הערב אחרי החדשות, ישודר סרטו של יואב לימור, "המגן האנושי", בהשתתפותם של טייסים, אנשי שב"כ ומפקדים בכירים בצה"ל, שמתמודדים מדי יום עם השאלה איך לסייע לכוחות הלוחמים על הקרקע ובמקביל להימנע מפגיעה מיותרת בחפים מפשע, שנקלעים בעל כורחם לזירת הלחימה של אנשי החמאס: "זה כבר הפך לשיטה, הם נכנסים מתחת לבתי חולים, יורים מצריחי מסגדים ובתי ספר. הם יודעים מה הנקודות רגישות, מה שאצלנו מופיע על המקום כנקודות אדומות שאסור לגעת בהן- כל איומי הטרור הצטברו שם", מסביר טל רוסו, אלוף פיקוד דרום לשעבר.
"ש בנק מטרות, אנחנו יודעים שמסתתרים ומסתירים שם נשק", מסביר תא"ל ר', מפקד תא שליטה בחיל האוויר, "התכנון מורכב לא בגלל שצריך להתאים את החימוש למטרות, אלא גם לנזק הסביבתי". ר' מספר שמאות הגיחות שמבוצעות בשמי עזה בימים האחרונים עוברות בקרה קפדנית ומתוכננות שלב אחרי שלב: "שליטה זה תהליך מאוד מורכב, תוקפים את המטרות לפי תמונה שאנחנו מקבלים דקות לפני הביצוע, עושים "הקש בגג", רואים מה קורה מסביב, מתקשרים לבית עצמו, לשכנים.יש כרוזים שלפעמים מטילים באיזור. הכל כדי לבצע את המשימה באופן המדויק ביותר".
"המאמר של גדעון לוי שרט אותנו"
בשבועות האחרונים הדיון סביב פעולות הטייסים עורר הדים בעקבות פרסום מאמרו של גדעון לוי "הרעים לטיס". ר' מספר שהוא וחבריו לא נשארו אדישים אבל עדיין בטוחים בדרך פעולתם: "זה עושה שריטה ברגע הראשון אבל אני יודע איזה מאמץ אדיר אנחנו עושים. אנחנו מוותרים על טיסות גם כשהטייסים אומרים 'אנחנו מתים לתקוף'. השבוע היה מקרה של תקיפה בעדיפות גבוהה שהוגדרה מהמטכ"ל. עשינו את כל הפעולות והיה לנו שיבוש בטלפונים. הבית היה ריק, הרחוב שומם. הסתכלנו דקות שלמות אבל ראיתי מכוניות ליד הבית וביטלתי את התקיפה. כשיש עניינים קריטיים מפקד חיל האוויר מנהל את העניין מהתא עצמו באופן אישי".
ר' מספר שגם לטייסים שיוצאים לביצוע התקיפה מדובר לעיתים במשימה לא פשוטה, אבל מסביר שגם הם יודעים שהם חייבים להישאר ממוקדים: "מכיוון שאנחנו יודעים איזה מאמצים נעשים כדי לא לפגוע בבלתי מעורבים אנחנו שמים רגשות בצד עד כמה שניתן. אבל כשחוזרים הביתה זה קשה, זה משפיע עלינו כי גם לנו יש רגשות, אנחנו בני אדם. מדברים על המשימה אבל גם על התחושות שלנו".
"המגן האנושי", הערב אחרי החדשות, ערוץ 2