זר לא יבין איך שפירית, פלאפל ותרנגול אחד, הצליחו לשגע בין לילה מדינה שלמה. אבל למעשה, הפורמט הזר שנחת לפני חודשים ספורים בישראל, הוכיח את עצמו במקום שאחרים כשלו בו. קבוצות וואטסאפ חוקרות, קהילות ניחושים שלמות ברשת, סרטוני קונספט באווירת הזמר במסכה, ממים, פוסטים, ציוצים, חיקויים ובעיקר אינספור הכחשות חוזרות ונשנות של סלבס מהביצה שלא משנה מה יגידו - האצבע המאשימה עדיין תהיה מופנית אליהם. אחרי כל הבלבול הזה, נראה שאין אדם שלא שואל את עצמו, ובעיקר את הסובבים אותו - מי זה? מי זה? מי זה?
>> רוצים עוד רמזים? היכנסו עכשיו לאינסטגרם או לפייסבוק של הזמר במסכה
התשובה לשאלה תיחשף בגמר הזמר במסכה שייערך במוצ"ש הקרוב (21:30, קשת 12), בו נגלה גם מי יהיה המנצח של התוכנית ששברה את שיאי הרייטינג בעולם, וממש לא פסחה עלינו הצופים בארץ. הורים, ילדים, מרצים, סטודנטים ובני נוער הפכו לברכולוגים מדופלמים בהשראת צדי צרפתי, ערבבו ניחושים כי אם שחר חסון יכול, אז למה לא? ערכו סריקות ברדיוס הקרוב לאופירה אסייג כדי לבדוק את השכנים ובעיקר התאהבו כמו סטטיק ובן אל תבורי בדמויות שנתנו שואו גדול מהחיים על הבמה. מבלי שנכיר אותם בכלל, כן?
כל זה לא קורה רק על מסך הטלוויזיה, אלא זולג לחיים עצמם. כך למשל הטרנד החם היום של ימי ההולדת לילדים הוא קונספט הזמר במסכה, גם בתנועות נוער לא מפספסים הזדמנות לערוך סרטונים של מי במסכה ואפילו אוניברסיטאות וחברות הייטק הבינו את הפוטנציאל הגלום בשעשועון הטלוויזיה. אז רגע לפני שהוא נגמר, בדקנו עם האנשים שלא מפספסים אף פרק, איך הפכה תוכנית הטלוויזיה לתופעת צפייה חובה לכל הגילים.
השקט בתוך הסערה
נתחיל בעובדה שהתקופה המאתגרת בחוץ שמה את שלט הטלוויזיה בידינו, כמעין אומרת 'זה מה יש, תסתדרו'. אם בעבר למדנו בבית הספר, אכלנו במסעדות, הקפצנו צ'ייסרים בברים או השתזפנו בחופי הים, היום המסך תפס את השליטה המרכזית בחיינו, מה שיכול להפוך את האדם החברותי ביותר לבודד מתמיד. נוסיף לכל אלה את המצב הכלכלי בארץ שלא מקל על המחשבות הטורדניות בראש, ונגלה שמה שמושך דווקא בפורמט הזה הוא היכולת להרגיש שייך למשחק שהמטרה העיקרית שלו היא פאן טהור.
"אנחנו כל היום בטלפון, בוואטספים ובעניינים לחפש רמזים כדי למצוא הוכחות לכל דבר", מספרת הגולשת מירב סלומון (32) אמא לשתי בנות מגבעתיים, "זה יצר גיבוש משפחתי מרחוק, כי אבא שלי בקבוצת סיכון אז אני כמעט ולא רואה אותו, וזה חד משמעית קירב בינינו. זה גם יצר לי תעסוקה, הכרתי אנשים חדשים דרך הקבוצות של הזמר במסכה. פתאום אני חברה של 'בטטת כורסא' ועוד כל מיני אנשים שאנחנו באותו הראש. ממש יצרתי חברים, ומעבר לעובדה שהתוכנית קירבה ביני ובין המשפחה שלי, זה הפך למשהו מיוחד שאנחנו חייבים לנצח, חייבים להיות צודקים. חד משמעית יצר לי שקט בתקופה הזאת".
אז את לא מפספסת אף פרק?
"אני צופה אדוקה של הזמר במסכה, לא ידעתי במה מדובר כי לא ראיתי את הגרסה האמריקאית, אז זאת פעם ראשונה שבעצם יצא לי לחוות את החוויה הזאת. אחרי חשיפה או שתיים החלטתי שאני לוקחת על עצמי פרויקט לנחש כל אחת מהדמויות, אז פתחתי בפרופיל הפייסבוק שלי פינה שנקראת 'מירב והזמר במסכה', והתחלתי להעלות פוסטים עם הסברים מדויקים למה אני חושבת שהדמות היא מי שאני חושבת. עד עכשיו צדקתי בכולם".
מי שדווקא כן צפה באדיקות אחרי התוכנית בארה"ב הוא קובי ראובני (35), שקיווה שמישהו בארץ ירים את הכפפה ויביא את הפורמט לישראל. "אני שמח שהביאו אותו לארץ, ראיתי אותו בחו"ל וחשבתי מתי זה יקרה. זה נותן משהו שונה, גם אנשים שהם סלבס. אני אישית לא מתחבר לתוכניות מוזיקה או לתכניות בישול, אבל התוכנית הזאת היא משהו חדשני שלא מיצה את עצמו. וזה מעניין, היו רמזים שהצליחו לבלבל אותי ואני פעיל בקבוצות, מדי פעם מגיב, אנשים באמת העלו רעיונות שחקרו ממש לעומק את הרמזים".
מי זה?
אחת מאותם גולשים שחקרו לעומק את האפשרויות היא כמובן סלומון, שמגיעה מרקע של משפחה בעלת תחביב מיוחד: פתרון חידות היגיון. "גדלנו ככה. סבתא שלי, שתחיה, הייתה שומעת אדוקה של חידות חמיצר ברדיו. בתקופה שעוד לא הייתה טלוויזיה והיו רק תוכניות רדיו", מספרת סלומון, "חידות חמיצר מאוד מזכירות את החידות של הזמר במסכה, ופעם אחת היא זכתה בשבעת אלפים שקל, שזה היה סכום רציני בתקופה ההיא. מאז יש לנו פשוט אש ורבאק לפתור חידות".
כך למעשה סלומון ניחשה על ההתחלה שלוסי אהריש היא המפורסמת בתחפושת החסידה, ולמרות החברויות שיצרה ברשת, יש לפעמים גם תגובות שאתה פחות מצפה להן. "ממש בהתחלה הוצאתי פוסט על לוסי אהריש והחסידה שהגיע עד לסטטוסים מצייצים, ובמשך תקופה התווכחתי עם אנשים ברשת בלי סוף שזאת לוסי אהריש ולא יעזור בית דין. כולם היו בשוק, בהלם, היו בטוחים שזאת עדן הראל. אחרי שראו שצדקתי קיבלתי תגובות מהסוג של 'את שתולה', 'את בהפקה', 'גילו לך', כאילו אם הצלחת לנחש נכון את הרמזים אז אתה שתול של ההפקה. נראה שעם ישראל עוד לא הבין את הקונספט של הזמר במסכה ואיך עובדים הרמזים".
בעוד סלומון מתמקדת בעיקר בפתרון הרמזים עצמם, הגולשת רחלי כץ (37) מאשדוד בכלל מקשיבה לקול של הדמויות. וממש כמו צדי כבר הפכה לברכולוגית מוסמכת, כשזיהתה לא מעט מהמפורסמים שבתחפושות לפי מבנה הגוף שלהם. "אני לא חייבת אינטרנט בשביל לפצח את זה, פחות הולכת לפי הרמזים, יותר לפי הקול, הגוף והתנועות, למרות שיש רמזים שדי קל לפצח. נגיד לפחות 90 אחוז מהרמזים של השפירית, לי ספציפית, היה קל לפתור. אני גם מכירה אותה, לא אישית, אבל מכירה".
אז תגלי לנו מי הניחוש שלך לשפירית?
"זאת אחת ספציפית שאני רוצה שתהיה היא – רינת גבאי. יש כאלה אומרים אליענה תדהר, אבל הלו? אתם לא שומעים שזאת רינת? תפתחו את האוזניים. אני מזהה את הניואנסים הקטנים שלה בתור אמא שלוקחת כבר כמה שנים רצופות את הילדים שלה להופעות. אפילו לקטן שלי קראתי ירנין מלשון רינת. היא יודעת את זה, חיפשתי שם של בן שיתאים לי כמו רינת, ירנין ורינת זה שמחה".
ומי התרנגול?
"אני נוטה לכיוון של יהודה לוי, אבל זה ממש מבלבל ואני לא יודעת. חלק אומרים שזה צחי הלוי, חלק יהודה לוי, אבל את צחי אנחנו פחות מכירים. לפי מבנה הגוף, זה די מכוון ליהודה לוי, אבל אני לא יודעת. זהו, נהייתי צדי".
הטרנד החם של הקורונה
בפרק הבכורה סטטיק הגדיר זאת יפה - הדבר היחיד שאנחנו יודעים הוא שאנחנו לא יודעים כלום. אף אחד לא עושה לנו חיים קלים, וגם אם נדמה שהשפירית זו רינת גבאי או שיהודה הלוי בדוק התרנגול, עם תוכנית ששומרת על סודיות ברמת השב"כ זה פשוט לא אפשרי לדעת. אבל זה גם היופי של תוכנית הריאליטי, שאחת ההצלחות שלה היא בעירוב הצופים בתוך המשחק הטלוויזיוני. "אני חושב שהוא גאוני", מודה עידן מזרחי, מנהל מחלקת התוכן בבית הספר לתקשורת באוניברסיטת אריאל, "זה מפעיל את הראש אצל המון אנשים, אתה במשחק. יש ריבים כי אתה מנסה להוכיח חוכמה, וחוכמה זה דבר שאנשים מחפשים. זאת אינטראקציה שנמצאת אצלך בבית עם המשפחה".
ולא רק בגבולות הסלון. גם במחלקת התקשורת של האוניברסיטה חשבו על דרך יצירתית להיכרות בין הסטודנטים למרצים בתקופת הקורונה. "גאוות היחידה ותחושת השייכות הם בין הדברים הכי חשובים בעינינו", מבהיר מזרחי, "אז סטודנטית נפלאה הציעה לעשות קצת מתח ולשים על המרצים מסכות. הייתה לנו תחפושת של ינשוף במשרד, תפסנו דוקטור ושמנו אותו בתוך הינשוף. זה היה משעשע כל כך לראות אותו מוריד את התחפושת – חצי ראש ינשוף וחצי מרצה".
מה היה תהליך העבודה?
"בהתחלה הראנו לסטודנטים רמזים – איפה המרצה גדל, מה הוא למד, עם מי הוא עבד ומה הוא עשה, ואז ביקשנו מהם להגיד מי זה. הם היו ממש מופתעים".
וככה המרצים זרמו עם הרעיון?
"המרצים שזרמו עם הרעיון הם ברמה האיכותית ביותר. למשל אחד מהמרצים בלי טלפון, הוא אנטי תקשורת, אם רוצים לפנות אליו זה דרך המתרגל במייל ואשכרה הפכנו אותו לפו הדב. זה היה שוס, כזה אנטיפת יוצא מתוך פו הדב. נורא אוהבים את מה שעשינו".
והם לא לבד, גם בהפקות האירועים הבינו את הפוטנציאל שטמון בתוכנית הזמר במסכה. כך למעשה זיו אלטמן (37), הבעלים של חברת הפקות והפעלות לילדים בשם Z הפקות, החל את תקופת הקורונה עם ייאוש בעיניים וציפייה למענקים שלא מגיעים, אבל הצליח להמציא את עצמו מחדש עד לתקופה הנוכחית כשהוא נמצא בשיאו. "יש לי עסק מזה 18 שנה של הפקות והפעלות לאירועים לילדים", מספר אלטמן, "הטרנד החם היום הוא מן הסתם הזמר במסכה. לצערנו, התוכנית עלתה במהלך הקורונה, אז גם פה היינו צריכים להיות יצירתיים".
איך ההפעלות עובדות באמת בקורונה?
"בחודש הראשון של הקורונה אני שקעתי, אפילו הייתי בדיכאון כי לא ידעתי לאן זה הולך. בכללי אני בן אדם מאוד יצירתי, אז לקחתי את ההפעלות לזום. עכשיו הביקוש הוא עצום מבחינתי, כי גם אין לי הרבה מתחרים בשוק. אירועים אפשר לעשות עד 10 ילדים, אבל המסה העיקרית שלי היא עכשיו בזום".
אז מה בעצם יש בהפעלות האלה?
"יש לי פעילות בנויה, וכל פעם אני לוקח טרנד מסוים בשוק ומשלב אותו בהופעה שלי. כל הקונספט של הזמר במסכה נתן לי איזשהו אופק לשלב וליצור חידונים ומשימות ממש בסגנון של התוכנית. סתם לדוגמה, אני מקרין לילדים תמונות של מפורסמים אבל כיסיתי להם את העיניים עם מסכות, עוד משחק שפיתחתי זה קליפ רמזים על מפורסמים שילדים מכירים".
והם מצליחים להתחבר דרך הזום?
"זה מדהים. אני נותן להם בהתחלה טיזר על מה שעומד להיות – מסיבת אוזניות, סטנד אפ לילדים וגם משהו שקשור ב'הזמר במסכה' והילדים ישר עפים. הם צועקים כאילו עכשיו יזהר כהן ייחשף מהשור. סתם, באמת יש התלהבות אז אין ספק שזה הדבר החם עכשיו".