אפשר לחרוץ בביטחון שישראל היא אומת סטארט אפ מובילה שאחראית לכל כך הרבה חידושים והמצאות בעולם, אבל לא בטוח שיש משהו יותר מהותי כמו חבורת הישראלים שפשוט שינו את תחום רפואת החירום בכל העולם. כיום כולם כבר מכירים את "איחוד הצלה", ארגון רפואת החירום שפועל בכל הארץ. מתנדביו – רופאים, פרמדיקים וחובשים – מגיעים במהירות שיא לכל אירוע חירום רפואי בתוך פחות משלוש דקות. חלקם מגיעים רכובים על אופנולנסים (אופנועי אמבולנס) ומגישים טיפול רפואי לכל מי שזקוק לו, עד הגעת אמבולנס למקום.
מי שהקים את "איחוד הצלה" הוא אלי ביר, נשיא הארגון, שהחליט בשנת 2006 שהגיע הזמן לעשות מעשה. מאז ועד היום הצילו המתנדבים בארגונו את חייהם של אלפים. "הייתי בן 17 כשהייתי מתנדב בצוות אמבולנס של מד"א ושם מאוד הפריע לי שאיש לא מגיש עזרה ראשונה לפצועים או חולים עד שמגיע האמבולנס", מספר ביר. "לפעמים היו עוברות דקות ארוכות שעלולות להיות קריטיות. שם התגבש לי הרעיון להקים ארגון מתנדבים שיוכל לתת לאנשים עזרה רפואית מידית. כי מישהו מהקהילה ברוב המקרים יגיע בתוך שתיים שלוש דקות ויקדים את האמבולנס ודקות הראשונות הן קריטיות ועלולות להיות ההבדל בין חיים ומוות".
כיצד הכל התגבש?
"התחלתי להתנדב בהצלה. הבן אדם הראשון שהצלתי היה אדם שנפגע במעבר חציה. שמעתי על המקרה בקשר ורצתי מהמשרד של אבא שלי בירושלים אל המקום. עצרתי את הדימום המאסיבי של הפצוע כאשר הפעלתי לחץ על המקום. זאת הייתה הפעם ראשונה שהצלתי חיים. אחרי זה אמבולנס פינה אותו ואחרי כמה ימים הוא התעורר, חיבק אותי וראיתי שיש לו מספר של ניצול שואה על היד. זה כל כך ריגש אותי שבאותו רגע החלטתי שזה הדבר הכי מדהים שאפשר לעשות".
מודל לחיקוי מארה"ב ועד הודו
ביר לקח את החזון שלו והחל לפעול בכל הארץ עד שלבסוף "איחוד הצלה" הפך לארגון עם אלפי מתנדבים. "לאט לאט זה גדל וגדל, באיזשהו שלב עוד ועוד ערים לקחו את הרעיון וזה התחיל להתפתח. כיום יש מעל 3,000 מתנדבים – רופאים, פרמדיקים וחובשים – ביניהם יהודים, ערבים ודרוזים. בדיוק בגלל זה קראתי לזה איחוד. חייבים להתאחד - אם לא נתאחד כלום לא יעזור. החיבור הזה חולל מהפכה בארגון".
אחרי שהפך שם דבר בארץ, "איחוד הצלה" המשיך את המהפכה בעולם. ביר הוזמן להופיע על בימת כינוס הרופאים ב-TED בוושינגטון ומדינות רבות בעולם פנו לאיחוד הצלה בבקשה לשכפל את מודל הפעילות של הארגון שכולל אופנועי אמבולנס מהירים, אפליקציה משוכללת ומתנדבים בפריסה ארצית. כיום, שלוש שנים אחרי ההרצאה החשובה הזאת, איחוד הצלה מפעילים סניפים בארה"ב, בפנמה ומקימים ארגונים זהים בברזיל, דובאי, בנגלדש והודו.
"הארגון התחיל לפרוח גם בחוץ לארץ ועזרנו להרבה מקומות בעולם. הזמינו אותי לדבר ב-TED. למול 6,000 רופאים. עליתי לבמה עם האופנוע שזה הסמל המסחרי שלנו ואנשים ראו את היעילות והחליטו שהם רוצים איחוד הצלה גם במדינה שלהם. אני מקבל פניות מכל העולם, אפילו מאיראן קיבלתי".
המוטו של "איחוד הצלה" הוא בכוח של הקהילה לעזור לעצמה, משמע ככל שיהיו יותר ויותר אנשי רפואה זמינים למתן סיוע רפואי מהיר, כך אפשר יהיה להציל יותר ויותר חיים. "אי אפשר לשים אמבולנס בכל פינה אבל שני מתנדבים בכל בלוק משנים חיים בכל מקום", מוסיף דובי מייזל, מנהל הפעילות הבינלאומית של איחוד הצלה. "אין משמרות, כולם זמינים כל הזמן. יש לנו אפליקציה סביב השעון שמיד מחפשת את המתנדבים שגרים הכי קרוב למקום האירוע. זה כמו סופרמן שהוא קלארק קנט ואז נכנס לתא הטלפון והופך לסופרמן, ככה אנחנו מרגישים. מה שיפה בארגון הזה הוא שאנחנו לא גובים כסף והכול מתבצע מתרומות של אנשים".
"זאת התנדבות סביב השעון וכל יום אנחנו מטפלים ב 750 מקרים בארץ", מסכם ביר. "ילדים שנחנקים, טביעות, תאונות דרכים, כל דבר. החזון שלי הוא שמתנדבי הארגון שלנו יגיעו לכל זירת אירוע בתוך 90 שניות. אני אומר שאפשר להציל חיים בשתי דקות הגעה. הדרך היחידה לעשות את זה זה רק בהתנדבות. אנחנו הגוף היחיד שפועל ללא תמיכה ממשלתית. כל המערכת מתקיימת מתרומות. אנחנו לא גובים כסף עבור הטיפול. והמתנדבים לא מקבלים שכר".
>> לתמיכה או התנדבות ב'איחוד הצלה' היכנסו לאתר: www.1221.org.il