2,617 ישראלים אובחנו שלשום (שישי) כחיוביים לנגיף הקורונה. במהלך סוף השבוע מספר הנפטרים מהנגיף חצה את רף ה-1,000. בעקבות הנתונים המדאיגים, פרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו יגיש הבוקר רשימה של 8 ערים שהוא מבקש להטיל בהן סגר, זאת במטרה לעצור את התחלואה הגבוהה בהן.
שר הפנים אריה דרעי התראיין אמש לחדשות סוף השבוע וטען כי יש להטיל סגר על כל המדינה, לא רק על הערים האדומות: "אף אחד לא הצליח להוריד את המספרים בשיטה אחרת", הסביר שר הפנים, "אי אפשר להתחמק מהאמת: כדי לצאת מהמספרים האלה נצטרך להיכנס לסגר כללי. זו גם דעת המומחים. גמזו ומשרד הבריאות אמרו שלא יהיה מנוס מכך".
פרופ' עידית מטות, מנהלת האגף הכירורגי בבית החולים איכילוב וחברה בצוות הקורונה של פרופ' גמזו, התייחסה ב"חדשות הבוקר" לדבריו של שר הפנים. "אני תמהה על הדברים שאמר אריה דרעי. אם באיזור שלי או בבניין שלי הייתה כמות גדולה מאוד של חולים, הייתי רוצה שמישהו יעזור לי. הייתי רוצה שהמספרים באיזור שלי ייפחתו כדי שהמשפחה שלי לא תידבק. יש איזורים שבהם יש התפרצויות מאוד גדולות וזה משפיע על התמותה".
פרופ' מטות הביעה התנגדות חריפה לסגר כללי נוסף במהלך חגי תשרי: "צריך להיות איזשהו היגיון, לא רק חברתי אלא גם בריאותי-נפשי. מדובר בחגי ישראל שהם אחד הדברים הקדושים ביותר לעם שלנו. כל אחד רוצה לצאת ולנפוש לפי המסורת שלו, בין אם בבתי הכנסת ובין אם בפארקים, כל אחד באמונתו יחיה. הסגר הזה יהיה מכת מוות לצפון ולהרבה איזורים שאנשים אוהבים לצאת אליהם. כל עוד יש לנו את הברירה, ההחלטה כרגע לא צריכה להיות סגר בחגים. אם נשים סגר על כל המדינה, המחיר יהיה ענק".
"סגר לא פותר שום בעיה, זה אמצעי, זאת טכניקה", המשיכה פרופ' מטות, "אנחנו חיים עם הקורונה מזה חצי שנה, בחודשיים-שלושה האחרונים בפעילות מלאה כמעט. אם חשבנו שאנחנו הולכים להיות באיזשהו אירוע קטסטרופלי, אז אנחנו לא נמצאים באירוע הזה".
חצינו את רף ה-1,000 המתים, יש מדי יום 3,000-2,500 נדבקים חדשים, זה לא אירוע קטסטרופלי?
"כרגע הפעילות היום-יומית של רובנו היא בשגרה, אנחנו בין המדינות היחידות שחזרו כמעט לגמרי לשגרה. במאי כשסיכמנו את הנתונים התמותה מהקורונה הייתה 1.7% בערך, כרגע אנחנו נמצאים על 0.8%. אני לא מזלזלת במספרים ובמתים, לכל אדם יש שם ומשפחה, אבל אנשים צריכים לדעת שאין תמותה עודפת".
סגר נקודתי בלבד בערים אדומות יצליח לעצור את העלייה במספרים?
"כשיורים פגזים או כשמיירטים איזור מסויים במדינה, נגיד בצפון או בדרום, אותם אנשים נכנסים למקלטים, לא רק כי מורים להם אלא כי הם רוצים להיכנס למקלטים. אותו הדבר כאן. זה צריך לבוא מטעם ראשי המועצות והיישובים, הם צריכים לרצות שזה יקרה. המטרה היא הפחתת התחלואה, לאפשר בדיקות אפידמיולוגיות בתוך היישוב ולתת לאנשים לעבור את השבועיים האלה, להחלים ומכאן להתחיל דף חדש".