איך גובים מס הכנסה מהמשכורת?
מי שגובה את המס הוא המעביד, שעושה זאת עבור מס הכנסה (משמש כצינור לגביית המס).
המס נקבע עפ"י "מדרגות מס", שהאחוז שלהן הולך וגדל בהתאם לגובה המשכורת - עד למדרגה האחרונה בשיעור של 48%.
כל תושב מדינת ישראל זכאי למינימום "נקודות זיכוי" שנתיות – שמשמעותן הפחתה מסכום המס (כל נקודת זיכוי שווה כ- 2000 ₪). גבר: 2.25 נקודות זיכוי שנתיות ואישה 2.75 נקודות זיכוי שנתיות).
אנחנו מתחילים לשלם מס הכנסה מהשקל הראשון, אך נקודות הזיכוי בעצם גורמות לכך שמשלמים רק לאחר שחוצים את רף ה 4,000₪ לחודש (משמע, עד למשכורת של כ 4,000 ₪ ברוטו לא משלמים מס). דוגמא: שכיר שעובד בבנק מרוויח 4,270 ₪ בחודש, ירד לו מהמשכורת 10% מס- ז"א 427 ש"ח.
רוב האנשים לא יודעים שמגיע להם החזרי מס, ואלה שיודעים פונים בדרך כלל לחברות מיוחדות שמתעסקות בהחזרי מס. החברות האלה מגישות למס הכנסה את הבקשה וכשמקבלים את ההחזר גובות בערך 30% מההחזר לעצמם.
כמובן שיש אנשי מקצוע נוספים שיכולים לעשות את העבודה עבור השכירים: מנהלי חשבונות, יועצי מס, רואי חשבון ועורכי דין שמתמחים במסים.
האם יש גם לשכיר אפשרות לפעול לבד? בלי לפנות לחברות או לגורמים הנ"ל?
בהחלט, למי שיש כוח וסבלנות זה מאוד פשוט - צריך לבקש מהמעסיק או מהמעסיקים (אם עבדת בכמה מקומות עבודה במהלך השנה) טופס 106, שהוא בעצם סיכום המס השנתי (ריכוז משכורות והכנסות אחרות אשר שולמו ע"י מעביד בצירוף המס שנוכה מהם). אז יש לצרף את כל ההפקדות הפרטיות שעשית לקופות גמל, תרומות וכיו"ב, ולמלא טופס להחזר מס שאפשר לקבל אצל כל פקיד שומה הקרוב למקום המגורים.
לידיעתכם: תקופת התיישנות להחזרי מס של שכירים הינה 7 שנים אחורה.
איך מקבלים פיזית את ההחזר?
על גבי הטופס שמגישים למס הכנסה מציינים מספר חשבון בנק, וצילום צ'ק של בעל החשבון ( – ההמלצה האחרונה היא כיוון שהיו מקרים בהם אנשים ביקשו בשם אחרים את החזרי המס שלהם, ופשוט "גנבו" להם את ההחזר).
לאחר שהגשנו את הכל הכסף ייכנס אוטומטית לחשבון הבנק, בתוספת ריבית והצמדה.
דוגמאות לנסיבות בהן ניתן לקבל החזרי מס
1. אם קיימת תקופה בה לא עבד השכיר במהלך כל השנה אם זה בגלל מחלה, חופשה ללא תשלום, החלפת מקום עבודה, פיטורין או יציאה לפנסיה (לא אוטומטי כמובן: יכול להיות שהמעביד לקח זאת בחשבון בחודשים האחרים ולא ניכה לא מספיק מס).
2. גם תרומות והכנסה ממספר מקורות במקביל יכולים להיחשב כחלק מהפרמטרים להחזר מס. מי שתורם למוסד מוכר על פי מס הכנסה מגיע לו זיכוי ממס בגובה של 35% מגובה התרומה.
3. מי שיש לו ילד או הורה נטול יכולת ( עיוור משותק לחלוטין מרותק למיטה בתמידות בלתי שפוי בדעתו) זכאי האדם לשתי נקודות זיכוי נוספות (כ – 4,000 ₪ החזר בשנה).
4. גרוש שמשלם מזונות לילדיו שלא בחזקתו, זכאי לנקודת זיכוי נוספת.
5. אדם שהצהיר בפני המעסיק שזוהי עבודתו היחידה ועזב באמצע שנת המס לחו"ל, סביר מאוד להניח שיהיה זכאי להחזר מס.
מהם הגורמים שמשפיעים על החזרי המס?
2. אורך ההפסקה בין עבודות - ככל שזמן ההפסקה בין העבודות ארוך יותר כך ההחזר יהיה גבוה יותר.
2. הפרשי שכר בין מקומות העבודה - ככל שההבדל גבוה יותר, ההחזר יהיה גבוה יותר.
3. תקופת האבטלה - אם במהלך תקופת האבטלה הייתה הכנסה נוספת ההחזר יכול להיות נמוך יותר. דוגמאות: הכשרה מקצועית, דמי אבטלה, דמי פגיעה, דמי לידה/ גמלאות אמהות או פיצויים ממקום עבודה.
חשוב!
באתר מס הכנסה יש סימולטור המאפשר את חישוב המס השנתי: כתובת האתר: www.mof.gov.il
מזינים פרמטרים שונים ואז ניתן לראות (באחוזים) את הסבירות לקבלת החזר מס.