לקראת הקיץ יש הרבה משפחות שמחפשות לעשות שינוי, בעיקר במעברי דירה, במיוחד לאחר שנת הקורונה שעברה עלינו. השאלה שמטרידה רבים מאיתנו היא לאן? אנחנו לרוב מחפשים עיר עם רמת חיים סבירה אבל שלא תהיה יקרה מידי, ורצוי שהחינוך בה טוב.
אחת הדרכים לענות על השאלה הזו היא דרך הסקרים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. אחד הסקרים הגדולים בנושא הוא סקר הוצאות משפחה, סקר שממנו גוזרים את ההוצאות וההכנסות של 16 הערים הגדולות בישראל.
על פי הסקר, העיר שבה המשכורת הממוצעת הגבוהה ביותר בישראל היא כפר סבא- 21,132 אלף שקלים למשפחה, והעיר עם המשכורת הממוצעת הכי נמוכה היא בת ים- 12,481 שקלים למשפחה. במדד איכות החיים כפר סבא, רחובות, תל אביב ורמת גן נחשבות הערים שהכי כדאי לגור בהן בישראל. לעומת זאת ירושלים היא העיר שבה האחוזים הנמוכים ביותר בשל תחושת הבדידות ותחושת הדיכאון.
ואיפה תוכלו למצוא בית במחירי שכירות של 5,000 שקלים? לא בהרבה ערים ובטח לא במרכז. "בראשון לציון תוכלו לשכור דירת 3 חדרים בבניין חדש, לעומת טבריה, שם תוכלו למצוא דירת 5 חדרים מפוארת, בית דו משפחתי ופנטהאוזים. גם בבאר שבע במחיר הזה תוכלו למצוא דירות גן בבניינים ישנים, או בתי קרקע ישנים.
"הפערים בין הפריפריה למרכז הולכים וגדלים", אומר איציק לוי, יו"ר לשכת מתווכי הנדל"ן הארצית. בתל אביב תוכלו למצוא במחיר הזה דירת 2 חדרים במרכז העיר לעומת נהריה (דירות גן ופנטהאוזים), חיפה (דירת 5 חדרים), ואפילו ירושלים (דירת 3 חדרים בשכונת מלחה או בית הכרם.
ואם תרצו לרכוש דירה במחיר של מיליון וחצי שקלים?
בתל אביב לא תוכלו למצוא כזו בשום אזור בעיר. לעומת זאת בנהריה תוכלו למצוא דירות גן ופנטהאוזים במזרח העיר, דירות 4 חדרים במערב, או דירת חמישה חדרים ישנה. בירושלים במחיר הזה תוכלו לרכוש דירות 4 חדרים קטנות בבניינים ישנים בשכונות כמו גילה וארמון הנציב.
בחיפה, באופן מאוד מעניין, לא משנה האזור בו תבחרו לגור אלא שטח הדירה. על כל חדר תשלמו 1,000 שקלים שכירות. לעומת זאת אם תרצו לרכוש דירה, הפערים הם כמעט של 100 אחוזים בין העיר תחתית לעיר העלית. דירת 3-4 חדרים בעיר התחתית תעלה בסביבות 750,000 שקלים, לעומת דירה באזור העילי של העיר שתעלה מיליון וחצי שקלים. גם באילת המחירים עלו בגלל משקיעים שנכנסו לאזור. "|דירות 4 חדרים יעלו מיליון וחצי שקלים, שזה משהו שלא היה קיים אף פעם לפני", אומר לוי.