בשנים האחרונות בדקה התכנית "יצאת צדיק" מאות בעלי מקצוע: חשמלאים, אינסטלטורים, מוסכניקים, טכנאי מזגנים, מקררים ומחשבים, ואפשר לומר שהתכנית הצליחה לעשות שינוי ולהגביר מודעות אצל נותני השירות. אבל יש תחום אחד שטרם נבדק, בו המצב כנראה הוא הגרוע מכל, וכל טעות של בעל מקצוע יכולה לעלות לנו עשרות ומאות אלפי שקלים בדבר שהכי חשוב ויקר לנו – הבית שלנו. ביום ראשון הקרוב "יצאת צדיק" תציץ לראשונה על מה שקורה בענף הבנייה, ותלך בעקבות שיפוצניקים שנטשו באמצע העבודה ומאז לא חזרו. חיים הכט ישוחח איתם פנים מול פנים וינסה להחזיר אותם לבית שעזבו באמצע השיפוץ – אל אנשים שבמקום לישון בדירת החלומות, נאלצים לחיות בעיי חורבות.
ר', תושב דרום הארץ, הוא איש עם סיפור כזה: הוא רכש לפני כשנה וילה ישנה בישוב יוקרתי והחליט להרוס את כל התשתיות הישנות במבנה ולהחליפן בחדשות. הוא דיבר עם חבר שהמליץ לו על שיפוצניק שהכיר: "אל תדאג, הוא תותח. יחסית זול ויעשה לך עבודה חבל על הזמן". ר', שהיה אז די תמים, האמין להמלצת החבר. הוא יצר קשר עם השיפוצניק, שהגיע לראות את הבית והעריך את העבודות בסכום כולל של כ-200 אלף שקל.
ר' שילם לו מקדמה של 60 אלף שקל, וסוכם שהעבודות יסתיימו תוך ארבעה חודשים – בלי הסכם, בלי חשבונית, הכול בלחיצת יד. השיפוצניק התחיל בעבודה, יחד עם שלושה פועלים שסייעו לו. אחרי כחודש וחצי ר' שילם לשיפוצניק סכום נוסף של 40 אלף שקל, ותוך כמה ימים נדהם ר' לגלות שהשיפוצניק נעלם כאילו בלעה אותו האדמה. "הוא הפסיק לענות לטלפונים", שחזר ר', "וכשענה הוא התחיל לספר שהפועלים שלו חולים, אחר כך שאמא שלו מאושפזת בבית החולים, כל פעם היה לו תירוץ אחר. הבית שלי נראה כמו חורבה. אשתי חטפה עליי עצבים שלא חתמתי איתו על הסכם, שלא לקחתי שום חשבונית כדי לתבוע אותו, שכל הכסף הלך סתם ושאנחנו תקועים".
ר' לא ויתר. הוא המשיך לרדוף אחר השיפוצניק וניסה לאתרו, אבל כל מאמציו עלו בתוהו. בלית ברירה הוא נאלץ לשכור את שירותיו של שיפוצניק אחר, שישלים את העבודות כדי שהבית יוכל לשמש למגורים – מה שייקר את העבודות בעוד כמה עשרות אלפי שקלים.
"אני את הלקח שלי למדתי מהסיפור הזה", מסכם ר', "לא עובד יותר עם חאפרים. אני מוכן לשלם יותר, אבל לעבוד עם אנשים אמינים, בעלי תעודות, עם חוזים חתומים, להתעקש לקבל חשבוניות כדי שאוכל לתבוע אותם במידה והם ייעלמו או לא יעמדו בתנאים עלים סיכמנו. היום אפילו על כל קניה הכי פשוטה אני בודק כל דבר, שיש למוצר אחריות ושל מי. אחרי מה שקרה לי עם אותו שיפוצניק אני זהיר מאוד".
המדריך למשפץ:
אם החלטתם לשפץ את הבית, להחליף את הריצוף, לשדרג את הקרמיקה באמבטיה או להתקין צנרת וכלים סניטריים חדשים – תחשבו טוב טוב מי השיפוצניק שאתם רוצים שיעשה עבורכם את העבודה, כדי שלא תגיעו למצב שתישארו קרחים מכל הכיוונים, בלי כסף ועם חצי עבודה.
כיוון שמרבית השיפוצניקים לא רשומים כמורשים ברשם הקבלנים או נושאים תעודות כלשהן, הנה כמה המלצות וטיפים כדי שלא תיפלו בפח ותשלמו על כך ביוקר כשאתם שוכרים את שירותיו של שיפוצניק:
חוזה עבודה: חשוב לחתום על חוזה עבודה שקובע את משך זמן העבודה, את התשלום עבור העבודה הכולל או לא כולל את החומרים, ובו מפורטות כל העבודות שאמורות להתבצע בבית. יש לדאוג שהשיפוצניק יחתום על החוזה בשמו המלא, כולל מספר תעודת זהות ומספר טלפון.
עוסק מורשה: מומלץ לוודא שהשיפוצניק הוא עוסק מורשה ולא עובד 'בשחור', דהיינו, 'חאפר'. כדאי לבדוק שהוא בעל משרד או כתובת, ולדרוש בכל מחיר חשבונית על כל סכום שמשלמים, כדי שתהיה אסמכתא למקרה שהקבלן ייעלם או יעשה בעיות.
לא לשלם את כל הסכום מראש: עדיף לא לשים את כל הכסף על העבודה מראש, אלא לתת מקדמה קטנה ולאחר מכן לשלם עבור כל חלק וחלק בעבודה ככל שהיא מתקדמת, כדי שלא ייווצר מצב שהשיפוצניק נעלם מבלי לסיים את העבודה.
המלצות: הכי טוב לקחת שיפוצניק שיש לקוחות מרוצים שהמליצו עליו – וכמה שיותר, יותר טוב. שווה גם לדבר עם הלקוחות הממליצים, במידה ויש כאלה.
להתרשם מעבודות או מאתר אינטרנט: כדאי להעיף מבט על עבודות קודמות שביצע השיפוצניק ,כדי להתרשם מאיכות עבודתו. אם יש לו אתר אינטרנט אודותיו, שווה להיכנס ולעיין בו.
גוגל: אם אתם לא שקטים, תוכלו לבדוק בגוגל האם השיפוצניק שאותו ברצונכם לשכור נחשב לאיכותי, או לחילופין בעל עבר בעייתי.
לוח זמנים: חשוב לציין על גבי החוזה או הצעת העבודה את לוח הזמנים לסיום סופי של כל העבודות.
ביטוח צד ג': לחלק קטן מהשיפוצניקים יש ביטוח צד ג' למקרה של תאונות עבודה או ליקויים, דבר שיכול לסייע להגשת תביעה במידה ואינכם מרוצים מהעבודה, או שנגרם לכם נזק שיכול לשמש כעילה לתביעה.
איכות החומרים: יש לציין בחוזה העבודה את סוג הכלים הסניטרים והקרמיקה לפרטי פרטים, כדי שלא תופתעו מאיכותם. לא מעט שיפוצניקים ינסו לחסוך בעלויות ולהציע לכם חומרים וכלים זולים, כדי לגזור קופונים שמנים על חשבונכם.
לשפץ בחורף ולא בקיץ: רבים מעדיפים לבצע את השיפוצים בבתיהם בקיץ ולא בחורף. הביקוש לעבודות שיפוץ בקיץ עלול לגרום לעיכוב בעבודות, כי שיפוצניקים מעדיפים, באופן טבעי, לקחת כמה שיותר עבודות כדי להרוויח כמה שיותר כסף. ביצוע העבודה בחורף יכול לחסוך לכם עיכובים מיותרים.
"יצאת צדיק", ראשון, 21:00