התלמידים ב"בית ספר למוסיקה" ממשיכים ללמוד על שירה ישראלית, והערב יוקדשו הביצועים לשירים אותם כתב או הלחין יאיר רוזנבלום. רגע לפני שהילדים עולים על הבמה, אספנו עבורכם את הפרטים החשובים והמרכזיים בחייו של המלחין המוכשר.
כתיבה חדשנית ורעננה
רוזנבלום למד מגיל צעיר נגינה בפסנתר. לאחר השחרור מלהקת הנח"ל הוא הלחין לתוכניתה הבאה של הלהקה, "מהנח"ל באהבה", את השיר "ארבע אחרי הצהרים", שנחשב, מבחינת כתיבתו, לחדשני ורענן. את המילים לשיר חיבר יורם טהרלב, שהפך מאז לשותפו הנאמן ביותר של רוזנבלום לכתיבה - השניים כתבו מאז יחד עשרות שירים מצליחים שהפכו לקלאסיקה.
ב– 1967, זמן קצר לפני מלחמת ששת הימים, עלתה תוכניתה ה – 20 של להקת הנח"ל "הנחלאים באים, הנחלאים באים". רוזנבלום הצעיר הלחין לתוכנית מספר שירים ("הייתי נער", "ישנן בנות") ואפילו חרז לאחד מהם את המילים ("הללויה"). באותה תוכנית היה לראשונה אחראי גם על העיבודים וההדרכה המוסיקלית. על העמדת הפזמונים בתוכנית הופקד דני ליטאי, ששיתף פעולה עם רוזנבלום בתכניות רבות של הלהקות הצבאיות, שהיו אז בימי זוהרן. השניים נחשבו לצמד מיומן שיודע להעמיד תוכנית בידור מוצלחת המניבה להיטים רבים, ושמותיהם הפכו מאז לשם נרדף ללהקות הצבאיות.
התוכנית הבאה של ליטאי ורוזנבלום הייתה תוכניתה ה – 21 של להקת הנח"ל, ששברה שיאים במספר הלהיטים שהיו בה. את השירים, שמרביתם הולחנו על ידי רוזנבלום, שרו הסולנים מוטי פליישר ואופירה גלוסקא. ביניהם היו "קרנבל בנח"ל", "בשמלה אדומה", "שלווה" ו"החיים היפים".
ב- 1969 עבדו רוזנבלום וליטאי על תוכניתה של להקת חיל הים, "וביום השלישי". במהלך אותה תקופה הזדמן רוזנבלום לקיבוץ שפיים, וקרא בעלון הקיבוץ שיר שכתבה אחת החברות, רחל שפירא, לזכר בן כיתתה שנהרג בקרב על גבעת התחמושת. רוזנבלום הלחין את השיר, "מה אברך", שנכלל בתוכניתה של הלהקה ו"גילה" לקהל הישראלי את שפירא וכן את רבקה זוהר, הסולנית בשיר.
מטפח את שלמה ארצי
סולן נוסף שטיפח רוזנבלום בלהקת חיל הים היה שלמה ארצי, ששיריו הראשונים, "המלח גבריאל" ו"כשאהיה גדול" ("שוטי שוטי ספינתי"), הולחנו על ידי רוזנבלום לתוכניתה התשיעית של הלהקה, "רפסודה בכחול" מ- 1970.
חידוש מהפכני שהנהיג רוזנבלום כמנהל המוסיקלי של הלהקה היה שילוב גיטרות חשמליות בהרכב, וכך נפתח "שיר לשלום" בנגינת סולו גיטרה חשמלית של נגן חדש, שרוזנבלום קיבל ללהקה, דני סנדרסון.
ב – 1978 עיבד רוזנבלום מחדש את מרבית השירים שכתב ללהקות הצבאיות עבור סרטו של הבמאי אבי נשר, "הלהקה". הסרט המצליח תרם גם להשמעות רבות של השירים, בעיקר לשיר "שלווה", שזכה לעיבוד ולביצוע חדשים בקולותיהם של גלי עטרי, דפנה ארמוני ושאר משתתפי הסרט.
נוסף על עבודתו עם הלהקות הצבאיות כתב רוזנבלום מוסיקה גם לסדרות טלוויזיה. שני שירים, שהלחין לסדרה "חדווה ושלומיק" ב- 71' - "הבלדה על חדווה ושלומיק" ו"להיות לבד" - זכו להצלחה עצומה בביצועה של מירי אלוני. השיר השני אף חודש מאוחר יותר על ידי זוהר ארגוב, שקרא לו "זה לא אומר"…
"רק השירים נאמנים לך מכל מה שידעת"
לצד שירי הזיכרון והכאב שהלחין רוזנבלום, נרשמו לזכותו במהלך השנים גם שירי הומור רבים שנכתבו לתכניות בידור שונות (למשל לגששים, ליוסי בנאי ולרבקה מיכאלי), וכן שירים שנכתבו לפסטיבלי הזמר, ובהם "על כפיו יביא", ליל חניה" ו"אם ייפול הכוכב שלי".
ב – 1993 יצא רוזנבלום לראשונה במופע אישי בשם "שיר לשלום", שבו ביצע משיריו יחד עם זמרים צעירים, ביניהם בתו, קרן. למופע כתב עם אהוד מנור את "השיר הכי טוב שלי", שבוצע והוקלט על ידו. כעבור מספר חודשים אובחנה אצלו מחלת הסרטן, בה נאבק במשך תקופה ארוכה עד שנפטר ב – 1996.
לזכרו של רוזנבלום הועלה המופע "הלהקה חוזרת", עם מיטב הלהיטים של הלהקות הצבאיות. אבי פרץ הקליט אלבום שלם משיריו, ויורם טהרלב, חברו הטוב, כתב בשיר שחיבר על רוזנבלום: "…ולפעמים נדמה, רק השירים בלבד נאמנים לך מכל מה שידעת. גם אם יקחו ממך כל מה שיש לך, הן לא יוכלו לקחת את אשר נתת".
>> רוצים לזכות בערכת Xbox ועוד מלא פרסים? בואו להתכונן
"בית ספר למוסיקה", ספיישל יאיר רוזנבלום, הערב בשעה 21:00