48 השעות האחרונות מאז חיסול הבכירים האיראניים בדמשק מתוחות במיוחד בישראל. החל מקריאת ראשי עיריות להצטיידות התושבים, עד להצהרת ראש אמ"ן שגרמה להיסטריה רבה בקרב הציבור. יוסי כהן, ראש המוסד לשעבר, הגיע הערב (ו') לריאיון אצל "אופירה ולוינסון", בו דיבר מנקודת מבטו על החשיבות של החזרת החטופים, הדיבור סביב הצטרפותו לפוליטיקה, וגם - האם יש סיבה לחשוש מתגובת איראן?
אם יש מי שמכיר מקרוב את דרכי הפעולה של איראן, הבכירים שלה, היכולות והרצון שלה לפגוע בישראל, הוא כהן. כבר בתחילת הריאיון הוא מתייחס לפעולת החיסול שהביאה איתה איומי : "אולי צריך להתחיל בזה שהמחולל הגדול ביותר של כל מה שקורה במדינת ישראל הוא איראן. מי שלימד את החמאס שתקף אותנו בשבעה באוקטובר, מי שחימש את ארגוני הטרור, מי שבונה תשתיות טרור מפוארות לצערנו הרב גם בעיראק, גם בסוריה וגם בלבנון הם האיראנים. לכן כשאנחנו מסתכלים על המערכה הממוקדת שמבוצעת דרך אגב לאורך הרבה מאוד שנים, היא נועדה להרחיק גם את האיראנים עצמם. הנוכחות של משמרות המהפכה בסוריה היא רבת שנים וכל פעולה המתבצעת נגד הארגון הזה, אני מברך עליה".
נניח שישראל עומדת מאחורי החיסול, זה לא אסטרטגי. מה המחיר שאיראן שילמו?
"בכל מערכה שאתה מנהל נגד מדינה או ארגון טרור יש קווים אסטרטגיים. ההיגד שלנו לאורך שנים היה לפעול במספר שכבות וערוצים. הראשון והמרכזי: אנחנו לא רוצים שאיראן תגיע לפצצה גרעינית. האתגר השני הוא שאיראן כמדינה וישות שחברה באו"ם, היא מפעילת טרור".
האיום של ח'אמנאי הוא טרור פסיכולוגי או ממשי?
"מוחמד-רזא זאהדי הוא כמובן דמות שמוכרת לנו הרבה מאוד שנים. הוא היה מפקד כוחות היבשה, מפקד חיל האוויר של משמרות המהפכה, דמות מורכבת. ברגע שהוא מגויס לתוך גיס לבנון וסוריה קורה דבר מאוד מעניין שהציבור חייב להכיר: הוא אותה נקודת ממשק בין איראן, סוריה וחיזבאללה בלבנון. זה האיש ששומר על קשר בין כל העברות האמל"ח פנימה לתוך הזירה ועל ההפעלה המאוד ישירה ואינטימית של חסן נסראללה, שחייו הכלכליים וההישרדות שלו תלויים באופן מלא באיראן. אני רוצה להעריך שזאהדי יחד עם הקולגות שלו שמצאו את מותם בדמשק לפני כ-48 שעות, תיכננו משהו מאוד משמעותי ושלילי לביטחוננו. מאחר ואנחנו לא מדינה נוקמת, אלא מסירת איומים, הרי שהוא מצא את מותו".
יש לנו סיבה לדאגה? תהיה נקמה?
"איראן הכריזה פורמלית ובגלוי על הצורך להשמיד את מדינת ישראל. אנחנו עושים כל מה שניתן כדי שזה לא יקרה. בעולם הנוכחי שבו איראן מנסה מבצעית ואופרטיבית לפעול כנגדנו, סיכול ממוקד שכזה אמור להסיר את האיום ולא להגביר אותו. לכן אני רוצה להעריך שמה שראינו בסוריה, מונע פגיעה במדינה ולא מגביר אותה. לעניין הדאגה, אני חושב שצריך לשמוע בקשב רב לא רק להכרזות מלחמתיות מטעמה של איראן ונסראללה, אלא להיות מאוד ערוך ודרוך גם לתרחיש כזה. ההיערכות והדריכות היא בעיקר צה"לית".
אתה לא מרגיע במה שאתה אומר.
"התקופה בכלל היא לא תקופה רגועה".
מלבד האיום שמושמע ישירות מהמנהיגים האיראניים, המערכה המתישה שמנהלת ישראל מול ארגון חיזבאללה שהוא שליחה הישיר של איראן, יכולה להסלים בכל רגע. כשכהן נשאל האם חסן נסראללה יכול לישון בלילה בשקט, השיב: "ממש לא. יש כאן החלטה דו-סטרית שנובעת כולה מסוג של לוחמה לא משמעותית הדדית. זאת אומרת אנחנו לא הכרזנו על מלחמה כוללת ואני מתרשם שגם חיזבאללה לא. אם היה קורה, היינו יודעים, שומעים ורואים. אני מציע לנסראללה לא להוציא את ראשו מבחוץ לבונקר. הוא נוהג כך בגלל החשש המאוד גדול שלו מפעולה ישראלית. היה ונחשוב שהוא הגדיש את הסאה, נצא למערכה".
ראש הממשלה הורה לחסל את כל ראשי חמאס. בינתיים הנייה מטייל בכל העולם, ממה יש לו לפחד?
"אני נשען כרגע על ההכרזות הפומביות. ראש הממשלה הנחה פומבית דבר מאוד חריג, אני יכול להניח שהמוסד עובד בתחום".
אני חולק עלייך. כל עוד איסמעיל הנייה נמצא בקטאר יש לו חסינות וההנחיה היא שקר לציבור.
"לא יודע על סמך מה אתה מבסס את האמירה הזאת. אני חושב שזו תהיה טעות כרגע לחסל מישהו על אדמת קטאר, כי אנחנו צריכים אותם לנושא המערכה הכי חשובה שיש לנו לצד המערכה הצבאית וזה המשא ומתן לגבי השבתם המיידית והדחופה של כל החטופות והחטופים".
בגלל זה ניתן חסינות לאנשי חמאס שמתארחים בקטאר?
"החיים ארוכים. לפחות למי שלא ראש או פרק באסטרטגיה של ארגון טרור. מאחר וכך, אני חושב שכל מה שאנחנו רואים היום מבחינת ארגון החמאס בעת הנוכחית ובעתיד גם, בנושא הזה נדמה לי שמדינת ישראל היום דרוכה יותר, נחושה יותר ואולי אפילו מעזה לקבל הנחיות פומביות כאלה שבעבר קיבלתי בחדרי חדרים מטעמו של ראש הממשלה".
בכל הנוגע לעסקת חטופים, מקבל ראש הממשלה נתניהו ריקושטים וביקורות על כך שהוא לא מאפשר חופש לגופים העוסקים במלאכה. אפילו נשיא המדינה לשעבר רובי ריבלין, קרא לו לאפשר לצבא ולשב"כ חופש פעולה מלא. "אני רוצה להאמין ומשוכנע שממשלת ישראל על כל שריה ומרכיביה רוצים בהשבת החטופים. זה יעד אסטרטגי, לא פחות מכך. כל החטופים והחטופות חייבים לשוב במהרה לשטח מדינת ישראל, מצבם לא ישתפר ככל שתארך המלחמה. מצד שני צריך להשלים את המערכה. לעניין אורך החבל שיינתן על ידי הדרג המדיני, כשאתה נושא ונותן אתה רוצה להיכנס לחדר בידיעה מה מותר ואסור לך", השיב כהן לנושא.
אתה מעורב במשא ומתן?
"כרגע לא וחבל".
אם תהיה מעורב הם יחזרו יותר מהר?
"40 שנה עבדתי בביטחון המדינה כמעט ללא הפסקה. עם פרוץ הקרבות כבר התייצבתי בלשכת ראש הממשלה ושמתי את כל כולי אצל מי שמונה בזמנו לתאם ולעסוק בנושא החטופים, גל הירש. אמרתי שכל מה שצריך לצורך לאומי, ביטחוני, מדיני, אסטרטגי או בין לאומי, אני מכיר את כל הזירות האלה היטב ואני רוצה להיות שם".
אז למה אתה לא שם?
"אני חושב שזה לא שאלה שצריכה להיות מופנית אליי, מאחר שהתנדבתי להיות בכל המערכות האלה".
ראש הממשלה לא רוצה אותך שם, הוא רואה שאתה חזק מאוד בסקרים.
"לא יודע. אני מציע באמת לשאול אותו, קשה לי להעריך. העניין הזה של אם אני גם היום יכול לסייע במשא ומתן, אני אומר בפה מלא - כן".
מתי אתה מודיע שאתה רץ לפוליטיקה?
"עוד לא החלטתי. כשאודיע תדעו".
אתה בנוי לזה? אתה מבין איזה עוצמות יהיו עלייך?
"דבר אחד עשיתי כל חיי, שירתתי את מדינת ישראל. צריך לטעון ביושר שההחלטה עדיין לא התקבלה. הייתי מאוד רוצה לראות גלריה אחרת שעומדת מול המועמדים להיכנס להנהגת המדינה. כזאת שאומרת: 'בואו ניתן לכם הזדמנות להנהיג את המדינה בלי לקלף את עורכם'. לא בטוח שהשינוי התרבותי הזה יקרה, אבל אם הוא מונע מאנשים טובים להיכנס להנהגת המדינה? חד משמעית".