ראשונית נמוכה אך עוצמת חום מסוכנת לעתים, שלוקחת את הזמן עד שהיא מצליחה לחמם לחלוטין את החלל בו אתם שוהים. עלות מזגן חדש היא אומנם יקרה בהרבה משני אמצעי חימום אלה, אולם בשל החיסכון הכספי שהוא מציע (יותר מאלף שקל לעונה), הוא הופך לאטרקטיבי בהרבה.
באשר להשוואה מול הרדיאטור, כאן ניתן לומר כי מדובר בהעדפה. המזגן זול יותר מבחינת חשמל, אך יש כאלה שרגישים יותר ליובש ולאוויר שהוא מוציא. חימום הרדיאטור נעים מאוד, אך עם זאת, קשה לחמם חדר שלם באותה קלות ומהירות כמו המזגן. גם, החימום התת רצפתי הוא חתיכת פינוק חמים, אבל ההתקנה הראשונית עולה כפול מרכישת מזגן (יותר מפי 2 מהתקנת מזגן), וכדי שהחימום יעבוד כמו שצריך יש להדליק אותו שעתיים מראש, כלומר – אין אפשרות לחמם ספונטנית ונקודתית בשנייה שהגעתם הביתה רטובים מגשם.
חשוב להדגיש כי חימום בעזרת מזגן הוא אכן זול יותר רק במידה ולא מדובר במזגן ישן אלא בכזה עם דירוג אנרגטי גבוה A, B. זו סיבה מצוינת להחליף את המזגן הישן בחדש, כיוון שהחיסכון בעלויות החשמלי משמעותי מאוד. בנוסף, המלצה זו תקפה רק לגבי מזגן מפוצל רגיל. כשמחממים באמצעות מזגן מיני מרכזי, מחממים גם חללים שאינם מאוכלסים ועל כן לא חוסכים בחשמל.
גם כשמחליטים להשתמש במזגן כאמצעי החימום המרכזי בחורף, ישנן דרכים לוודא חיסכון מקבילי בהוצאות:
כיוון שצריכת החשמל עומדת על 1-2 קילוואט לשעה ו-3-5 קילוואט לשעה במזגנים גדולים – אם הצריכה חורגת מתחומים אלה והמזגן שלכם מדגם חדש – הוא ככל הנראה אינו תקין. בצעו סדרת מדידות מול שעון החשמל שלכם והזמינו טכנאי במידה וזיהיתם בעיה.
וודאו כי פתחי הכניסה והיציאה של האוויר אינם חסומים. פעמיים בשנה הוציאו את הפילטרים של המזגן, שטפו היטב תחת מים זורמים, יבשו והחזירו למקום.
דאגו לתחזוקה נאותה של המזגן. זה אולי יישמע לכם מיותר, אבל ביקור שגרתי של טכנאי אחת לשנתיים יכול לחסוך לכם חשבון חשמל מנופח.
כשהחדר קר, אנו נוטים להפעיל את המזגן על עוצמה גבוהה במיוחד. לאחר שהחדר מתחמם, הקפידו להוריד את העוצמה והטמפרטורה החמימה בחד ר תישאר כשהייתה.
סגרו היטב את החלונות בבית. כניסה של אוויר קר גורמת למזגן לעבוד קשה יותר ואת זה תרגישו בכיס באופן מיידי.
כוונו את הטמפרטורה ל-22-23 מעלות – טמפרטורות גבוהות יותר עלולות לגרום לתחושת מחנק.
סגרו את פתחי יציאת האוויר כלפי מטה. חום באופן טבעי עולה מעלה וכך יציף את החדר.
מפחדים מיובש? הניח על שולחן בחדר קערה מלאה במים עם פלח פרי הדר בתוכה – גם לחות נעימה וגם ריח נעים.
"יצאת צדיק", ראשון, 21:00