"זה שאתה נושם לא אומר שאתה חי" הוא כנראה המוטו שמוביל את אנשי האקסטרים ביומיום. אותם האנשים שרק מתחילים לנשום כשלנו כבר מזמן נגמר האוויר, אלו שמביאים את הגוף שלהם לקצה, ואת הנפש שלהם לפסגות, שמצליחים איפה שרובנו מעדיפים לשים ראש ולתקוע במבה.
לקראת עליית התוכנית "נינג'ה ישראל" (רביעי, ערוץ 12), שבה המתחרים נותנים את הכל כדי לעמוד באתגר פיזי קשה במיוחד, יצאנו לברר איזה עוד אתגרים קשוחים יש לעולם להציע. אלו שמעטים הצליחו לכבוש אותם. גילינו כמה שרק מלכתוב עליהם, גרמו לנו לדופק מואץ ולחץ דם גבוה. אם כי בינינו, גם אימון פונקציונאלי בגן השעשועים מתחת לבית נראה לנו כמו אתגר לא אנושי – אז אולי אנחנו לא לגמרי דוגמה טובה. ובכל זאת - קחו נשימה ארוכה, ליטר וחצי מים ותודו לאל שאתם תחת מזגן בזמן קריאת שורות אלה.
אתגר הנינג'ה
ב-1997, ליפנים היה רעיון: לגרום לאנשים להזיע קצת. טוב, הרבה – והעולם התאהב בקונספט הריאליטי האתגרי. מדובר במסלול מכשולים עצום ואימתני עם כמה שלבי קושי שמעמיד את המתמודדים במבחן פיזי ופסיכולוגי. ב-10 עונות בארה"ב, רק 2 אמריקאים צלחו את האתגר כולו ולמעשה בכל העולם – רק 10 בסך הכול הגיעו להישג הזה. ברביעי הקרוב, בקשת 12, גם אנחנו מחכים לנינג'ה של ישראל: 320 מתמודדים יתחרו על תואר הנינג'ה הראשון של ישראל במסלול שיכלול 30 מכשולים שלא מרחמים על אף אחד.
לרוץ בגשם: Hardrock run 100
מדובר במרוץ שנחשב לקשוח ביותר בארה"ב: אורכו 160 קילומטר (רק לשם השוואה מקריפה, במרתון רצים 42.2 קילומטר), ובדרך על המתמודדים גם לטפס לגובה מצטבר של 10,000 מטר בשטחי עפר בקולורדו היפהפייה. השטח עצמו מאתגר בשל סופות הרעמים שבאות לבקר באופן די סדיר. "טיפוס הרים, הישרדות במדבר וכישורי ניווט חשובים באותה מידה כמו הסיבולת שלכם", אומרים המארגנים. את תום המירוץ, שהזמן הממוצע שלו כרגע עומד על 41 שעות, חותמים האצנים בנשיקה על סלע שעליו מצוייר אייל. יפה שיש להם עוד כוחות, הא?
לרוץ עם יגואר: מרתון הג'ונגל
בואו נחשוב רגע איך לשווק מסע ג'ונגל סבוך שמתפרש על פני 200 קילומטר בברזיל, ובכן – המארגנים עשו זאת לפנינו וכינו אותו "ההרפתקה המחרידה ביותר בעולם". בפועל מדובר, כך טוענים, במירוץ הטוב ביותר בחיי הטבע הפרועים. לנו זה מרגיש יותר כמו חדר בריחה שפוגש את הישרדות. הסיפור הוא כזה: למשתתפים יש שישה ימים לכבוש את היעד ולמצוא את דרכם החוצה מהג'ונגל המיוער והאינטנסיבי שכולל ביצות, נחשים, קרוקודלים ויתר חיות שלא תרצו לפגוש, ובכן, בשום מקום אף פעם. המתחרים מספרים כי אתה יכול להתעורר יום אחד ליד יגואר, להינשך על ידי נמלים, להיעקץ על ידי צרעות ולהיכנס לסמול טוק עם עכבישים, יתושים ועקרבים. המשתתפים מקבלים מפה, מצפן ומיץ אומץ. כושר גופני הכרחי כאן, אבל בלי נפש עיקשת וביצים של שור – יש להניח שתישאר עם היגואר.
האתגר הקר: הר יוקון בקנדה
אז נכון שב-40 מעלות בצל, המחשבה על נקודת פסגה בגובה של 6,000 מטר בפסגה מושלגת נשמעת קסומה, אבל זהו כנראה המרוץ שנחשב לקר ביותר בעולם. בכל זאת, הוא מתרחש בקנדה הקפואה. המתמודדים נאלצים לסחוב איתם מזחלת שתישא את כל ציוד החובה שלהם (והם יכולים להיפטר מתיקים רק בנקודות מסויימות בדרך, לפי חוקים ברורים ונוקשים), כאשר הטמפרטורה הממוצעת נעה בין מינוס 12 למינוס 25. למעשה רק לשרוד את הטמפרטורות מבלי לעשות דבר זה הישג. והאמינו לנו, הם צריכים לעשות הרבה.
מירוץ ההרים הקשוח ביותר: Dragon's Back Race
300 קילומטר של ריצה עם 16,000 מטר עלייה בשטח פראי, מרוחק והררי וזהו כנראה מירוץ ההרים מהקשים ביותר. המירוץ הראשון נערך ב-1992 ומהחשש ויראת הכבוד – לקחו 20 שנים נוספות כדי לקיימו שוב, ב-2012. מדובר במירוץ עם תנאי שטח קשים ביותר בוויילס, עם ראות גרועה וכאמור ללא שבילים מסומנים כלל. הריצה נמשכת לאורך כל היום וזהו כמובן כבר הופך את כל החוויה הזאת למסע קשוח שנמשך כחמישה ימים מלאים. אנחנו מעדיפים דיל הכול כלול באילת. אבל היי, אלה אנחנו.
לבד לגמרי: אתגר ההר באלסקה
כאן מדובר באתגר לאמיצים במיוחד שכן יש כלל אחד פשוט: אתה לגמרי לבד בסיפור הזה. המטרה היא לצלוח מסלול של למעלה מ-100 קילומטרים ללא שום תמיכה חיצונית. אתה סוחב את הציוד והמזון ואף מחוייב לשאת טלפון לוויני כי אין שבילים מסומנים כמובן ואין GPS. "אם אתם לא יכולים לקום ברגע זה ולצאת לאולטרה מרתון, אל תחשוב על זה אפילו", אומרים מביני העניין ויש מעטים כאלה, שכן מאז 1982 – רק 15 אנשים בשנה מנסים את האתגר המאוד מסוכן הזה. ב-2014 משתתף בשם רוב קהר, בן 44 איבד את חייו באתגר כאשר ניסה לחצות את נהר טאנה, הוא ההרוג הראשון של האתגר.
ותודה לאסיר הנמלט: מירוץ ברקלי
בעיירה קטנה בשם טנסי מתקיים אחד המירוצים הקשים בעולם. קבלו כמה מספרים כדי להבין את סדר הגודל: מאז תחילת מירוץ ברקלי ב-1986, רק 15 רצים מתוך האלף סיימו תוך הגבלת הזמן ל- 60 שעות. מדובר במירוץ אולטרה מרתון הררי שאורכו 160 ק"מ (המסלול הקצר הוא 97 ק"מ) והוא מגיע לגובה של 16,500 מטר וכיום רק 35 רצים משתתפים בו בשנה.
מי שחשב על המרתון הסדיסטי הזה הוא אדם בשם גארי קנטרל ששאב השראה בסיפור בריחתו של ג'ימס ארל ריי, שהתנקש בחייו של מרטין לותר קינג. זה ניסה להימלט מבית הסוהר ב-1977, הוא רץ 13 ק"מ במשך 55 שעות ביער ובסופן נתפס. קנטרל חשב לעצמו שהוא מסוגלת לרוץ בזמן הזה לפחות 100 קילומטר. הוא לקח איתו לחוויה חבר טוב בשם בארי ברקלי וכך החלה המסורת, שלא בא לנו להיות שותפים לה.
>> ישראל מחכה לנינג'ה: "נינג'ה ישראל", ברביעי ב-21:00, בקשת, ערוץ 12