מתקן את  המחשב (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אולי אחד מבני המשפחה יכול לעזור? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
מי מאיתנו לא נתקע ביום הכי קר בשנה בלי מים חמים, ביום הכי חם בשנה בלי מזגן ובשעה מאוחרת של לילה תקוע מחוץ לאוטו? כולנו משתמשים באופן קבוע בשירותיהם של בעלי מקצוע שונים שלפעמים, מה לעשות, קצת מעגלים על חשבוננו פינות. אז איך נזהה את אלה שמגייסים את כל הכישורים היצירתיים שלהם כדי לרמות אותנו ולעשות קופה שמנה? בשבוע הבא (שני ב-21:00) "יצאת צדיק" חוזרת בעונה חדשה וזה בדיוק הזמן לעשות קצת סדר בבלגן עם כל הטיפים שיוכלו לעזור לכם להימנע מליפול בפח.

נתחיל בדבר המתבקש – תעודת הסמכה. כלל בעלי המקצוע המליצו פה אחד לבדוק איזה הכשרה קיבל האדם שנותן לכם שירות, החל מרישיון חשמלאי ועד הסמכה מקצועית לטיפולים קוסמטיים. בשלב הבא, במידה שהטכנאי החליט להחליף חלקים, בדקו שקיבלתם חלקים חדשים ומקוריים (אם אפשר עם תעודת אחריות) ולא כאלה שהוא אלתר היישר מתוך ארגז הכלים המפואר שלו. כדי שלא תפספסו שום דבר רצוי להישאר עם עין אחת פקוחה ולהיות צמודים אליו כדי לעקוב אחר הפעולות שלו. ומה תעשו עם כל בעל מקצוע? הנה כמה עצות שימושיות:

מיזוג

מזגן (צילום: Ma-Ke, Thinkstock)
אולי זה בכלל הפילטר? | צילום: Ma-Ke, Thinkstock
נכון, זה לא נעים להיתקע ללא מזגן באמצע הקיץ כשהטמפרטורות נוסקות והלחות בשמים. אבל לפני שתרוקנו כיסים (150-200 ₪ רק על הזמנת הטכנאי) אולי כדאי לכם לשים לב לשני דברים: לפני הכל- השלט. מסתבר שהרבה אנשים נופלים בפח רק בגלל שהמזגן מכוון על חום במקום על קור או להפך, טעות נפוצה בעיקר בקרב קשישים. הדבר השני זה הפילטרים. אתם יכולים לגמרי בכוחות עצמכם לשטוף אותם במים, להחזיר אותם למקום ולהפעיל את המזגן (מומלץ לעשות זאת אחת לשבועיים במזגנים מרכזיים, ככה תוכלו למנוע בעיות). במקרים רבים הטכנאי ירצה לעשות כסף מהיר במינימום מאמץ ויספר לכם שחסר גז, למרות שלרוב מדובר בסתימות של פילטרים שדורשות 5 דקות של שטיפה. ואם בכל זאת חסר גז ומדובר במזגן ישן ששנת הייצור שלו היא מתחת ל- 2005, עלות המילוי צריכה לעמוד על 300 שקלים. עלות מילוי גז למזגן משנת 2005 והלאה תעלה לכם כ-200 שקלים בממוצע.

מכונות כביסה

ניקיון חג ברגע האחרון (צילום: savvysugar)
150-200 רק על הזמנת טכנאי | צילום: savvysugar
גם כאן תשלמו 150-200 שקל רק על הזמנת הטכנאי. התופעה השכיחה במכונות הכביסה היא סתימה בפילטר המים, מה שמונע את פעולת הסחיטה של הבגדים. אבל לפני שאתם ממהרים להפקיד את מיטב פרטי הלבוש שלכם בניקוי היבש בסוף הרחוב כדאי שתדעו - בפעולה פשוטה מאוד תוכלו לפתור את הבעיה בעצמכם: פתחו את המגירה של הפילטר, נקו ושחררו את המים. תקלה אחרת שאולי נתקלתם בה היא רעש חריג בזמן שהמכונה בפעולה. לרוב מדובר ברצועה שנקרעה או השתחררה ממקומה ועלות החלפתה תעלה לכם כ- 30 שקלים. כדי לבדוק אם זו אכן הבעיה נתקו את החשמל, סובבו את התוף באופן ידני ואם הוא לא עוצר תדעו שאבחנתם נכון. לא פעם ינסו הטכנאים לטעון שכרטיס המכונה התקלקל ויש להחליפו. המחיר במקרה כזה יהיה גבוה, בין 600 ל-1,200 שקל (בהתאם לסוג המכונה). אם זה המקרה אל תשכחו לוודא שהטכנאי מחליף את הכרטיס הישן בחדש. ורגע לפני שאתם רצים לרכוש כזה כדאי שתדעו שלרוב מדובר בכבל או חוט שהתנתק ולא בכרטיס שהתקלקל אז כדאי לעשות סיבוב ולוודא שהכל בחשמל.

אינסטלציה

בחור בכחול עם ציוד וחריץ של שרברב מתכופף (צילום: jupiter images)
לא צריך למהר להזמין אותו | צילום: jupiter images
יש לכם סתימות בצנרת? עוד לפני הזמנת האינסטלטור נסו את הפתרון הפשוט והבסיסי ביותר. זה אולי יהיה פחות נעים אבל בהחלט ישתלם: שימו כפפות על הידיים ונקו את החורים מלכלוך ושערות שלרוב גורמות לסתימות. אם זה לא עזר נסו לרכוש קפיץ ברזל בחנויות המתמחות במכירת חומרי בניין, העבירו אותו דרך חורי הניקוז הרלוונטיים ובמידה ויש זרימה חלקה של מים – חסכתם לעצמכם כמה מאות שקלים. בלית ברירה עלות שעת עבודה של אינסטלטור תפנה מהארנק שלכם בין 250 ל-300 שקל. במידה והוא החליט להחליף צינורות או חלקים במערכת האינסטלציה בבית מומלץ לקנות אותם ישירות מחנויות המתמחות בכך ולחסוך לא פעם פערי תיווך של מאות אחוזים. בקשו מאיש המקצוע את החלקים הישנים כדי לוודא שהוא אכן מתקין חלפים.

דודי שמש

דוד שמש (צילום: Thinkstock)
חורף. מים קרים. לא נעים | צילום: Thinkstock
נכון, להתקלח במים קרים זה מבאס אבל עשו לעצמכם טובה ולפני שאתם מזמינים מתקין מוסמך, יש כמה פעולות בסיסיות שתוכלו לעשות בעצמכם: מומלץ לבדוק את דוד השמש שעל הגג פעמיים בשנה לפחות, לנקות את הפסולת שהצטברה (כולל האבנית והחלודה) ולראות אם יש נזילות. אם תשקיעו ותנקו את הקולטים מענפים, עלים, חול ואבנים, קרני השמש גם ייקלטו טוב יותר. 
מרבית התקלות מסתכמות בקצר בגוף החימום, נזילות ודוד שלא מחמם. רוב המתקינים יחליפו לכם את החמם שעלותו נעה בין 150 ל-300 שקל. במידה והמתקין קבע שיש להחליף קולטים או דוד שמחירם נע בין 900 ל-2,500 שקל אל תמהרו להסכים. דוד שמש אמור לשרוד כ-15 שנה לפחות, ולכן מומלץ להזמין מתקין אחר לחוות דעת נוספת- לעיתים די בניקיון יסודי כדי לפתור את הבעיה. במידה וגוף החימום התקלקל אל תשלמו יותר מ-400 שקל עבור החלפתו וגם כאן, כמיטב המסורת, התעקשו לראות שהמתקין מחליף את הישן בחדש מהניילונים.

טסט לרכב ומוסכים

מוסך נשים בלבד
למצולמות אין קשר לכתבה
בשעה טובה, הגיע הזמן הזה בשנה שהרכב שלכם צריך לעבור טסט. הפעם מדובר לא רק על מחיר אלא גם על בטיחות. כדאי לאתר מכון טסטים שאין בשטחו מוסך: טסטר ותיק סיפר שלא פעם, בעיקר במכוניות לא חדשות במיוחד, אנשי המקצוע טוענים שצריך להחליף בולמי זעזועים או 'תפוחים' שעלותם נעה בין 350 ל-800 שקל, ובמקרה הם ימליצו לכם להחליף את הפריטים הללו במוסך שבתחומם. מומלץ לעשות את כל הדרך למוסכניק מורשה ולברר האם באמת יש צורך בהחלפה ואל דאגה- שם גם תמצאו מחיר אטרקטיבי יותר.

טכנאי מחשבים

קניות ברשת (צילום: stock_xchng)
שלא יעבדו עליכם | צילום: stock_xchng
מומלץ להזמין את טכנאי המחשבים אליכם הביתה לבדוק את התקלה, או לסירוגין לקבוע מראש את סכום התיקון במעבדה תוך התניית החלפת חלקי החילוף בהסכמתכם. המחיר ינוע בין 100 ל-200 שקלים וכדאי לדרוש לקבל בחזרה את החלקים הישנים שהוצאו ולבקש את החלפתם במקוריים. כדי לבטח את עצמכם למקרה של תקלה חוזרת, אל תשכחו לוודא שבקבלה יתחייב הטכנאי על כך שהתקין חלקים חדשים מקוריים.

 מנעולים

נפרצו בתיהם של נציגי ה-CIA (צילום: AP)
פרצה בחוק | צילום: AP
כמה זה מבאס להיתקע מחוץ לדירה בדיוק כשאתם ממהרים הביתה או מחוץ לרכב באמצע שום מקום. למנעולים יכולות להיות תקלות מסוגים שונים: הדלת לא נטרקת, המפתח נתקע או נשבר בפנים והמפתחות של הרכב ננעלו בתוכו. הזמנת מנעולן היא להיות עסק די יקר ותעלה לכם לפחות 250 שקלים, תלוי אם מדובר ביום או בלילה. על החלפת מנגנון נעילה תשלמו כ-600 שקל בממוצע, על החלפת צילינדר בין 390-ל-450 שקל וקיצור דלת יעלה בין 390 ל-490 שקל. אם כבר שילמתם ודאו שכל החלקים מגיעים באריזה חדשה. תתפלאו לשמוע אבל גם דלתות צריך לתחזק: חזקו את בורג הידית אחת לשנה (היא נשחקת מרוב לחיצות), שמרו על ניקיונה מפני אבק, נקו את המשקופים עם מגבון לח ובכל מקרה הזמינו מנעולן אחת לשלוש שנים כדי שישמן את חלקי הפנים של הדלת והמנעול.

"יצאת צדיק", שני ב-21:00, ערוץ 2