על המדף היום בכול רשת שיווק נמצא לפחות שמונה חברות המייצרות דבש וכמו כן- סוגי דבש שונים. פעם היה רק דבש דבורים; כיום אנו מוצאים דבש פרחי בר, דבש אבוקדו ואפילו דבש זעתר (בלי הטעם של הלבנה והמרירות).
ממה נובע הכוח המיוחד של הדבש?
ראשית, ייחודיותו של הדבש. מים (מי מעיין) ודבש הם שני החומרים היחידים שאנו צורכים בצורתם הטבעית, ללא התערבות בגידולם. כל מאכל מהטבע נושא בתוכו את התכונות של הסביבה בה גדל, הלחות באזור, האדמה, העצים וכו'. כלומר- גם דבש נושא תכונות ספציפיות שהביא עימו מהמקום בו הוא יוצר. אם למשל הדבורה ינקה מכמה פרחים, הרוח הייתה שונה מעט, האדמה הייתה יבשה או רוויה יותר והגשמים באזור היו שונים- כך גם הדבש משתנה. לכן כל יצירה של הדבש היא חד פעמית ממש.
מכל צמח ניתן למעשה להפיק דבש אם הדבורה נמצאת בקרבתו ומוצצת את הצוף שלו. לכן קיימים היום כל כך הרבה סוגי דבש- על פי הפרח ממנו העבירה הדבורה את הצוף שלו ושיבחה אותו בגופה בזמן מעופה לכוורת.
אז איך נבחר באיזה דבש להשתמש?
קיימים כמה סוגי דבש עיקריים:
(1) הדבשים הזניים (כלומר, שבאים מצמחים שונים: כגון דבש אבוקדו, דבש אקליפטוס), רובם כהים, הם צמיגים, סמיכים ונושאים ריח של המקור שלהם- מעט צמחי. סוגי דבש אלה מתאימים מאוד לצליית בשר,צלייה עמוקה,וגם צלייה של ירקות כתומים.
(2) דבש פרחי בר ופרחי הדרים – זה הסוג שמוכר לנו מאוד ושיש לכולנו במטבח. הם הבהירים יותר: נפלאים לאוכל קיצי, בהירים מאוד, מתאימים לתה, כתוספת לפירות, לירקות או לצלייה עדינה מאוד. נמסים בפה ויש להם ניחוח של פרחים.
(3) דבש ארומטי נוסף הוא דבש זעתר- עם ארומה צמחית מאוד- מזכיר את הצמח ממנו בא, מתאים לצליית בשר טלה,עגל, וחצילים עם עגבניות. כל המעדנים של פטה עם ירקות, מאוד מתאימים לכך.
כלומר- הכהה מתאים יותר לבשר ואוכל כבד, הבהיר מתאים לתה, לגבינות ירקות ופירות.
איך נימנע מרכישת דבש מזוייף?
תמיד כדאי לקנות מחברה טובה ומוכרת אבל אם יש שאלות- ניתן לפנות למועצת הדבש, המעניקה מענה לשאלות וכן יכולה לבדוק האם החברה רשומה אצלם או לא.
המחיר המומלץ ל 350 גרם הוא 12-25 שקלים. אם הדבש עולה פחות- משהו חשוד.
מהו מזון המלכות?
זהו מזון מיוחד שהפועלות מאכילות בו את הרימות העתידות לגדול למלכות. חומר הגלם של דבש מלכות הוא מר. מערבבים אותו בריכוזים שונים עם דבש (לרוב 2%-3%), כשהצרכן בוחר כמה טעם מר הוא יכול לשאת. היחידה בכוורת שאוכלת את מזון המלכות היא כמובן המלכה (ומכאן שמו) והיא שורדת חמש שנות חיים בעוד דבורה רגילה הניזונה מהצוף הרגיל- שורדת כמה חודשים בלבד. מכאן החלו בני האדם לנסות ולראות כמה טוב ייצא להם מאכילת מזון מלכות. אין מחקרים קליניים על כך- אבל ידוע ברפואה אלטרנטיבית ושוחרי בריאות שלמזון המלכות תכונות מחטאות, הוא נותן אנרגיות בריאות והוא מונע זיהום של הגרון במיוחד בחורף. מחיר: בממוצע- 24-30 שקלים ל350 גרם.
טיפים לשימוש ייחודי בדבש:
-דבש טוב להשחמה (כמו קרמל)
-משתמשים בו להצללה של מיצים טבעיים במקום סוכר
-שימוש בדבש לגלזורה של מאפים שונים
-עוגות דבש לא מתייבשות כמו עוגות אחרות: למה? כי יש בהן דבש אשר משמר את הלחות שלהן. את אותו טיפ נוכל לקחת לעוגות אחרות, להחליף מעט מהסוכר או את כולו בדבש ואפילו בלחמים- והם ישרדו זמן רב יותר – עם חיי דף ארוכים יותר. נסו ותופתעו!