ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון הודיעו אמש (שני) על שורת הגבלות חדשות לציבור לצורך עצירת התפשטות מגפת הקורונה, הגבלות שצפויות להשפיע באופן דרמטי על המשק הישראלי. במסגרת ההגבלות: סגר מקומי על איזורים בהם הנגיף התפרץ, מעבר המגזר הציבורי למתכונת חירום ומעבר המגזר הפרטי למתכונת מצומצמת.
שאול מרידור, ראש אגף התקציבים במשרד האוצר, העריך כי בעקבות המשבר במשק הישראלי שיעור האבטלה, שעומד כיום על 4% בלבד, צפוי לגדול. "עוד קצת מוקדם לדעת, אבל אין ספק שנראה גידול משמעותי", אמר מרידור ב"חדשות הבוקר", "התרגלנו בישראל לאחוזים מאוד נמוכים של אבטלה, אני מניח שלא נהיה באיזור ה-4% שהיינו בו עד היום. החודשים הקרובים ייקבעו איך ייראה הנתון הזה".
הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, שירה גרינברג, העריכה שהצמיחה במשק תרד ל-0%, מה שעלול לדרדר את ישראל למיתון. "ברור שאם המשבר הזה יימשך, אז חד משמעית נגיע למיתון", העריך מרידור, "ככל שהעולם כולו יהיה שם, אנחנו לא נימנע מזה. אבל אם נסתכל על משברים גדולים, ופה צריכה להיות גם מילה אופטימית, המשק הישראלי תמיד ידע להתאים את עצמו, להיות מאוד גמיש ולצאת ממשברים בצורה יחסית טובה מול העולם. בסוף, זה מה שחשוב".
משרד הבריאות טוען שחייבים סגר כללי, האם לא נכון לעשות את זה עכשיו בסוג של זבנג וגמרנו?
"אנחנו עובדים המון לצד משרד הבריאות, בצורה קרובה ומתואמת מאוד. נכון שיש הרבה מאוד עמדות, בסופו של דבר יש הרבה מאוד ניהול סיכונים, גם בצד של המלחמה בנגיף וגם בצד השמירה על המשק. אנחנו משנים כל הזמן את ההנחיות ואני מקווה שנוכל להילחם בנגיף ולחזור לכלכלה נורמלית ושפויה. המטרה העילאית שלנו בשלב זה היא גם לשמור על המשק הישראלי כך שהוא עדיין ינשום ויתפקד".
הודעתם על מתן מענק בסך 6000 שקלים עבור עצמאיים. אלה אנשים שאיבדו את כל עולמם, זה לא לתת אקמול לעסק שגוסס?
"המטרה היא לאפשר להם לקבל בזמן משבר את מה שהם יכלו לקבל בדרך אחרת. באירוע הזה שאנחנו מתגלגלים אליו ומיום ליום נהיה מורכב יותר, מה שאנחנו מסתכלים עליו בשלב הזה הוא לדאוג לאנשים עד לחג הפסח, שיוכלו לעבור את השבועות הראשונים. אני מקווה שנצא מהמשבר כמה שיותר מהר ובצורה טובה".
ההערכה היא שהנזק שנגרם למשק עד כה ממשבר הקורונה עומד על 45 מיליארד שקלים. מאיפה יבוא הכסף?
"אנחנו עדיין אומדים את הנזק, אין ספק שהמשק הישראלי יחווה נזק. אנחנו רואים את זה בעולם התעופה ובעולם העסקי, הרבה מאוד אנשים נכנסים לעולם האבטלה. ככל המשבר הזה יהיה ארוך יותר הנזק יילך וייערם. שר האוצר אמר אתמול שאנחנו מתכוונים להגדיל את התקציב בחמישה מיליארד שקלים נוספים, זאת לצד מענה להרבה מאוד צרכים בריאותיים. הנזק הוא גם באובדן התוצר, אנשים פחות עובדים, משלמים פחות מיסים ומייצרים פחות. זאת פגיעה ונראה את זה כולנו בחיי היום יום".