ישנן סטיגמות שצריך לבזבז חיים שלמים בניסיון להוכיח עד כמה הן שגויות, בדיוק כמו אלו שחגות מעל הציבור החרדי. לא מעט פעמים נשמעים קולות כי החרדים אינם תורמים למאמץ הלאומי, אבל מסתבר כי מספר רב של חרדים מתנדבים בהצלת חיים הרבה מעבר לשלוש שנים. ארגון רפואת החירום "איחוד הצלה" מבוסס על לא מעט חרדים שמתנדבים "כל החיים" ופועלים להציל חיים ברמה יום יומית. מדובר בפעילות סביב השעון, בהתנדבות מלאה. יו"ר "איחוד הצלה", זאב קשש, היה שם מההתחלה ורואה כיצד הארגון שהחל כיוזמה קהילתית בשכונות החרדיות של ירושלים הפך לארגון לאומי שמתפתח לעוד ועוד שכונות וערים ברחבי הארץ. "איחוד הצלה הוא כמובן ארגון התנדבותי והמטרה שלנו היא להגיע בתוך כמה שניות אל חולה או פצוע, להגיש להם עזרה ראשונה מצילת חיים עד הגעה של אמבולנס למקום", מספר קשש. "מדובר פה במענה קהילתי. זה יכול להיות מתנדב, רופא או פרמדיק, שעוסק בשגרת יומו ונמצא סמוך לאירוע חירום רפואי. אנחנו נותנים לו את המידע על האירוע והוא מוזנק למקום על ידי מוקד איחוד הצלה. כל אחד מהמתנדבים מצויד בכל עת בתיק המכיל את כל הציוד הרפואי הנחוץ להצלת חיים. זאת המטרה שלנו – לתת מענה הראשוני, להציל חיים ולמנוע נזק גופני בלתי הפיך".
קשש פעיל בתחום משנת 1989, אז שימש נהג אמבולנס. אירוע אחד שהתרחש במקום מגוריו השפיע עליו וגרם לו לשנות את התפיסה בכל מה שקשור להתנדבות מצילת חיים. "הייתי בשכונה שלי וקרה אסון כשילד היה מעורב בתאונה ולא הצליחו להציל אותו", הוא משחזר, "הבנו שאנחנו צריכים לדאוג שיהיו בשכונה אנשים עם כלים ויכולות לתת מענה רפואי מהיר עד שהאמבולנס יגיע למקום. עשיתי קורס חובשים והצטרפתי לאיחוד הצלה. הרפורמה הזאת הלכה והתפתחה בהמון שכונות בישראל. בהתחלה ארגוני ההצלה היו פעילים רק בשכונות החרדיות. כל ארגון פעל באופן עצמאי ולא היה קשר בין הגופים. האסימון שלנו נפל במלחמת לבנון השנייה. רבים ממתנדבי ארגוני ההצלה עלו צפונה לסייע לנפגעים בעורף. גילנו שיש המון מתנדבים אבל הם אינם יכולים לעבוד אחד עם השני כי אין להם יכולות לתקשר. לכן, החלטנו לאחד את כל גופי ההצלה תחת גוף אחד גדול ברמה ארצית ומכאן "איחוד הצלה" משום שאיחדנו את כל ארגוני ההצלה בארץ. אחרי שהציבור ראה שזה עובד טוב בשכונות החרדיות התחלנו לקבל פניות מערים ושכונות בעלות צביון שונה. כיום אנחנו יכולים לדאוג שבכל פינת רחוב יהיה מתנדב עם אופנוע אמבולנס וציוד רפואי מתקדם. הקמנו סניפים של איחוד הצלה בכל הארץ. כיום יש 3,000 מתנדבים פעילים – רופאים, פרמדיקים וחובשים - שזמינים כל הזמן להצלת חיים ומוזנקים על ידי מערכת טכנולוגית שיודעת להקפיץ ולאתר כל אחד לפי המיקום שלו".
חשוב לך שידעו שחרדים הם בבסיס של כל זה?
"אני חושב שהיום איחוד הצלה מקבל משמעות אחרת, זה כלל מצילי החיים מכל חלקי העם יחד ובגלל זה קוראים לזה איחוד. הבסיס של הארגון הוקם בשכונות חרדיות משום שלמתנדבים החרדים היתה בעיה להשתלב בהתנדבות במסגרת שלא מתאימה לאורח החיים שלהם ולדעת ההלכה. הרצון של המגזר החרדי להתנדב הוא ענק. האדם החרדי מרגיש בנוח כשיש לו את המקום שלו בו הוא מרגיש טבעי. המגזר החרדי מחולק להמון מחנות ומגזרים, ואיחוד הצלה זה ארגון שעומד בקונצנזוס מלא של כל הרבנים החרדים. יש ועדה הלכתית שמלווה את המתנדבים שיוצאים לפעילות בכל שעה גם בשבתות וביום כיפור. צריכים לדעת איך עושים את זה רפואית והלכתית. המתנדבים יודעים והרבנים מלווים את המתנדבים באופן רצוף ועקבי. כך שיש קונצנזוס שבאיחוד הצלה ניתן להתנדב כחובה ערכית של 'המציל נפש כאילו קיים עולם מלא' ויחד עם זאת לשמור על מובילות רפואית ולדעת שגם מבחינת אורח החיים החרדי שהכל בסדר".
כוננות סביב השעון
חרדים או לא, כשמדובר בהצלת חיים זה לא באמת משנה מי עומד מולך. היכולת של "איחוד הצלה" להעמיד אלפי מתנדבים עם אופנועי אמבולנס (אופנולנסים) מהירים שבתוך דקות מגיעים למקום האירוע ונותנים מענה רפואי, היא חסרת תקדים. עבור משה סעדון, ראש סניף אלעד, מדובר בסיפוק שאין שני לו. "אני מתנדב משנת 2001 באלעד, עיר חרדית שהוקמה לפני כ-18 שנה", הוא מספר, "רוב המתנדבים בהתחלה בכלל לא היו מהעיר. היה לנו גרעין של שלושה ארבעה חובשים שבנו את הסניף והסגנון של הפעילות שלנו השתנה במהלך השנים. בגלל אופיה החרדי, אלעד נחשבת לעיר צעירה ועיקר המקרים בהם אנו מטפלים קשורים בפציעות או מחלות של ילדים. אני כל הזמן בכוננות, משלב בין עבודתי לבין מתן מענה לקריאות שמצילות חיים. יש קריאות כל הזמן, גם כשאתה בבית בזמן ארוחת ערב עם הילדים או באמצע השינה. זה סביב השעון אבל זה נותן סיפוק גדול ובעיקר הידיעה שאתה מציל חיים של אנשים".
ישנו מקרה אחד שאתה זוכר מכל השאר?
"כן. הייתי מתנדב צעיר וקיבלתי קריאה על תינוק שנחנק. מדובר בימים בהם לא היה אמבולנס באלעד ואפילו לא בראש העין. זה היה תינוק שזחל ונחנק מעגבניית שרי. הגעתי וראיתי את כולם בהיסטריה מסביב. התינוק היה בתנוחה מסוימת והוא הכחיל. בתוך כל הלחץ להוציא את העגבנייה, הצלחנו לפתוח נתיב אוויר עד שהגיע האמבולנס. הוא היה בן חמישה חודשים. הזמן עבר ומאז ההורים שלו מזמינים אותי לכל יום הולדת שלו. לאחרונה הייתי בבר המצווה שלו. זה בדיוק הסיפוק שאני מדבר עליו. אין לזה תחליף".
מה התגובות שאתה שומע כשרואים אדם חרדי שעושה את מה שאתה עושה?
"אני לא מתנדב בשביל ההכרה. זה נותן לי סיפוק להציל חיים, אבל כשאני מסתובב במקומות אחרים כמו בתל אביב לדוגמה ומגיע לקריה ורואים אותי עם האופנוע של איחוד הצלה אז הרבה לא מבינים ונותנים מבט של מאיפה באת. זה חשוב שיכירו את העשייה האמתית שלנו. חשוב לי שיכירו שיש גם פן כזה באוכלוסייה שנותן מענה רפואי לכל מי שנזקק בהתנדבות מלאה וללא שום תמורה".
היתרון של "איחוד הצלה" הוא קודם כל במהירות ההגעה שלהם למתן סיוע רפואי מציל חיים, ועבור אפי פלדמן, ראש הסניף בבני ברק, מדובר במשהו שאין לו תקדים. "בבני ברק הגענו למצב שאנחנו מגיעים תוך דקה וחצי למקום בו זקוקים לנו. אנחנו עושים את הפעילות במסגרת ההתאמה למגזר החרדי. אנחנו פועלים מתוך הקהילה וזה מה שהכי יפה פה. מתוך הקהילה אל תוך הקהילה. הרבה פעמים אני שומע שאומרים שהציבור החרדי לא 'נותן כתף'.אבל כשאני מסתכל על המתנדבים החרדים של 'איחוד הצלה' שפועלים בכל הארץ ונותנים מענה רפואי ראשוני אני מתמלא גאווה, כי אני רואה חרדים שתורמים כל יום, לכל החברה הישראלית, בפעילות הכי חשובה שיש – הצלת חיים".