יכול מאוד להיות שנתקלתם לאחרונה בפסנתר בטון באמצע הרחוב בעיר מגוריכם, ותהיתם מה פשר הדבר, ובכן יש לכך הסבר והוא אפילו מקסים ומרגש. מאז ספטמבר 2019 החל מפעל הפיס להציב בערים בכל רחבי הארץ פסנתרים עשויים בטון. שלא יהיה פה בלבול- מדובר בכלי נגינה לכל דבר ולא בפסל סביבתי, והסיבה שהם עשויים דווקא מבטון היא כדי לאפשר את שרידותם במרחב הציבורי בכל תנאי מזג האוויר בין הערים בהן תוכלו למצוא פסנתרי פיס כאלו נמצאות אילת, עפולה, גני תקווה, רעננה, בת-ים, נתיבות, , רמלה, לוד, בית שמש, שדרות, דימונה, אלקנה, רחובות, ראשון לציון, רמת גן, כפר תבור, משגב, קרית- ים ועוד ובקרוב גם ברהט, ראש העין, נצרת ובעוד עשרות יישובים מהצפון ועד הדרום. ומטרתם להוות נקודות מפגש בין תושבי העיר, עוברי אורח שיתיישבו לנגן, יעצרו לשיר, או סתם להאזין.
הפסנתר הוא פיתוח ייחודי ומקורי של חברת CADENZA הישראלית, שגם מפעילה את פרויקט פסנתר פיס ברחוב ברשויות המקומיות, זאת בשיתוף עם מועצת הפיס לתרבות ואמנות, הפועלת לטיפוח והעשרת המרחב הציבורי ברשויות באמצעות פעולות תרבות ואמנות. הפסנתרים, שכאמור עמידים לפגעי מזג האוויר ומכילים מערכות מוגנות המאפשרות את שרידותם במרחב הציבורי, מיעדים לשימוש חופשי של העוברים והשבים, לרווחת הקהילה בערים השונות, מתוך תקווה כי המוזיקה תחבר בין אנשים גם במרחב הציבורי.
את השקת הפרויקט בספטמבר ליוו אירועים בערים השונות, חלקם בהשתתפות אמנים מובילים שהופיעו מול הקהל הרחב בנגינה על הפסנתר. שלמה גרוניך למשל, שבירך על היוזמה, הגיע לנגן בפסנתר שהוצב בראשון לציון מול קהל גדול שהתאסף במקום והצטרף אליו בשירה.
דניאל סלומון שהגיע לנגן ו בעיר בת ים, אף הזמין את ראש העיר לשבת לצידו ולהצטרף אליו בנגינת אחד מלהיטיו הגדולים והשניים זכו למחיאות כפיים סוערות מצד התושבים שהתקבצו במקום. סלומון הזמין בנוסף גם זמרת צעירה ילידת העיר לדואט משותף שהדגים איך מוזיקה, באמת מחברת בין אנשים. "אירוע ההשקה לפסנתר פיס שקיימנו עם דניאל סלומון היה מרגש ומחמם לב", סיפר יוסי אברהם מנהל מחלקת התרבות בעיריית בת ים, והוסיף כי "מיקום הפסנתר ממש על הים הוא מעלף".
ואיך הגיב הקהל? הופעות ההשקה כולן היו עמוסות באנשים, עוברי אורח, שנעצרו כדי להקשיב וליהנות מהמוזיקה. "אנשי התרבות בערים צריכים להיות ממוקדי מטרה" אומר אברהם, "יש כאלה שהרעש מפריע להם ויש כאלה שלא יודעים לכבד תרבות, אך אלו הקצוות. בגדול אנשים אוהבים ומנגנים, וזה הכי חשוב".
"אווירה ויצירה שלא הייתה קיימת בעבר"
עיר נוספת בה הוצב פסנתר פיס היא עפולה. "הפסנתר הוצב בשדרה המרכזית בעיר ולא בכדי", מספר יניב בוגנים, מנהל אגף תרבות בעיריית עפולה. "חשוב לומר שזה שם כחלק מתפיסת העולם של ראש העיר, בחשיבות התרבות בעיר והפיכת עפולה לבירה התרבותית של הצפון."
בוגנים מספר כי עד כה, הפסנתר אכן מגשים את מטרתו ומספק מקום מפגש מיוחד עבור העוברים והשבים, ואף אטרקציה עבור אורחים המגיעים לעיר. "אני כמנהל אגף תרבות, נרגש לראות את המפגשים האקראיים שהפסנתר יוצר. לאורך החודשים הללו ניגנו עליו כבר עשרות רבות של אנשים ואפילו אמנים שמגיעים לעפולה לפגישות עבודה מצאו דקה או שתיים לשבת ולנגן באופן ספונטני, למשל אבי טולדנו שהתלהב מהפסנתר מאוד. מעבר לכך נראה שהפסנתר מביא איתו אווירת יצירה שלא הייתה קיימת בעבר. הוא תורם לכיף אותו חשים עוברי אורח במפגש עם כלי הנגינה ומאידך מייצר רעיונות ואפשרויות לשיתופי פעולה מגוונים."
ועפולה ממש לא לבד, הפסנתרים המוצבים בערים בהחלט החלו כבר לממש את מטרתם, ובכל הערים בהן הוצבו ניתן למצוא תושבים שמחים ונרגשים שעוצרים או מגיעים במיוחד לנגן. החוויה לא נעצרת ברחובות והגיעה גם לרשת החברתית, בפייסבוק ניתן למצוא פוסטים רבים עם ההאשטג #פסנתר_פיס ובהם תמונות וסרטונים של אנשים המנגנים בפסנתרי הבטון במרחב הציבורי.
עד כה הוצבו פסנתרים של מפעל הפיס בלמעלה מ-20 יישובים בארץ, ובהמשך מתוכננות התקנות בעשרות יישובים נוספים. ואם גם לכם בא לנגן ברחוב, את רשימת הערים והכתובות של פסנתרי הפיס תוכלו למצוא ממש כאן.