מי מאיתנו לא שמע מההורים שלו בתור ילד כמה זה חשוב לאכול פירות וירקות, שיש בהם ויטמינים שאין בשום מוצר מזון אחר ושאם לא נאכל לא נגדל. אבל מה אנחנו יודעים באמת על החומרים שהם מכילים?. גלית גוטמן יצאה לבדוק איזה רעלים מכילים הירקות שאנחנו צורכים על בסיס יומיומי, האם התקן הישראלי מגן עלינו, מי אחראי על החומרים שנמצאים בסלט שלנו ואיך קרה שהירקות הנחשבים לבריאים ביותר, עשויים למעשה להכיל רעלים מסוכנים שמזיקים לגוף ופוגעים בבריאות שלנו.
במסגרת התחקיר שישודר בחמישי הקרוב ב-21:00, בודקת גוטמן מספר סוגים של פירות וירקות שנרכשו בעשרה מוקדים שונים ברחבי הארץ, בהם רשתות שיווק גדולות, רשתות דיסקאונט וגם רשתות אורגניות. בשלב הבא אותם מוצרי מזון שנרכשו נמסרו לבדיקה קפדנית במעבדה הראשית של משרד החקלאות.
חריגות של מאות אחוזים מהתקן המותר
מהבדיקות עולות בחלק מהמקרים תוצאות מדאיגות: בחלק מהירקות נמצאו חריגות של מאות אחוזים מהתקן המותר בחומרי ריסוס והדברה, במקרים מסוימים חריגות התגלו גם בירקות ופירות אורגניים שנחשבים בריאים יותר. עוד עולה כי חלק מחומרי הריסוס וההדברה שנעשה בהם שימוש בארץ אינם עומדים בקנה אחד עם התקנים האירופאיים: בעוד הם מותרים לשימוש בישראל, באירופה הם כבר הוצאו מחוץ לחוק.
גוטמן בודקת איך משפיע השימוש בחומרים אלה על בריאותנו, בעזרת המומחים הישראליים הבכירים ביותר בתחום בריאות הציבור ובודקת מה חושבים על הנושא חקלאים אורגניים לצד חקלאים קונבנציונליים. עוד היא מדברת עם נציגים מקהילת העבריים בדימונה, שצורכים תזונה אורגנית בלבד, ומאמינים שלאורח חיים זה יש השלכה ישירה על בריאותם ותוחלת חייהם, ומביאה את התגובה של משרד החקלאות ורשתות השיווק.
>> קהילת העבריים מדימונה חושפת כמה מהסודות שהופכים אותה לאחת הקהילות הבריאות בישראל
כל הפרטים ישודרו בתחקיר "זהירות הירקות", יום חמישי ב- 21:00, ערוץ 2