שנת 2009 חותמת את העשור הראשון של האלף החדש, שפרץ לחיינו עם הבטחה גדולה וגם עם חששות מפני הבעיות שהאנושות עדיין לא הצליחה לפתור. אנחנו בקשת נשארנו עם האצבע על הדופק והגשנו לכם את הסרטים העמוקים שעסקו בנושאים ובסוגיות הבוערות בארץ ובעולם.
קבלו את הסרטים הדוקומנטרים של השנה, שעזרו לנו להבין את העולם המתחדש בו אנו חיים.
שפעת החזירים
במרץ האחרון פרצה לחיינו שפעת החזירים, כאשר החלה התפשטות של הנגיף בקרב בני אדם. העולם נכנס להיסטריה וכוננות.
גלעד עדין יצא בשירות הציבור לבדוק איך נזהרים משפעת החזירים? איך מגנים על הילדים? מי צריך להתחסן? ומתי למהר לחדר מיון? העיתונאי הביא את כל התשובות לשאלות המטרידות, בדרך הוא ביקר במקסיקו שם פרצה המגיפה, פגש את החולה הראשון בעולם, ותעד בארצות הברית את הניסויים בחיסונים שקנתה ישראל. בתוכנית הסבירו מיטב המומחים בישראל איך ניתן להתגונן לקראת המגיפה שמדביקה את כל העולם.
>> לצפייה בסרט המלא
מחלת הסוכרת
לשובע ולשפע של העשורים האחרונים יש גם צד פחות חיובי: מסתבר שהסוכר מסתתר כמעט בכל דבר שאנו אוכלים ושותים, המודעות לכך נמוכה ומחלת הסוכרת תופסת תאוצה. לכן, הכריז האו"ם על מחלת הסוכרת כמגפה של המאה ה-21.
הסרט "סוכרת – המגפה של המאה ה-21" שעלה לשידור בספטמבר, קרא לציבור בישראל להיות מודע לאפשרות, שכל אחד יכול לשנות את עתידו ולגלות בבדיקה פשוטה האם הוא כבר חולה במחלה, או יחלה בה בעתיד.
תאונות דרכים
חיים הכט הכריז מלחמה על הרוצחים בכבישים | תמונת AVI: makoהמלחמה בתאונות הדרכים נמשכה גם השנה, אך הסטטיסטיקה ממשיכה להצביע על נתונים מדאיגים. אחת הבעיות החמורות היא זו של עברייני התנועה הסדרתיים, נהגים בעלי עשרות ולעיתים מאות עברות תנועה חמורות, בדרך כלל תדירות העבירות שלהם יוצאת דופן. במקרים בהם הנהג העבריין "פוגש" רכב אחר, התוצאה היא הרת אסון.
חיים הכט נרתם למלחמה והגיש מסמך לוחמני העוסק בנהגים הכי מסוכנים על הכביש. הסרט הביא את סיפורם של קורבנות התאונות ומשפחותיהם, הציג את השיטה הקיימת וחקר מדוע היא אינה עובדת, והציג חלופה ראויה אשר גובשה יחד עם הרשויות.
משפט
התראיין השנה לראשונה לטלוויזיה. אהרן ברק | תמונת AVI: חדשותסוגיית מקומה של מערכת המשפט אל מול הכנסת ויחסי הכוחות בין שתי הרשויות היתה נושא חם ובוער השנה. אחד האנשים המשפיעים ביותר בתחום המשפט, נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק, התראיין השנה לראשונה לטלוויזיה, ואולי לא במקרה.
למרות שהוא אחד האנשים המשפיעים בישראל, מעולם לא הכרנו אותו באמת. רק השנה, בעקבות סרט מיוחד אותו צילם חתנו, איש הטלוויזיה רם לנדס, קיבלנו הצצה מיוחדת לחייו של האיש עם הגלימה והמהפכה. לראשונה מול המצלמה סיפר השופט על השואה, על הפרידמניזם, על החברה בישראל וגם על הזמן שנותר לו לחיות.
נישואין, זוגיות ומוסד המשפחה
אפילו היא נבגדה. ג'ניפר אניסטון | צילום: Frederick M. Brown, GettyImages ILאחד המשברים איתם אדם עלול להתמודד בחייו היא בגידה של בן הזוג. אמנם עניינים שבינו לבינה, סוגיית מוסד הנישואין ופחד מפני בגידה הם כלל לא דברים שמייחדים רק את השנה הזו, את העשור או אפילו את האלף האחרון, אך הם תמיד יהיו נושאים בוערים. הסרט "האם כולם בוגדים?" שהוקרן השנה, תעד אנשים שונים בנקודת הזמן בה הם מגלים בגידה ובהתמודדות שבאה בעקבותיה. כמו כן, הסרט נתן תשובה לשאלה החשובה - האם האדם שאתה ישן לצידו בוגד בך או עלול לבגוד בך בעתיד.
תרופה למחלת הסרטן?
יש תקווה, מתוך "לנצח את הסרטן" | תמונת AVI: makoהשנה נעשו עוד כמה צעדים בתחום הרפואה ומה שהיה נראה פעם כבלתי מנוצח, מקבל מכת אש נגדית ואופטימית.
אורלי וילנאי וגיא מרוז יצאו למסע בעקבות מחלת הסרטן. במסעם גילו כי אפשר לנצח את המחלה בדרכים שונות.
נפש
העיקר שנהיה מאושרים. מיקי רוזנטל | תמונת AVI: makoהאנושות פיתחה פתרונות המספקים מענה חומרי כמעט להכל, ישנה כמות אדירה של מוצרים והמצאות שנועדו לצורך מטרה אחת: שיהיה לנו נח וקל. אבל האם אנחנו מאושרים? המשבר הכלכלי שפקד השנה את העולם חשף את היסודות השבריריים עליהם בנוי הביטחון והאושר שלנו. בעולם כל כך רווי, מה באמת הופך אותנו למאושרים? המשפחה? העבודה? בריאות? אולי אהבה? והאם כסף באמת יכול לפתור הכל?
מיקי רוזנטל ופרופ' יורם יובל ערכו השנה תחקיר מקיף כדי לבנות את הנוסחה לאושר: "דיברנו עם פילוסופים ועם מומחים, ואז הגענו למדעי האושר, תחום חדש שהתפתח מאוד בשנים האחרונות ומדלג על השאלה הסבוכה מהו האושר הנכסף, אך בודק אמפירית מה גורם לאנשים להיות מאושרים".
אין ספק שבעשור האחרון עברנו הרבה דברים שערערו את האמונות, הבטחונות והוודאות בדברים שהיו נראים לנו יציבים ובלתי סופיים. אבל דווקא בגלל זה חשוב גם לחפש מה גורם לנו להיות בכל זאת מאושרים, וככה להתחיל את השנה החדשה.
שנה אזרחית טובה מ"קשת"