אחרי שהכרנו את ארבעת המשפחות הראשונות ב"מבחן ההורים הגדול" ומשפחות רומנלי ועירון המשיכו לחצי הגמר, התפקידים התחלפו והגיע תורם של ארבעת הזוגות האחרים לעמוד למבחן. המשפחות החדשות שמתמקדות בחינוך דתי-חרדי, חינוך להצלחה והישגים, חינוך ביתי וחינוך לעצמאות, התמודדו עם משימות מגוונות ומאתגרות כמו לקפוץ עם הילד בנג'י או לשלוח את הילדים לעשות קניות לבד בסופר.
אך המשימה שעמדה במוקד בשני הפרקים האחרונים, שהייתה אולי גם הקשה ביותר עד עכשיו - הייתה אתגר האיש הזר. סיטואציה כמעט בלתי אפשרית שדרשה מההורים לצפות בילדים שלהם מתמודדים עם גבר זר ברחוב שפונה אליהם. המשימה גרמה להמון אמוציות ובעיקר לתובנות רבות מצד כל ההורים בתחרות. אז מה למדנו מהסיטואציות האחרונות? אספנו בשבילכם כמה נקודות.
לתת לילד אופציות לבחירה מגיל קטן
מדריכת ההורים עינת נתן הסבירה ששפע אינסופי יכול להכניס את הילד למצוקה. "הם בעיקר לא מרגישים שהם בחרו, הם חושבים על מה שהם לא בחרו". חושבים איך לעשות את זה? אל מדריכת ההורים המובילה בישראל נתנה את המלצתה: "במקום לשאול: 'מה את רוצה לאכול, תשאלו: 'מה תרצו, מקושקשת או חביתה?".
פרפקציוניזם צריך לבוא עם גמישות מחשבתית
אחת המיומנויות הכי חשובות לילדים בעולם המודרני, כשהכל משתנה כל כך מהר, זה לדעת לצאת מהקופסה. ניתן היה לראות את הצוררך בגמישות, במשימות הבישול השונות, ברגעים בהם הילדים היו צריכים להכין ארוחת ערב וניסו להבין מה הם צריכים לעשות כדי להוציא את הארוחה לפועל עם מרכיבים חסרים.
יש הבדל דק בין עידוד הילד להצלחה לבין דחיפה שפוגעת בו
אחד התפקידים של ההורים הוא לעזור לילדים להשיג מטרות ולעשות דברים שהם לא דמיינו שהם יכולים לעשות. אחרי משימת הבנג'י בוא ההורים היו צריכים לדחוף את הילדים שיקפצו על אף הפחד, עלתה השאלה מה ההבדל בין דחיפה שפוגעת בילד לבין עידוד חיובי. עינת הסבירה "בדחיפה המסר הוא שההצלחה זה תנאי לאהבה של ההורה, ובעידוד הילד הוא הזה שקובע את המטרה שלו, וההורה עוזר לילד להאמין בעצמו. אם אתם מרגישים שאם הוא לא יעשה את זה האגו שלא יפגע, שמה אתם יודעים שזה יותר מדי".
בסוף ילדים עם שיטות חינוך רכות או נוקשות פוגשים את אותה הסיטואציה עם האדם הזר
הסיטואציה המורכבת ביותר שהייתה עד כה בתוכנית והפכה את הבטן גם למשתתפים וגם לצופים בבית, הראתה שילדים משני צידי הספקטרום החינוכי, הלכו עם אדם זר ברחוב, מה שמראה שכל אחד חשוף לסיטואציה - וילד חושב כמו ילד. הרוחות באולפן סערו, לא מעט דמעות זלגו, והורים רבים הרגישו מוצפים לנוכח מה שראו. "אני רואה כמה אחריות יש לנו כהורים על הילדים שלנו", אמרה חגית צברי בדמעות. "החובה שלנו כהורים היא ללמד ילדים את גבולות הגוף שלהם, מה אסור לאף אחד לראות או לעשות להם, כמה חשוב לא לשמור סוד גם אם אמרו להם לא לספר לאבא ואמא. כמובן שאנחנו לא מפיצים את כל זה ביחד באיזה שיחה מפחידה אלא מטפטפים אותם כל הזמן. אנחנו רוצים לגדל ילדים שיראו בעולם מקום בטוח עם אנשים טובים, אבל עדיין יהיו ערניים וישמרו על עצמם", אמרה עינת נתן.