חודש אוקטובר אוטוטו נגמר, חודש סוער שהתחיל במחאת המילקי ונגמר בחשש לאינתיפאדה חדשה. כמדי חודש, מערכת "אנשים" מסכמת את החודש של האנשים הכי משפיעים במדינה, הפוליטיקאים שלנו, ומבקשת מכם להעניק להם ציון על תפקודם. איזה ציון יקבל ראש הממשלה? אילו ציונים יקבלו השרים וחברי הכנסת? להלן התוצאות:
משה (בוגי) יעלון
המונח "מלחמת אוקטובר" קיבל משמעות חדשה בתחילת החודש, בעוד סיבוב קרבות בין שר הביטחון משה בוגי יעלון לשר האוצר יאיר לפיד, על תקציב הביטחון. תסמכו על יעלון שהמלחמה הזו ממש לא הייתה המלחמה האחרונה. יעלון המשיך לתדלק את הסכסוך עם נפתלי בנט, שפרץ בשלהי "צוק איתן".
בהמשך פורסמה ההנחיה השנויה במחלוקת על הפרדה בין פועלים פלסטינים ובין מתנחלים בקווי האוטובוסים מהמרכז לשטחים, הנחיה שנתקלה בביקורות נוקבות והזכירה לרבים ניחוח של אפרטהייד. בצבא, אגב, יש מי שטוען שאין צורך בטחוני בצעד כזה. אז מלחמות אוקטובר מאחוריו, אבל תוך שבוע-שבועיים יעלון שוב ייקלע לעין הסערה, כשיבחר במועמד שלו לרמטכ"ל הבא.
>> לפי סקר שערך מכון פאנלס פוליטיקס: 40% מרוצים מתפקודו, לעומת 55% שאינם מרוצים
>> גולשי mako העניקו לו את הציון 5.1 מתוך 10
יאיר לפיד
עוד חודש סוער עבר על שר האוצר יאיר לפיד. הוא התחיל אותו בעימות מתוקשר עם חיילים משוחררים כשהכריז על ביטול מענק העבודה המועדפת למתדלקים. אחר כך התעמת עם ראשי ערים בעקבות כוונה, שלא התממשה לבסוף, לפגוע בהטבות לפריפריה. בהמשך הודה שיוקר המחיה בישראל בלתי נסבל, אבל כינה את מארגני מחאת המילקי "אנטי ציונים".
היו ללפיד גם כמה הישגים חשובים: הוא הצליח להעביר את תקציב 2015 תוך כדי שהוא מוסיף כסף למשרדי "יש עתיד" ומקצץ למשרדי "הבית היהודי". הוא רשם ניצחון ראשון במאבק להפחתת שכר הבכירים לאחר שדירקטוריון חברת הפניקס הודיע כי הוא מקטין את חבילת השכר השנתית של המנכ"ל מ-13 ל-3.5 מיליון שקלים. הוא הצטרף לציפי לבני בהקמת חזית מדינית משותפת לקידום תהליך השלום, עם אופציה לשילוב כוחות גם בנושאי דת ומדינה. והוא עקץ את ראש הממשלה ושר הביטחון, כשהמליץ לעבוד על הזוגיות עם ארה"ב.
אבל גולת הכותרת של לפיד באוקטובר היא כמובן הלוק החדש. שר האוצר המריא לחופשה משפחתית בטוקיו וחזר ממנה עם זקן מטופח, שהסעיר את הרשתות החברתיות
>> לפי סקר שערך מכון פאנלס פוליטיקס: 19% מרוצים מתפקודו, לעומת 78% שאינם מרוצים
>> גולשי mako העניקו לו את הציון 3.5 מתוך 10 - הציון הנמוך ביותר
יצחק אהרונוביץ'
יצחק אהרונוביץ יעדיף לשכוח את חודש אוקטובר. גם המפכ"ל הכפוף לו, יוחנן דנינו. שורת מבוכות כזו בצמרת המשטרה לא נספרה מזמן: ארבעה ניצבים פרשו בשנה האחרונה בנסיבות בעייתיות, מה שהוביל את אהרונוביץ׳ לרמוז שהוא שוקל לגייס את מחליפו של דנינו מחוץ לשורות המשטרה. המפכ"ל התראיין ותקף את כוונתו של השר. לאחר שכולם הביכו את כולם, נפגשו השניים והודיעו על פיוס, ואז הודיע השר שהמחליף בעצם כן יבוא משורות המשטרה.
ומה עם ביטחון הפנים? בתחילת אוקטובר, כשראש עיריית ירושלים ניר ברקת התלונן בפני ראש הממשלה על מצב הביטחון בעיר ועל אזלת ידה של המשטרה, השר אהרונוביץ זעם עליו. אלא שעד מהרה המצב המתוח בבירה החמיר, לפני ואחרי פיגוע הדריסה שגבה שני קורבנות. בדיוק שבוע אחרי זה, גם בירושלים, נורה פעיל הימין יהודה גליק. שעות ספורות לאחר ניסיון ההתנקשות הרג כוח של הימ"מ את פעיל הג'יהאד האיסלאמי החשוד שירה בגליק, אבל גם במקרה הזה הטפיחות על השכם התפוגגו מהר מאד אחרי שהתגלה שהיורה, שריצה מאסר בעקבות הצתות על רקע לאומני ותואר על ידי השב"ס כ"אלים, בלתי צפוי וכוחני", הועסק במסעדה שבמרכז למורשת בגין בעיר, שבו ביקרו לאחרונה ראש הממשלה והנשיא.
עם מצב בטחוני כה נפיץ, לא מעט תהיות עולות לגבי היכולת של אהרונוביץ' והמשטרה שלו לתת מענה ראוי למצב.
>> לפי סקר שערך מכון פאנלס פוליטיקס: 17% מרוצים מתפקודו, לעומת 75% שאינם מרוצים
>> גולשי mako העניקו לו את הציון 3.9 מתוך 10
משה כחלון
שנתיים עברו מאז פרש משה כחלון במפתיע מהפוליטיקה. שנתיים של שמועות, ספינים, ומניפולציות. באוקטובר הוא הכריז סוף סוף רשמית על כוונותיו לרוץ בבחירות הקרובות ברשימה חדשה, לאחר שבחודשים האחרונים התאמץ לתחזק את נוכחותו בכותרות באמצעות מתקפות נקודתיות. פעם נגד הבנקים, פעם מול מערכת הרפואה הפרטית, פעם נגד יאיר לפיד. הסקרים, בתמורה, העניקו לו מספר דו ספרתי של מושבים. לפיד חרת על דגלו דאגה למעמד הביניים? כחלון מציב בראש את המלחמה ביוקר המחייה. מה ההבדל? בעיקר המיתוג. האם כחלון יצליח לחולל בבוא היום מפץ קטן? האם יהפוך בעתיד ללשון מאזניים? ימים יגידו.
>> לפי סקר שערך מכון פאנלס פוליטיקס: 40% מרוצים מתפקודו, לעומת 35% שאינם מרוצים
>> גולשי mako העניקו לו את הציון 5.3 מתוך 10
בנימין נתניהו
בנימין נתניהו חגג החודש יום הולדת 65. מזל טוב! וכמובן שאין אין אין חגיגה - בלי ארוחה מקדימה עם החבר המיליארדר שלדון אדלסון, ארוחה שעוררה ביקורות שונות ומשונות. כשחזר ארצה מעוד סיבוב הופעות בעצרת האו"ם הסיר נתניהו את תמיכתו מחוק הגיור. הוא קרץ בכך לחרדים שיש מצב לקאמבק בברית הזוגיות שלו איתם. מצד אחד, אותת לחברי הקואליציה הנוכחיים, שהוא לא חרד מהקדמת הבחירות. מצד שני, אמר דברים הפוכים מול המצלמות. נתניהו לא באמת רוצה בחירות, אבל נערך במלוא המרץ.
בדרך הספיק נתניהו להדהים החודש את ממשל אובמה כשהכריז שעמדותיו של הבית הלבן בנושא הבניה בגבעת המטוס נוגדות את הערכים האמריקנים. הוא האשים את אבו מאזן בהתלקחויות ובפיגועים בבירה, והעביר בקלות את תקציב המדינה רווי הסכסוכים. אבל עם כל הכבוד לתקציב, מה שנצרב בזיכרון זה ההתפרצות של השר סילבן שלום על ראש הממשלה: "שלח את הבן שלך להיות פחח, לא את הילדים שלנו". הסירו דאגה מלבכם: הבנים של אף אחד מהם לא יזיעו בקרוב במוסך.
מספיק לחודש אחד לא? האמריקאים חשבו אחרת, והשבוע, בשלישי בלילה, צוטטו בכירים בממשל אובמה כמי שתקפו בבוטות את נתניהו ופינקו אותו בקולקציית הכינויים הבאה: "פחדן", "שחצן", "אטום" ו-"לוקה בתסמונת אספרגר". לקינוח, קבעו ש"הוא לא רבין, לא שרון ובטח לא בגין". פתאום פחח לא נראה כמו מקצוע כל כך גרוע, הא?
>> לפי סקר שערך מכון פאנלס פוליטיקס: 33% מרוצים מתפקודו, לעומת 65% שאינם מרוצים
>> גולשי mako העניקו לו את הציון 5 מתוך 10
"אנשים"- החל מהשבוע הבא בימים א'-ג', 18:50