אמש נחשפה התנהגות בלתי הולמת של שלושה מנתחים בכירים בבית החולים "איכילוב", שגובים כסף "שחור" מאזרחים זרים שמגיעים לארץ על מנת לקבל טיפול רפואי הולם. התחקיר שישודר הערב ב"עובדה", ממשיך לעורר הדים הן בקרב הציבור והן מצד מערכת הבריאות.
"מדובר בפרשת שחיתות גדולה. שלושת הרופאים הם שלושה מהכוכבים הבלתי מעורערים של בית החולים: פרופסור צביקה רם, מנהל הנוירו-כירורגיה ומנתח מוח מספר אחת בישראל, פרופסור שלומי קונסטנטיני, מנהל מחלקת נוירו-כירורגיה ילדים שיושב על חוזה מיוחד כדי שינתח רק ב"איכילוב", וד"ר יוסי פז, מנתח לב בכיר שבעבר חשף פרשיות שחיתות ושוחד בעצמו", אומרת שרית מגן, רכזת המערכת של התכנית "עובדה".
מגן מספרת שלפני מספר חודשים הגיעו למערכת עדויות שונות על כך שהרופאים מבקשים "מתחת לשולחן" סכומי כסף די גדולים עבור ניתוחים שמתבצעים בבית החולים. בעקבות זאת, צוות התכנית בדק בעזרת מצלמה נסתרת מה מתרחש מאחורי דלתיים סגורות: "הערב נראה תיעוד נדיר של כמה פגישות ומה שקורה בהן, ואמור להישאר בחדר סגור בין רופא וחולה- יש פה בעל כוח ואחר שתלוי בו. היחסים עוברים בפרטים הקטנים ביותר- טרמינולוגיה, מימיקה הבעות פנים"', היא מסבירה. אחד מהנתונים שהוקלטו במצלמה הנסתרת הוא השכר שאותם המנתחים דורשים ומכניסים באופן ישיר לכיסם: "25 אלף דולר זה הניתוח ועוד 30 אלף שקלים עבורי", אמר אחד מהם.
"הכסף מסייע לבתי החולים לקניית ציוד והגדלת כוח אדם"
ד"ר יצחק ברלוביץ', משנה למנכ"ל משרד הבריאות בעברו ומנהל בית החולים וולפסון כיום, טוען שחשוב להפריד בין שני נושאים מרכזיים שעולים מהפרשה: הראשון הוא קבלת כסף במהלך עבודה תמורת שירות שהרופאים נותנים בתוך בית החולים באופן פרטי, השני הוא נושא תיירות המרפא: "לרפואה הישראלית יש שם טוב בעיקר במזרח אירופה, לכן אנשים רוצים לעבור ניתוחים וטיפולים בארץ. הכסף הוא כסף פרטי, הם מגיעים לבתי החולים ועוברים טיפול". ברלוביץ' מוסיף ואומר שחלק גדול מההכנסות מגיע ישירות לבתי החולים ואף מסייע להם לאור המצוקה הגדולה בה הם נמצאים, כך הם משתמשים בו לקניית ציוד והגדלת כוח אדם. לכן, בסופו של דבר, גם האזרחים הישראלים מרוויחים מזה.
מצד שני, על אף שאינו מעוניין להתייחס ספציפית לרופאים ששמם נחשף, הוא מדגיש ואומר: "רופא שמבקש ומקבל כסף במהלך עבודתו בבית החולים תמורת עבודה שהוא מבצע בשטח בית החולים, זו עבירה פלילית לכאורה. זה לא עניינו של בית החולים, צריך להעביר את זה לטיפול המשטרה". עוד הוא מסביר שלא משנה האיזה תפקיד מדובר, גם אם זו פקידה או רופא זוטר- על עובדים ששייכים למערכת הציבורית מוטלות מגבלות ועליהם לעמוד בהן.
"מטופלת שילמה 60 אלף דולר מבלי לדעת על מה"
עו"ד אליאב ראובן סיפר היום (ב') בראיון לגלי צה"ל על "מאחורי הקלעים" בתעשיית התיירות הרפואית ועל מנותחים שלעתים כלל לא יודעים מה הם הולכים לעבור: "יש איזו חברה, שאנשיה לא רופאים והם מביאים אנשים מרוסיה ומחברים אותם עם רופאים בישראל", אמר ראובן. "אחת המטופלות שילמה 60 אלף דולר בהעברה בנקאית ואז כשהיא ביקשה את כספה בחזרה אמרו לה בחברה שהיא לא תקבל אלא רק חלק מזערי מהסכום - ורק בעוד חודשיים אחרי שהיא תחזור לארצה".
ראובן סיפר כי אותה אישה מרוסיה "שילמה על ניתוח שאותו היא לא עשתה כי רבע שעה לפני הניתוח מגלה המנתח שהאינפורמציה שיש בידיה שגויה. היא לא מדברת עברית והסתבר שהמתרגם שעמד לידה נתן לה מידע אחר ממה שהרופא אמר. הרופא הרגיש שמשהו לא בסדר והביא מתרגם משלו שיעביר בצורה מסודרת את הדברים ואז היא אמרה שהיא לא רוצה לעבור את הניתוח. לכן לא רצו גם להחזיר לה את הכסף".
ראובן מספר על תחום פרוץ לחלוטין וקרא לשים סוף לתופעה או לפחות להסדיר אותה: "לא ייתכן שכל נהג מונית יחליט להיות סוכן תיירות מרפא. הם מכניסים המון כספים. אנחנו מדברים על מיליונים של דולרים בחודש. אלה סכומים אדירים".
תגובת בית החולים איכילוב: "הרופאים, נשוא הכתבה - הם רופאים מובילים, בעלי שם עולמי, מוערכים ומסורים, המקדישים את חייהם ללא מגבלת שעות, ימים, או לילות - לציבור החולים, למחלקות אותן הם מנהלים. בנושא הכתבה, עמדת המרכז הרפואי היא ברורה - חייבת להיות הפרדה מוחלטת בין פרקטיקה פרטית לבין שירותים הניתנים (לרבות לתיירי מרפא) בתוך ביה"ח וחל איסור לקבל מחולים תשלום עבור שירותים (כולל ניתוחים) הניתנים בביה"ח. עמדה זו הובהרה בצורה ברורה גם לסוכני תיירות המרפא. נוהלי הטיפול בתיירות המרפא מצויים כיום בבחינה של ועדה מיוחדת שהוקמה על ידי שרת הבריאות. מרגע שהובאו בפני ההנהלה העובדות, חזרנו והבהרנו המותר והאסור בנושא ונקטנו בצעדים שמטרתם מניעת התנהגות בלתי הולמת בממשק של צוותי ביה"ח עם שירות תיירות המרפא"
תגובה פרופ' צביקה רם ופרופ' שלמה קונסטנטיני: "מרבית זמננו מוקדש לרפואה הציבורית בבית החולים. על הניתוחים והטיפול שניתן למטופלים הישראלים איננו מקבלים כל תשלום נוסף. תיירים הפונים אלינו ומבקשים טיפול על ידנו באופן אישי, משלמים תמורה כספית בהתאם לצרכים שלהם והטיפול הכוללני הניתן. חשוב לציין: הטיפול באזרח הישראלי לא נפגע כתוצאה מניתוחים של תיירות מרפא. לא נעשים איפה ואיפה, לא ברמת הטיפול, באיכות הטיפול ובזמינות הרופאים למטופלים".
תגובת ד"ר יוסי פז: "הייתה אליי פניה של אדם שהציג עצמו כסוכן עצמאי של תיירות מרפא בקשר לניתוח מעקפים לתייר רוסי. הפנייה נעשתה אלי באופן אישי ולא דרך בית החולים. הפגישה התקיימה אמנם בבית החולים אולם באותו מועד לא נמצאתי בתפקיד. למיטב זכרוני ייעצתי לסוכן לבצע את הניתוח בבית החולים איכילוב הגובה תשלום עבור תיירות מרפא, תשלום שנועד בפועל לשיפור השירות לחולים הישראלים . למיטב זכרוני הודעתי לסוכן כי עבור הליווי הרפואי על ידי לחולה הפרטי, התייר, אגבה תמורה כספית. לגבי לוח הזמנים, מכיוון שמדובר בחולה הנמצא בחו״ל, בפועל מדובר בעשרה ימים עד שבועיים מפתיחת התהליך, שהוא משך הזמן הרגיל להזמנת ניתוח במחלקה".
הכתבה המלאה תשודר הערב ב"עובדה", בשעה 21:00 אחרי החדשות