קבוצת פייסבוק שבעזרתה יכולות משפחות שהביאו ילדים מתרומת זרע, לבדוק התאמה בין התרומה ששימשה אותם בלידה לבין מקרים נוספים, חושפת בתקופה האחרונה עוד ועוד מקרים של אחים מאותה תרומת זרע, מה שמכונה "אחאים".
אחד כזה הוא מתן מילס, שגילה כי יש לו שני אחאים. "קיבלתי הודעה ממישהי שכתבה לי: 'היי, אני חולקת איתך את אותו סיפור, אשמח לדעת קצת יותר פרטים'. הוצאנו מבנק הזרע תדפיס, ניגשנו עם הפרטים לקבוצת הפייסבוק וגילינו שאנחנו אחאים. השוק המוחלט היה שלאותה אחות יש עוד אח תאום, אז מכל הסיפור הזה גיליתי שיש לי שני אחים. נפגשנו ופתאום ראיתי שיש בחורה שנראית כמוני. ישר התחלנו להשלים פרטים. אח שלי מהמשפחה הגרעינית שנולד גם הוא מתרומת זרע נפטר לפני שלוש שנים, ושני האחאים החדשים השלימו לי את הפאזל. יש לנו קבוצת וואטסאפ, נסענו לטיול משותף במקסיקו, כבר מתייחסים אלינו בתור אחים".
זוהר יעקובסון, אמא לילד בן 7 וחצי, אותו הביאה לעולם בזכות תרומת זרע, גילתה בעזרת הקבוצה שלבנה יש לא פחות מעשרה אחים ואחיות. "יום אחד קיבלתי טלפון ממישהי, הצלבנו פרטים וגילינו שהילדים שלנו אחאים. אחרי זה הצטרפו עוד אחאים לקבוצה וכרגע אנחנו מונים עשרה כאלו. כשהוא ביקש ממני להביא לו אחים אמרתי שממני זה כבר לא יקרה, אבל מצאתי לו מאבא של הזרע".
שתי משפחות שונות מאזור השרון, גילו בפייסבוק שילדיהם אחים, מאותה תרומת זרע שמקורה בחו"ל. "גיליתי שלשחר שלי יש שלושה אחים", משחזרת אביטל אנגל. "מיד כשראיתי את אחד הילדים זיהיתי שהוא אח של שחר. מאוד התרגשנו, ישר ביצענו בדיקות די.אנ.איי כדי לברר שזה נכון. הבת שלי בת יחידה ותמיד רצתה אחים, אז הנה היא קיבלה שלושה". קבוצת הפייסבוק הוקמה נוכח הכמות הגדולה של הפריות ומאחר ואין מיפוי של הדבר, ישנו חשש מגיליו עריות. "אנחנו גרים באותו אזור, יש סיכוי גדול שהם היו נפגשים ומתאהבים, כי יש ביניהם קשר מדהים", התייחסה לכך אביטל אנגל, "אני חברה בקבוצה הזו ומבינה שיש בלאגן גדול בבתי הזרע, מעבירים מנות ומשנים פרטים. אני תוהה מתי נגלה עוד אחים מאותה תרומה. אני ואמם של האחים כל הזמן במעקב אחרי הדבר הזה".
ח"כ עליזה לביא המבקשת לקדם הצעת חוק בנושא, טוענת: "מה שקורה במדינה זה מחדל אחד גדול, מבקר המדינה קובע שאי אפשר להמשיך כך. אנחנו מדברים על בעיות אתיות, מוסריות. איך יכול להיות שהמדינה לא הסדירה עד היום את נושא תרומות הזרע? יש פה 14 בנקים. יש הגבלה אבל היא לא נאכפת". זוהר יעקובסון שגילתה כאמור 10 אחאים כאלו לבנה הוסיפה: "היה מקרה בגן ילדים שאמא באה לקחת ילד אחד ואמא אחרת אמרה לה: 'למה את לוקחת את הילד שלי?' מסתבר שאלו היו שני אחאים באותו גן, שפשוט דומים בצורה מטורפת". ח"כ לביא סיכמה: "מעבר לסיפור הנחמד זו שערורייה אחת גדולה. יש פה בהלה ופחד מלהסדיר את התחום הזה".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "הצעת החוק של ח"כ לביא שנפלה בכנסת, היא תעתיק נוהל בנק הזרע של משרד הבריאות בנוסח שכבר אינו עדכני. עוד בטרם להצעתה המוזכרת לעיל של ח"כ לביא, פרסם משרד הבריאות לפני כשנה תזכיר חוק בנושא רגיש ומורכב כזה. הצעת החוק של משרד הבריאות כוללת הסדרה מקיפה של כל העניינים הנוגעים לבני זרע ובכלל זה: הקמה וניהול בנקי זרע, שימוש בזרע תורם בישראל, ייבוא זרע, שימוש בזרע של נפטר, הקמת מאגר מידע מרכזי לרישום תרומות זרע, הקמת מרשם יילודים כתוצאה מניהול בנק הזרע ועוד. מטבע הדברים כתיבת הצעה כה מקיפה וחדשנית אורכת זמן. בנוסף לכך מתקיים הליך של בחינת ההערות הרבות שהתקבלו לאחר פרסום התזכיר. אנו עמלים על ניסוח הצעת החוק וקידומו מצוי על שולחן העבודה בתיעדוף גבוה".