בואו נודה בזה, רובנו לא מרוצים מהמצב הקיים ומחפשים את השינוי הבא: בין אם זה לשפץ את המראה החיצוני, להרוויח יותר כסף, לקבל קידום בעבודה ועד החלפת הפרטנר. מה קורה לנו שכבר אי אפשר להסתפק במה שיש לנו? איך בסופו של דבר הופכים להיות שלמים עם מי שאנחנו, והאם זה בכלל אפשרי? לפי דלית אליהו (43), מומחית לפסיכולוגיה רוחנית ומייסדת מאסטרי אימון לחיים, התשובה היא "כן". חד משמעית. לדבריה תחושות של אושר, סיפוק או מימוש יכולים להיות כאן כל הזמן. איך מגיעים לזה? שאלה טובה.
>> החלטתם לעשות שינוי והצלחתם? שתפו את הסיפור שלכם כאן
מה זה הדבר הזה שדופק אתכם?
אליהו לא הגיעה לאושר ולסיפוק שלה בדרך הקלה. היא החזיקה בתואר בתקשורת וניהול, השיגה קריירה משגשגת בתחום העסקים והרוויחה יופי של כסף בעבודת הייטק בארה"ב. אלא שאז הגיעו התקפי החרדה. "העבודה לא מילאה אותי, ויותר מזה שזה לא מילא אותי, התעלמתי מזה שזה לא ממלא אותי מבחינה נפשית. המשכתי לעשות כסף עד שהתפרצו לי התקפי חרדה והייתי במצב לא טוב, שזה הפתיע אותי מאוד, כי האישיות שלי זאת אישיות מאוד חזקה, מאוד מצליחה, ופתאום נשמטה לי הקרקע מתחת לרגליים".
היא הבינה מאיפה הגיעו התקפי החרדה ובחרה בשינוי קיצוני. אליהו התפטרה ממקום העבודה, החזירה את הג'יפ היקר והחלה לעבוד בבית יתומים לצד לימודי הפסיכולוגיה בהשראתה של לואיז היי, אישה מדהימה שנפטרה לפני שנה. "היא הייתה אישה פורצת דרך בכל תחום, והאמינו שהכל מתחיל באיך אנחנו תופסים את עצמנו וזה מה שקובע את המציאות שלנו. לטענתה לבן אדם יש מחשבה של 'אני לא מספיק משהו', וזה מה שדופק אותנו. את כולם. השאלה היא מה המשהו שדופק אותך. אני חושבת שבנושא של ההתפתחות המקצועית שלי, עבורי זה היה 'אני לא מספיק חכמה'".
אז במסלול החיים הנוכחי את מרגישה יותר שלמה עם עצמך?
"אני מגיעה לשם יותר ויותר. חווית החיים שלי שונה בתכלית ממה שהייתה לפני 10-20 שנה, לא בגלל הנסיבות. את יודעת, הנסיבות של החיים שלי הן נסיבות רגילות – התחתנתי, התגרשתי, יש לי מצב בריאותי כזה או אחר, זה לא משהו שהשתנה, אבל איך שאני מתייחסת לעניין - כן. אני כבר לא האישה החרדתית, המפחדת הקורבנית שהייתי. מבחינה פסיכולוגית קוראים לזה דימוי עצמי".
אז האושר טמון בדימוי העצמי שלנו?
"דימוי עצמי זה בעצם הדבר הכי יקר, זה איך שאתה רואה את עצמך, איך שאתה חווה את עצמך, זה נותן הכי הרבה כח. צריך להבין שלמי שיש דימוי עצמי מאוד גבוה בענייני כסף או מראה יכול להיות דימוי עצמי חלש יותר במקומות של זוגיות או מקצוע. יש מקומות שיותר קל לנו, ואנחנו רוצים להגיע למצב שהדימוי העצמי שלנו חזק בכל התחומים. תראי את אופרה ווינפרי למשל, איך היא מצליחה בצורה פנומנלית מבחינה מקצועית, ממש תופעת טבע, אבל ברמה האישית, אפילו מבחינת הגוף שלה, היא עושה דיאטה ולא מצליחה לשמור על המשקל. בסוף זה דימוי עצמי".
מה צריך לעשות כדי לשפר את הדימוי העצמי במקומות שאנחנו לא מצליחים להתגבר?
"מדובר בשלוש רמות – פיזית, מנטלית ורגשית. נגיד התחלתי דיאטה ולא הצלחתי, מה שאני מאמינה בסוף זה שאני חלשה בגלל שלא התחלתי דיאטה. או אם רציתי להפסיק לעשן אז הסיגריות יותר חזקות ממני, ואז אני מחלישה את עצמי מבחינה מנטלית. הרבה פעמים המקור הוא רגשי, יש מקומות שיש לנו מקור מאוד עמוק של אמונה שנתפסה בגיל צעיר מאוד, וצריך לחזור ולרפא. ויש מקומות שהם על פני השטח, ואם תעשי עבודה פיזית של שינוי התנהגותי זה יעבוד בשבילך. זה נורא תלוי בכל בן אדם, בכל מקור, התהליך הוא לא תמיד ליניארי, רגשי-מנטלי-פיזי, לפעמים צריך לקפוץ מפה לשם, לפעמים אנשים יכולים להיות במקום המנטלי ופעם במקום הרגשי, אבל כן צריך לרדת לעומק, לרפא ולהתחיל לבנות משם".
אז למה בכל זאת כמעט תמיד אנחנו רוצים לשנות משהו?
"אנחנו רוצים לעשות שינוי כי בסופו של דבר מה שקובע זאת ההרגשה – וכולנו רוצים להרגיש טוב. כשנרגיש כך, כבר לא נחפש את הדבר הבא.אם לצורך העניין, תרצי לקנות משהו ולא יהיה לך כסף לקנות אותו, אז תהיה לך מוטיבציה ללכת לעבוד. אם לא תהיי מרוצה מהגוף שלך, אז תהיה לך מוטיבציה לעשות שינוי תזונתי. זה ממש פשוט".
עוד ב"היום בעוד שנה":
- הזוי פה: הרגעים המטורפים של "היום בעוד שנה" מעבר לים
- ממכורה לשופינג למכורת יד שנייה: "הפסקתי לקנות בגדים"
- שמה פס: להתראות איפור, שלום שיער לבן
אפשר להרגיש טוב כל הזמן, אפשר להגיע למצב שאתה שלם עם עצמך?
"מה זה להיות שלם עם עצמך? איזה מן קונספט זה להיות שלם עם עצמך? להיות שלם עם עצמי אומר שאני שלמה עם כל החלקים שלי. לכל אחד למשל יש ילד פנימי כי פעם היינו ילדים, אז אם הוא נשאר שם, ויש לו איזושהי חוויה רגשית שגורמת לך להתנהג בצורה מסוימת, בעבודה, בזוגיות, הוא מקלקל לך. זה לא דבר שאתה מודע אליו באותו רגע, אבל אם תהיה מודע שיש פה תתי אישיות שצריך להכניס אותן תחת כנפיך, אתה תהיה יותר שלם עם עצמך, זה מה שגורם לתחושה המתמשכת של אושר וסיפוק".
איזה מכשולים למשל יכולים לעמוד בדרך שלנו לשינוי?
"תתי האישיות השונות כמו דמויות של אב ואם. יכול להיות למשל שיש מישהו שמאוד נחוש לעשות שינוי ויש לו מספיק מוטיבציה, ואז כשהוא מתחיל את התהליך מנקודה מסוימת, מתגלים מכשולים שהם בעיקר מנטליים. מה יש לו בראש? יש לו את אמא ואבא שלא חשבו שהוא מספיק טוב, אהבו אותו רק עם תנאים וכנראה שהוא לא הרגיש מספיק ראוי. הם אפילו לא שם, הבן אדם כבר בן 35 אבל עדיין שומע את הקולות שלהם בראש, אז זה מה שעוצר אותו".
זה בהכרח קשור לילדות, או שיש דמויות שעיצבו אותנו גם לאורך החיים?
"מה שכל הפסיכולוגים מסכימים עליו זה שהפרופיל נקבע מההיריון ועד לגיל שבע. עד הגיל הזה אנחנו קובעים – זה העולם. יש אנשים שקרו להם דברים יותר דרמטיים ופחות דרמטיים, בכל מקרה, בשנים האלה האישיות שלנו מתגבשת לכדי התכנות הבסיסי שכל אחד מאיתנו אומר לעצמו – ככה זה החיים".
איזה טיפים את יכולה לתת לאנשים שרוצים לעבור שינוי?
"תהיו כמה שיותר כנים, כמה שיותר פתוחים ותתמסרו לתהליך".
התמסרת, התגברת על המכשולים, עברת את התהליך, איך אתה מצליח לשמור על השינוי בסוף?
"תרגול. זה יכול להיות בכתיבה, במדיטציה, בספורט או בכל מיני דברים שאנחנו עושים כדי לשמור על תחזוקה. קודם כל גם שתהיה לך מערכת תמיכה בחיים. אתה לא עובר תהליך ואחרי זה אתה לבד בעולם, להיעזר באנשים אחרים, להבין מי הקהילה שלך כי אנחנו באמת זקוקים אחד לשני".
שנה זאת תקופה שאפשר לשנות משהו בתכנות שלנו"
בקרוב תשודר בקשת 12 תוכנית חדשה על שינוי משמעותי של שנה שלמה ברגע אחד. "היום בעוד שנה", הפורמט הבינלאומי המצליח נוחת בישראל, וילווה אנשים במשך שנה אחת בדרך להצליח לעבור את התהליך של חייהם. על המסך, אנחנו נראה את השינוי קורה ברגע. "טווח של שנה זה טווח שאני מתחברת אליו", מסבירה אליהו את החשיבות של הדד ליין הסופי לתהליך, "שנה מבחינה פסיכולוגית זה עדיין טווח שאנחנו מגדירים אותו כקצר אבל יש בו תהליכיות".
"אם היית אומרת לי חודש, הייתי אומרת לך שברור שזה לא מועיל. אם היית אומרת לי 10 שנים, זה מופשט מדי. מחקרית, אנחנו יודעים שבשנה אתה יכול לעשות שינוי פסיכולוגי, זו תקופה שאפשר לשנות משהו בתכנות שלנו".
מה התחושות של מי שלא מצליח לעבור את השינוי אחרי שנה?
"זה קצת קשוח כי אנחנו לא רובוטים, וכשאנחנו מגדירים שנה ברמה הפסיכולוגית, אנחנו אומרים שזה מתאים לרוב האוכלוסייה. יכול להיות שהאדם הזה היה זקוק לעוד חודשיים והוא כן היה מגיע להכרה הזאת. אבל גם כשבן אדם מגיע לפגישה של שעה וחצי איתי, אני מצפה שהוא יחווה טרנספורמציה, ולפעמים הוא חווה אותה בשעה ה-25. אבל עדיין הגדרתי שעה וחצי כי לרוב האנשים זה עובד. עכשיו, לטובתו של האדם שלא חווה, יכול להיות שהוא לא היה אמור, יכול להיות שיותר טוב לנפש שלו אם הוא לא היה מצליח, יכול להיות שהשיעור המשמעותי בשבילו היא להיכשל בזה, יכול להיות המון דברים".
איך ההתחייבות של אדם מול כל המדינה יכולה להשפיע על התהליך, ידרבן יותר, ילחיץ יותר?
"זה נורא אינדיבידואלי, זה נורא תלוי במה הייתה המוטיבציה המקורית שלהם לבוא וליהחשף. כי אם האגו שלהם היה יותר מדי דומיננטי, אם המוטיבציה הייתה להיחשף או סתם כי רצית להתפרסם, אז זה יקשה עליהם. אבל אם הם אנשים שבאים מוכוונים לשירות, יותר לב, פחות אגו, אז בתור שירות שהם יתנו לעולם, כי הרי אם אנשים רואים אותך עושה שינוי אתה יכול לתרום להם המון, וזה מאוד מרגש, זאת הזדמנות להשפיע
בצורה כל כך טובה. אז אם המוטיבציה הראשונית שלך לתת שירות, ובאופן כללי רוצה לעזור ויש לך את ההזדמנות להיחשף, זה מאוד יעזור לך כי אתה תראה את עצמך כמנהיג של טוב. צריכה להיות אישיות מסוימת עם כח מנטלי מסוים וגם עם כוונה מאוד ספציפית, ואז יש לך כאן הזדמנות מאוד מאוד גדולה".
צרו קשר עם דלית אליהו, מומחית לפסיכולוגיה רוחנית ומייסדת מאסטרי אימון לחיים
>> החלטתם לעשות שינוי והצלחתם? שתפו את הסיפור שלכם כאן
"היום בעוד שנה": שינוי של שנה שלמה - ברגע אחד. שבת ב-21:15, ערוץ 12