כבר כמה שבועות שבני גנץ ממריא בסקרים. יו"ר מפלגת המחנה הממלכתי, שכבר כמעט ירדה מתחת לאחוז החסימה בסקרים, הגיע בסקר האחרון ל-27 מנדטים ונצמד חזק למפלגת הליכוד, ועל הנייר הוא גם צמוד לנתניהו בהתאמה לראשות הממשלה. בריאיון מיוחד ל"אנשים", סיפרו מקורביו של שר הביטחון לשעבר על התהליך שעבר בחמשת השנים שלו בפוליטיקה והצלקת שקיבל מאז: "יש לו משא כבד של מפגש עם הצדדים המכוערים אצל בני אדם".
בשביל להבין באמת את הדרך שעבר גנץ, צריך לחזור אחורה לימים בו הוא פיקד על הצבא במבצע "צוק איתן". ניר דבורי שסיקר באותו זמן את המבצע מהשטח סיפר: "ישבנו בעמדה קרובה לעזה, והוא עצר עם הג'יפ ויצא אלי לשבת איתי, דבר חריג שלעצמו, והוא אומר לי שמפה הם עולים לקבינט ושהמערכה מתחילה להסתבך ולהתארך. ראיתי על הפנים שלו שזה מורכב, יש לוחמים שנפלו ועורף שנפגע. לפי הכובד של איך שהוא אמר לי את הדברים, הבנתי שזה יושב עליו".
דבורי סיפר על התדמית שהייתה לו אז ועל השינוי שעבר עם השנים בפוליטיקה. "הייתה לו תדמית של מישהו שמתקשה לקבל החלטות, אני חושב שהדבר הזה השתנה. הוא הוכיח במהלך השנים, גם כרמטכ"ל וגם כשר ביטחון, שלא רועדות לו הידיים. אבל בתוך הפוליטיקה הישראלית לקח לו שפשוף ארוך הוא עבר וואחד טירונות".
הטירונות בפוליטיקה שדבורי מתייחס אליה התחילה כבר עם קמפיין הבחירות הראשון, כשנראה שהליכוד ריכזו את כל המשאבים להוריד את גנץ ולצייר אותו כאדם חלש והססן. ואז הגיעה פרשת הפריצה האיראנית למכשיר הטלפון שלו.
הפרשה הודלפה בשיא הקמפיין שניהל לראשות הממשלה בשנת 2019. מפלגתו דאז, כחול לבן, פנתה ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה לבדיקה מקיפה בנוגע להדלפה, משום שסברו כי מדובר בגורם שנגיש למידע ביטחוני ובעל אינטרס לפגוע בגנץ.
"ראיתי אותו צובר כעס, אפילו אם נשתמש במילה חזקה ומאוד לא 'גנצית' - היה שם זעם על הדבר הזה", משתפת טל אלכסנדרוביץ', מנהלת הקמפיין שלו. כשנשאלה אם גנץ זעם בגלל שזה נהפך לאישי, השיבה: "היכולת של מישהו לרדת כל כך נמוך זעזעה את נפשו ואת האמונה שלו באדם בכלל. הוא חושב שזה הגיע מהאזור של נתניהו".
היועץ האסטרטגי רונן צור שעבד עם גנץ בקמפיין, מתייחס לשאלה גדולה יותר, האם ההדלפה אכן הגיעה ממחנה נתניהו, ואומר: "אם תשאלי אותי לא מדובר בשום איראני, אנחנו מזהים שזאת פעולת קמפיין". מוסיף על כך רא"ל (במיל') משה בוגי יעלון שהיה חבר ב"קוקפיט" של כחול לבן באותן שנים: "מאיפה הבן של ראש הממשלה יודע מה שהאיראנים יודעים? מה, הוא רואה חומר מודיעיני?".
"כשאנחנו נמצאים בתוך העולם הפוליטי יותר קל לנו להתמודד, כי אנחנו גם יודעים את הרגישות של הצד השני", משתף צור על הקמפיין ההתקפי והאישי שנוהל באותם ימים. על כך חילי טרופר, בכיר המחנה הממלכתי המקורב לגנץ, מוסיף ומספר: "אנשים הביאו לנו חומר אישי פוגעני על נתניהו, אבל בני אמר שאין דבר כזה, הוא לא ישחק בדבר הזה".
מהר מאוד התגלה שלא היה מדובר בפריצה ביטחונית, אבל בחסות הפריצה ניסו מתנגדיו של גנץ לטעון שהוא הפך לסחיט. טרופר התקשה להבין את הטענות: בשלב הזה הוא כבר היה שר ביטחון, שר משפטים ותקשורת ומנהיג מפלגה, מישהו עוד מאמין לאגדה הזאת?". היום, טרופר מספר, גנץ בוחר את המקורבים שלו בקפידה רבה. ובסוף הוא חזר לפורום קטן כמו אגרוף, וזה בגלל שהוא מתקשה להאמין לאנשים היום".
ב-2019 גנץ עשה את ההימור ונכנס לממשלת אחדות עם נתניהו במטרה לצאת מהפלונטר הפוליטי והקורונה. אחרי זה נתניהו הפר את כל ההסכמים, אבל התקופה הזו שהם היו צמודים ורקדו יחד את הטנגו מלמדת הרבה על מיהו בני גנץ. צור סיפר: "הוא מקבל החלטה שמחריבה את החיים הפוליטיים שלו. גם ברגע הזה הוא הוכיח את יכולותיו בקבלת החלטות לא פופולריות גם במחיר אישי. אבל אין דבר כזה שאתה נכנס לממשלת אחדות ואתה מאפשר לצד השני להשפיל אותך בציבור".
בזמן הקצר של נתניהו וגנץ בממשלת האחדות, יו"ר הליכוד לימד את ראש הממשלה החליפי שלו שיעורים רבים בהחלשת היריב. "גנץ התאושש מניתוח גב שסחב מהצבא", מספר טרופר, "שעתיים או שלוש אחרי זה הוא מקבל טלפון מנתניהו כשהוא עוד מתאושש מסמי ההרדמה ומספר לו שהוא תכף הולך להודיע על הסכמי אברהם. הוא הסתיר את זה משר הביטחון. יועצים אמרו לו שלא ישתף פעולה, אבל בני אמר 'אין דבר כזה, ישראל לפני הכל'. באותו רגע הבנתי שלממשלה אין סיכוי, אם ראש ממשלה מסתיר משר הביטחון את הסכמי אברהם, יש שבר".
הממשלה התפרקה וגנץ וכחול לבן נשארו בלי כלום. ביטון תיאר את התחושה שהייתה באותה תקופה ואיך היו"ר שלו התייחס למצב. "אנחנו עם ארבעה מנדטים בסקרים, הקולות בתקשורת אומרים לנו לפרוש. זה היה רגע של כמעט אובדן אמונה שאנחנו יכולים לעשות את זה. אבל דווקא שם בני אמר: "'ש רק נפילה וצמיחה' וגנץ עשה את הדבר הזה.
צור מסביר איך לדעתו הוא שרד את המשבר הזה: ”הוא עשה איזשהו מניפולציה: 'אני הייתי פראייר לטובת עם ישראל. אתם לא יכולים להכיר לי רעה על הטובה הזו', ואנשים התחילו להרגיש אי נוחות ואמרו לעצמם שהוא עשה את זה בשבילם".
עכשיו עם הקרע בעם סביב המהפכה המשפטית, חוזר שוב נושא האחדות לשולחן. חילי טרופר מתייחס לנושא בתשובה חד משמעית. "זה לא תיאורטי, הם מציעים הצעות כאלה, אבל זה לא רלוונטי, אנחנו לא נכנס לממשלה עם נתניהו, אחדות זה ערך הרבה יותר גדול מאשר בניית קואליציה. היו הצעות גם שיהיה ראשון, אבל אנחנו לא יכולים לשבת איתו, אין אמון. בני אמר 'אני לא נאיבי, אני לא יודע מה הסיכוי של זה, אבל אני יודע מול מי אני יושב. אבל אני לא אסלח לעצמי אם לא נעשה הכל בשביל להביא הסכמות".