שני מפקדי פלוגה מיחידת אגוז, רב-סרן אופק אהרון ז"ל, בן 28, ורב-סרן איתמר אלחרר ז"ל, בן 26 נהרגו הלילה מירי של חייל צה"ל לעברם במהלך פעילות אבטחה בסמוך לבסיס נבי מוסא שבבקעת הירדן. הירי, שהתרחש בתום אימון של חטיבת הקומנדו, בוצע בשל טעות בזיהוי. לפי התחקיר הראשוני שבוצע במקום, שני הקצינים יצאו לפטרול מסביב למחנה, זיהו דמות חשודה ופתחו בנוהל מעצר חשוד שכלל ירי באוויר. לוחם אגוז שהיה בסמוך למקום חשב כי מדובר באירוע פח"ע, ירה לעבר הקצינים והרג אותם.
דובר צה"ל, תא"ל רן כוכב, מסר הבוקר: "בוקר קשה, כואב ומצער. זאת טרגדיה נוראית ואירוע מורכב. נצטרך ללמוד ולתחקר ולהבין טוב יותר מה קרה הלילה, האם זה רק ענייני תיאום, האם הייתה רגישות יתר, האם היה טעות בזיהוי או טעות אנוש. כל הכיוונים ייבדקו. מפקד החטיבה הגיע בלילה לתחקר באופן אישי את האירוע ביחד עם מפקד האוגדה ומפקד הפיקוד. הרמטכ"ל נמצא כעת בדרכו לנקודה על מנת לתחקר באופן אישי את האירוע הזה. אם נידרש, נפתח גם חקירה פלילית ונקים ועדת מומחים כדי להבין יותר טוב מה קרה".
"סביב השעה 23:00 בלילה, בסיומו של יום אימונים מפרך של אחת מיחידות הקומנדו המובחרות, יצאו מספר קצינים ולוחמים למשימת אבטחה סמוך למחנה, לא רחוק מהמאהל שלהם בנבי מוסא", תיאר דובר צה"ל, "כתוצאה מאיזושהי טעות בזיהוי זיהו לוחם, קצין אחר מאותה היחידה, ביצעו כנגדו נוהל מעצר חשוד וירו באוויר. הוא זיהה אותם כמחבלים והתקיים ירי דו צדדי שלצערי הסתיים במותם של שני לוחמים, קצינים, מטובי האנשים שלנו".
בשבוע שעבר נהרגו שני קצינים מחיל האוויר, הלילה תקרית נוספת. יכול להיות שהמשמעת בצבא מתרופפת?
"אני לא מוצא קשר בין שני האירועים האלה. לא מדובר כאן בתאונה אווירית אלא בתאונה קרקעית בזמן במשימת אבטחה יבשתית. אלה עשרה ימים קשים ביותר, נצטרך ללמוד, להבין, לתחקר ולהשתפר כי שהדברים האלה לא יקרו. בשנים האחרונות יש ירידה דרסטית בכמות התאונות בכלל ובתאונות האימונים בפרט. כפי שאמרתי, זו כנראה לא תאונת אימונים. גם בסוגיות של ירי כוחותינו, דו צדדי, יש ירידה דרמטית. הלילה זה לא עזר והתאונה היא קשה".
אחרי התאונה האווירית מפקד חיל האוויר עצר מיד את כל האימונים. זה צפוי לקרות כעת גם בצבא היבשה?
"סביר להניח. מפקד הפיקוד שם יחד עם מפקד זרוע היבשה, הרמטכ"ל בדרך לשם. הם יתייעצו במהלך הבוקר ואם צריך לעצור את הפעילות, נעצור את הפעילות. אם צריך להקים צוות מומחים, נעשה את זה. ועדת החקירה שהקים האלוף עמיקם נורקין בהקשר לתאונה האווירית תגיש בימים הקרובים את ממצאי הביניים שלה וננסה להבין מה קרה. אני מניח שגם בתאונה הלילה נדע תוך ימים ספורים מה בדיוק קרה ואיך הגענו לטרגדיה הזאת".
ליבנו עם המשפחות השכולות כמובן, אבל יש גם קצין שבשוגג הרג שני חברים שלו. איך מטפלים בו?
"זו טרגדיה נוראית, כמובן שגם מהצד שלו. נדע איך לטפל באותו הקצין, לוחם מצויין שטעה גם הוא בזיהוי, ירה ולצערי, כפי שזה נראה, הרג את חבריו המפקדים מאותה יחידה. קציני בריאות הנפש שנמצאים בנקודה, המפקדים שלו כמובן מחבקים אותו ומטפלים בו, ויחד עם משפחתו והעזרה המקצועית נדע לחזק אותו".
האלוף במיל' ישראל זיו, לשעבר ראש אגף המבצעים בצה"ל ומפקד חטיבת הצנחנים, התייחס לאירוע הקשה: "ההנחה שמדובר פה בפעולה שגרתית, כנראה רצו לייצר אבטחה טובה יותר אז עשו את היוזמה הזאת. כשמדובר בעניין של אבטחה, בלילה ובאיזור שרגיש לפעילות עויינת, שבריר שנייה של חוסר תיאום ורגישות יתר של אחד המשתתפים יכולה להוביל לתוצאה נוראית. כולם הולכים בלילה הזה עם רובים טעונים, לכולם יש משימה להגן על חבריהם ולצערנו הרב מגיעים לפעמים לתוצאה כל כך קשה שכמובן, לא צריך לקבל אותה וצריך לתחקר אותה מיד".
אתה מוצא קשר בין שני האירועים האחרונים?
"תמיד צריך לבדוק קשר. על פניו אין קשר כזה, אבל שאלות על רמות המשמעת הן תמיד חשובות. צריך לקחת את זה לשם, בין אם הנסיבות מדויקות לכך ובין אם לא. אין לי ספק שגם הרמטכ"ל יקבל החלטות לעצור כרגע את האימונים או תהליכים שיכולים להביא לאירוע דומה ולרענן נהלים. עם זאת, הבעיה בדרך כלל היא לא הנהלים אלא הגורם האנושי, השכל הישר, שתמיד גובר על כל נוהל. במקרה הזה, חוסר הניסיון של החייל, תחושת מועקה או חוסר תשומת לב, דברים מאוד פשוטים ואנושיים, יכולים לגרום לתוצאה מאוד טרגית".
מה תגיד להורים לחיילים שצופים בך כעת ומודאגים מאוד?
"בבוקר הזה אני גמור ובוכה, כמו רבים מההורים ומעם ישראל. לצערי הרב, אי אפשר להגיד שהלילות ללא שינה הם מתוך דאגה לא מוצדקת. לצה"ל יש ברית דמים עם ההורים והאחריות שלו היא לתחקר את הנושא הזה עד תום ולהביא תשובות, גם אם הן גרועות, ומהר - זאת כדי שההורים יידעו שצה"ל עושה הכי הרבה על מנת למצות את האירועים האלה".
אלוף במיל' איל בן ראובן, לשעבר ראש מטה זרוע היבשה, הוסיף: "התחקיר צריך לבדוק לא רק את הנקודה שבה קרה הדבר, אלא את כל שרשרת הפעולות שקרו עד לתקלה הזאת: מתכנון האבטחה, התדרוך, עייפות החיילים, ועוד סיבות. התאונה היא בדרך כלל תוצאה של שרשרת, לא רק של האירוע הנקודתי. צריך לבדוק את נסיבות התאונה כדי להגיע לתוצאה הנדרשת, שהיא ההבנה העמוקה של מה קרה ואיך מונעים תקלה כזאת בעתיד".
יכול להיות שהאצבע הייתה קלה מדי על ההדק?
"לא רוצה כרגע לתת אמירות בעניין הזה כי אני לא יודע. יש פה קצינים יוצאים מן הכלל, ממה שאני מבין מדובר בתאונה מבצעית של קצינים שרצו לעשות את תפקידם בצורה הטובה ביותר מתוך עירנות גדולה ביותר למה שקרה".
זו התאונה הקטלנית השנייה בתוך שבוע. מה צה"ל צריך לעשות כדי לשנות את המגמה הזאת?
"על פניו כרגע נראה שאין קשר בין התאונות. אנחנו יודעים כבר פחות או יותר שבחיל האוויר התאונה נבעה מכשל טכני, פה התאונה היא דו צדדית, תאונת אנוש. הרמטכ"ל יכול לקבל החלטות כמו עצירת האימונים, דבר שקורה יותר מפעם אחת כשיש תחושה שדברים לא קורים כמו שצריך ושיש צורך לעצור לרגע, לעסוק בבטיחות ולעשות חשיבה מחדש על ההנחיות וההוראות. אני מניח שנשמע על זה בקרוב מאוד".