אם מדליק אתכם הרעיון שאתם תהיו השתולים בעונה הקרובה, יש כמה דברים שתצטרכו לקחת בחשבון, ובראש ובראשונה שמדובר בחוויה אינטנסיבית, שוחקת וקשה מאד נפשית.
"על השתול מופעלים לחצים רבים, אם ברמה של הפעלת המצלמה והמיקרופון שכרוכה בסכנה, ואם ברמת האלתור שנדרשת מהם", אומרת רלי צורי, עורכת התוכנית, "השתולים חווים פעמים רבות בדידות קשה והם שומרים את עבודתם בסוד". בנוסף מסבירה צורי, "עליהם לשקר במצח נחושה בזירה אליה הם נשלחים. מדובר במשימות מסוכנות ולעיתים אף בתוך זירות פליליות. אם נוצרות בין השתול לאנשים בזירה חברויות, סיום המשימה עלול להיות מלווה בתחושת בגידה קשה".
ד"ר מוטי משיח, מנהל ביה"ח אבארבנל, מסביר כי "לא לכל אחד יש את מבנה האישיות המתאים. עצם העובדה שצריך להסתיר דברים ולהתחפש דורשת אלמנטים של חשדנות ומשחק". משיח, שליווה את השתולים במהלך העונה הראשונה, טוען שלא לכל אחד יש את הדימוי העצמי המתאים לתפקיד. השתול צריך להיות עם דימוי עצמי לא נמוך מדי אבל גם לא יהיר ורברבני כי זה עלול לגרום לחשיפתך. משיח מוסיף וטוען כי "באישיות השתול נדרש גם גרעין פרנואידי וחשדן - אם תרגיש תחושת שליחות תצליח במשימה בצורה טובה יותר.
"חיי השתול הם חיים שנועדו לבדידות - אדם שהוא בודד מטבעו, יותר קל לו להיכנס לדמות", טוען משיח. "למרות זאת, עם כל הקושי והבדידות, חשוב שתדעו שלרגע לא תהיו לבד" מסבירה צורי ומוסיפה כי "לאורך כל התהליך מלווה צוות ההפקה את השתול. מתחילת הדרך בלימוד הזירה, ההיכרות עימה, קריאת חומרי תחקיר כתובים ומצולמים, ומפגש עם דמויות מנחות. השתולים לומדים להפעיל את הציוד הטכני, ומתאמנים רבות על הפעלתו. לעיתים ובמידת הצורך נשלחים השתולים לקורסים שונים בכדי לבנות כהלכה את סיפור הכיסוי. מרגע השתילה מלווה כל שתול באופן אישי אחד מאנשי ההפקה, המקבל ממנו עדכונים לאורך כל שעות הפעילות. ואם צריך - מלווים אותו כוחות אבטחה של ההפקה".
"בסופו של דבר", מסכמת צורי, "הבחירה של האנשים אינה מקרית. השתולים עוברים מספר ראיונות קבלה. אנחנו מנסים לאתר אנשים שיש להם איזושהי נגיעה אישית או אידיאולוגית לתחום או לזירה שתחקרנו. השתול הוא כמו שחקן – שחקן טוב לא מגלה את עצמו אלא מביא חלקים מעצמו".
רוצה להיות שתול? הרשם כאןיש לכם רעיון מעניין למערכת שתולים? שלחו לנו מייל: shtoolim@gmail.com