את נוי סוסובר (30) הכרנו באודישן של "הכוכב הבא לאירוויזיון 2019" (הערב ב-21:00, ערוץ 12), שם הרימה את המסך בקלילות, עם כחול ראשון דווקא מהשופט הקשוח בחבורה – אסף אמדורסקי. אמנם עוד לפני שהתחילה לשיר הוא היה האחד שהימר שתהיה זמרת מלומדת יתר על המידה, אבל כשהביצוע ל-"Dangerous Woman" של אריאנה גרנדה התחיל, החששות שלו התבדו מיד. "אני יכולה להבין כי אני לא ילדונת", מסבירה סוסובר את הצד שלה בריאיון ל-mako, "אני עושה המון דברים בהמון תחומים, אבל אני גם שמחה שאיך אמרתי לו באודישן? הרסתי לו".
"בשבילי זה היה כיף גדול כי הוא בעצם הראשון שנתן לי כחול, זה כמובן היה נורא כיף שקיבלתי כחול מכולם, אבל אני כל כך מעריכה אותו, את העשייה שלו, את המוזיקה שלו ואת הדעה שלו, אז זה היה באמת פרגון ענק. ועוד כחול ראשון, הוא היה כזה מחויך כל האודישן. בדרך כלל הוא לא רואה בעיניים ואומר בדיוק את מה שהוא חושב, אז זה כיף לדעת שזה מה שהוא חושב באמת".
ואכן, גם אמדורסקי וגם שאר השופטים פרגנו לסוסובר על הקול הגדול שלה, אבל עכשיו נראה שהדרך שלה בתחרות נגמרה, והיא מסבירה למה: "סבתא שלי נפטרה, היינו מאוד מאוד קרובות והיה לה אלצהיימר. אני רק אומרת את זה, וזה מחזיר אותי אליה. ממש על ערש דווי, בימים האחרונים, הייתי מגיעה אליה יום יום ופשוט שרה לה. יש איזשהו חלק במוח שמגיב למוזיקה, והיא כבר הייתה ממש בסוף ולא יכלה לפתוח את העיניים, ופתאום היא שמעה קצת מוזיקה. זאת הייתה חוויה קשה, ממש מטלטלת".
את חושבת שמוזיקה באמת יכולה לרפא?
"בטח, לכל האוכלוסיות ולכל האנשים, אפילו לעיוורים שחוש השמיעה שלהם הרבה יותר מחודד, וגם לחירשים שמרגישים תדרים, מוזיקה זה משהו שמגיע לכולם. הרבה פעמים בכל מיני תאונות או אירועים מוחיים אנשים לא מצליחים לדבר, הדיבור שלהם נפגע, אבל אם תתני להם לשיר את אותה השורה הם יצליחו. זה קורה גם עם מגמגמים, אותו סיפור. זה קטע. אני מאמינה לגמרי שמוזיקה זאת התרפיה הכי טובה שיש. זאת תורה שלמה, אבל זה נכון שמאוד קל להגיע לאנשים דרך מוזיקה".
"אין כמו המנטליות הישראלית"
לא סתם סוסובר טוענת שהמוזיקה היא תרפיה, בשש השנים האחרונות היא למדה באקדמיה של ברודווי את תחום אמנויות הבמה ותרפיה באומנויות, כך שהנושא קרוב לליבה במיוחד. וזה לא הכל, בימים אלו היא יוצרת מוזיקה לקראת האלבום החדש שישוחרר בקרוב, אותו מפיק טל פורר, שאגב יהיה גם המפיק והמעבד המוזיקלי של האירוויזיון בארץ. "השם שלו הולך לפניו, באמת, אני עובדת עם אנשים ששמם הולך לפניהם בתעשייה. גם כתבו לי לאלבום והלחינו לי דברים מדהימים עם כל מיני שיתופי פעולה".
אבל עוד הרבה לפני שיתופי הפעולה לאלבום והלימודים בניו יורק, סוסובר צברה את הניסיון הבימתי שלה כאן בארץ: "כל החיים שלי היו מוזיקה ותאטרון, ובצבא הייתי בלהקה צבאית ככה שנפתחתי יותר לעולם של הבמה וההופעות. ככה גם קיבלתי את הפידבק הראשוני שכנראה יש בי משהו ולא סתם חיבה למקצוע".
איך בעצם הגעת לניו יורק?
"הופעתי אחר כך בכל מיני מקומות והכרתי בחור שניצח בזמנו ב'נולד לרקוד', נתנאל בלאיש, הוא מדהים ברמות שאין לתאר, גם רקדן, גם שחקן וגם זמר מדהים. אחד הפרסים שהוא קיבל זה מלגה ללימודי אמנויות הבמה באקדמיה של ברודווי, וכשהכרתי אותו אמרתי: 'היי, גם אני רוצה'. אז באמת טסתי לעשות אודישנים והתקבלתי, וזאת הייתה פשוט חוויה מטורפת. הופעתי המון, הייתה לי גם מוזיקה שלי, שחררתי אלבום באנגלית עם אנשים שכתבו והפיקו לסלין דיון, בוב דילן, בקסטריט בויז ובריטני, אלה הנגנים שלי באלבום. זה מטורף. אחר כך המשכתי לאוניברסיטה, כי בכל זאת, השכלה, ושם סיימתי את התואר בעצם. אז גם היה את הפן של הבמה וגם עשיתי תרפיה דרך מוזיקה ותיאטרון, שם ממש עבדתי במחלקה פסיכיאטרית סגורה".
עוד ב"הכוכב הבא לאירוויזיון 2019":
- שירי מימון: "המיטה שלי פנויה בשביל רותם סלע"
- כפרוס: חובבי האירוויזיון מדרגים את הביצועים של פרק 13
- איהב עטילה: "רוצה לייצג את העם שלי, לא משנה מה העדה"
איך הייתה העבודה שם, יצא לך להתקבל בסיטואציות פחות נעימות?
"ברור. כשאת תרפיסטית, הרבה פעמים מטופלים אומרים לך: 'את בכלל לא מבינה על מה אני מדבר' ו'את לא היית שם אז אין לך מושג', ובסופו של יום אנחנו בני אדם, והיו סיטואציות שידעתי לגמרי למה הם מתכוונים ונורא הזדהיתי, אבל אני צריכה להיות בשבילם ולא בשביל עצמי. אלה סיטואציות מאוד מאתגרות, אבל מה שלא הורג מחשל, וזאת הייתה חוויה מדהימה. טוב שהייתה, ועכשיו אני באמת מתמקדת בעשייה שלי ובמוזיקה מעבר להתנדבויות ולתרפיה".
>> כל הביצועים הבולטים ממתינים לכם באפל מיוזיק בעמוד "הכוכב הבא לאירווזיון"
>> גם בספוטיפיי מחכים לכם הביצועים של "הכוכב הבא לאירוויזיון"
מה גרם לך להבין פתאום שאת צריכה להתמקד בעצמך?
"זה לקח לי קצת זמן להבין ש'היי, גם אני כאן'. באיזשהו מקום את הולכת לאיבוד כשאת עוזרת להמון, וזאת התנדבות עם אוכלוסייה יותר מבוגרת, וגם התנדבות עם עמותה מדהימה שקוראים לה 'נותנים תקווה', שזאת עמותה לילדים חולים שנמצאת בשיבא תל השומר, וגם עזרה בגיוס כספים והפקות בחו"ל ובארץ לאנשים שזקוקים לזה. עכשיו אני מתנדבת בעמותה שנקראת 'אח גדול' לחיילים בודדים, בקיצור אני עושה המון ובאיזשהו שלב אני קצת טובעת, אז פתאום מרגישה שרגע, אני צריכה שנייה לנשום. ככה את נזכרת שגם את שם, וצריך לעבוד על דברים בשביל עצמך".
אז בסופו של דבר, למה חזרת לישראל?
"תשמעי, זאת חוויה מטורפת ומדהימה, ועם זאת לקחתי את הרגליים ועברתי לשם באמת לבד, אז החברים הופכים להיות המשפחה, ועדיין זאת לא המשפחה שבארץ. אני בן אדם מאוד חם, משפחתי, תקשורתי וחברי אז זה עדיין לא אותו הדבר. אין כמו בארץ, וואי, זה געגועים. יכולה להיות האנגלית הכי טובה בעולם אבל אין כמו השפה שלנו, ואין כמו המנטליות, החום הישראלי, הפרגון הישראלי והאוכל, אז אין כמו בארץ".
"הכוכב הבא לאירוויזיון - תל אביב 2019": שלב האודישן הגורלי יוצא לדרך הערב (שני) ב-21:00, קשת, ערוץ 12