אישה מאכילה בכפית תינוק מחייך לבוש ירוק (צילום: Damir Cudic, Istock)
חיוך ששווה הכל | צילום: Damir Cudic, Istock

מאת: רונית דוייב, מנהלת רפואית אבוט, יצרנית סימילאק

1. מה ההבדל בין פליטות להקאות?

פליטות מתייחס לתופעה שבה כמות קטנה של מזון חוזר לחלל הפה,זמן קצר לאחר האכילה והבליעה. זוהי תופעה טבעית במשך חודשי החיים הראשונים. ניתן למתן את התופעה על ידי שיפור טכניקת ההאכלה, הפחתת בליעת האויר וביצוע הפסקת אכילה לצורך פליטת אויר  (גיהוק) בזמן ההאכלת התינוק. יש להקפיד כי בזמן השכיבה, שראשו של התינוק לא יהיה נמוך יותר משאר חלקי גופו.  

הקאה לעומת זאת מתייחסת לריקון של כל תוכן הקיבה, לאו דווקא בסמוך להאכלה. זוהי התופעה השכיחה ביותר בינקות, אשר יכולה להיגרם מסיבות רבות, החל מסיבות פשוטות וכלה בסיבות חולי רציניות. לכן, יש להתייחס ברצינות לכל הקאה בינקות ולנסות להבין את סיבתה הרפואית.

2. קוליק
קוליק מתייחס לתופעה של כאבי בטן התקפיים, המופיעים בדרך כלל באופן פתאומי, ומלווים בבכי קולני וממושך.

תיאור התופעה:

ישנה הערכה שכ- 40% מהתינוקות סובלים מקוליק בשנה הראשונה לחייהם, כאשר ישנם תינוקות שרגישים במיוחד. תופעה זו מתחילה בדרך כלל בשבועות 3- 6 הראשונים לחיים, וחולפת עד גיל 3 חודשים. אם התינוק בוכה בצורה מוגזמת לאחר גיל זה , יש לבדוק אם מדובר בבעיה רפואית אחרת. הקוליק מופיע בדרך כלל בפתאומיות, בשעות אחר הצהרים או הערב, ומלווה בבכי חזק ומתמשך ואף עלול להמשך מספר שעות, עד אשר התינוק מותש. נראה כי מעבר צואה או גזים תורם להקלה. 

איך מזהים קוליק?

בכי- כאשר תינוק בריא בוכה במשך למעלה מ- 3 שעות ביום, יותר מ- 3 ימים בשבוע, למשך לפחות 3 שבועות, פנים סמוקות, בטן תפוחה ומתוחה, רגליים מכווצות לכיוון הבטן וכפות רגליים קרות וכפות ידיים לפותות.

מה עלול לגרום לקוליק?

סיבת התופעה אינה ידועה, אך בחלק מהתינוקות נראה כי יכולה להיות קשורה ל: רעב, בליעת אויר לקיבה ולמעי, האכלת יתר ואלרגיה למזון. 

חשוב לדעת: מזונות מסוימים עלולים לגרום לאי נוחות, אולם בדרך כלל שינוי המזון או תרכובות המזון לתינוקות (תמ"ל) אינו מונע את הופעת הקוליק.

_OBJ

כיצד ניתן להקל על תופעת הקוליק?

מכיוון שהסיבות לקוליק אינן ידועות, אין לקוליק טיפול מוגדר ויעיל, ניתן לנסות ולהקל על התופעה על ידי: השכבת התינוק כשבטנו על ירך המטפל, ועיסוי גב תחתון של תינוק, אמבטיה חמה או כרית מחוממת או בקבוק מים חמימים עטוף במגבת, שינוי בשיגרת ההאכלה, והקפדה על הוצאת אויר מעת לעת בזמן ההזנה, יש להימנע מאכילת יתר או חסר, נדנוד קל על ידי ישיבה עם התינוק בכסא נדנדה, נסיעה באוטו כשהתינוק שוכב בכסא בטיחות תוך כדי השמעת מוסיקה נעימה והקטנת גירויים על ידי כניסה לחדר שקט וחשוך.

שימו לב: טיפול בתינוק הסובל מקוליק יכול להיות מאוד מתסכל.

חשוב לזכור!

תופעת הקוליק אינה אשמה של אף אחד, חשוב שהורי התינוק ינוחו, יחדשו כוחות, ויתנחמו בעובדה שמדובר בתופעה החולפת מאליה לקראת גיל 3 חודשים. יש לגשת לרופא כאשר: לתינוק מופיע חום של 38 מעלות צלזיוס ומעלה, התינוק אינו אוכל טוב או לא עולה במשקל, התינוק מקיא או משלשל, התינוק נראה פחות חיוני מבדרך כלל או כאשר אתם חושדים שמדובר במחלה.     

עצירות

מהי עצירות?
עצירות, בדרך כלל, אינה מתרחשת בקרב תינוקות הניזונים מחלב אם או מתרכובת מזון לתינוקות בכמות מספקת. עצירות מוגדרת על בסיס קושי הצואה ולא על ידי מספר הפעמים או תדירות היציאות. חשוב לדעת: לרב התינוקות יש יציאה אחת או יותר ביום, בממוצע, אבל לעיתים, יש באופן נורמלי יציאה אחת כל יומיים.

מה עשוי לגרום לעצירות?

בכל מקרה של צואה קשה או עצירות זמן קצר לאחר הלידה, יש לגשת לברור רפואי משום שתופעה זו עלולה להיגרם כתוצאה מכמות הזנה או שתייה בלתי מספקת,לכן העלאת כמות הנוזלים הנתנת לתינוק יכולה לשפר את המצב. לאחר הוספת מזון משלים (מגיל 4 – 6 חודשים), ניתן להקל על תופעת העצירות על ידי הוספת סיבים תזונתיים למזון הנמצאים באופן טבעי בדגניים מלאים, קטניות, ירקות ופירות וסוגרים אנליים הדוקים מדי.