אבי כאכון ואחותו נינה ונסובסקי משכו לא מעט אש העונה ב"המטבח המנצח VIP", בין אם בגלל הערת ה"משתכנז" לקובי אוז, סערת ה"סיביר" סביב אנה ארונוב והביקורות הנוקבות על הארוחות שבישלו הזוגות שמתחרים מולם, שאפשר לסכם אותן, בגדול, בשורה אחת: אבי אהב הכל, נינה לא אהבה כלום.
הערב (ראשון), אבי ונינה נכנסו למטבח. נינה, בעלת מסעדה שמאחוריה 15 שנות ניסיון בקולינריה, העידה כי ביום-יום היא מבשלת אוכל טריפוליטאי, מרוקאי ועיראקי, אבל שבתחרות הזאת היא רוצה ללכת על הנועז, המפתיע, ולשלב במנות שלה את המטבח הסקנדינבי. "אני לא רוצה להביא את המקורות, אני רוצה להביא את עצמי", העידה נינה, "אני בחורה מאוד תחרותית ויכאב לי אם אפסיד. אני אוהבת לנצח, בכל דבר בחיים שלי. בכל דבר שעשיתי, אפילו פעם אחת לא נכשלתי".
למנה ראשונה בישלו השניים את "נינהקריץ", לברק מטוגן ברוטב שמנת וליקוריץ, טוויל פרמז'ן וסלט צנוניות, מלפפונים, בצל ירוק ותפוחי עץ. למנה עיקרית הכינו את "איינשטיין מטריפולי", מוח ברוטב אדום, גרגרי חומוס וקראנץ' חלוויאת, עם לחם בית ובישבש, כוסברה, לימון וחריף. לקינוח הגישו עוגיות "קנטוצ'י" לצד תה קקאוויה.
נינה ידעה שהיא לוקחת סיכון גדול עם המנה הראשונה: "אף אחד לא עשה עדיין את מה שאני הולכת לעשות. זה הסיכון שאני לוקחת. ליקוריץ זה סוג של ממתק בטעם אניסי ולא כולם מתחברים אליו. אני לא מביאה פה את בית אמא, סבתא, דודה. באתי לייצג את עצמי. תמיד רציתי להיות אחרת מכולם, שיראו אותי. אני רוצה שיראו אותי במנה הזאת".
הזוגות לא התרשמו מה"נינהקריץ". "זה דג עצוב עם רוטב עצוב", אמר איציק כהן, "לא הבנתי מה הקשר בין הליקוריץ לרוטב, בשום צורה ואופן. זה היה לי מתוק מדי, הדג תפל מדי. הכל היה קצת אנמי בעיניי". אנה ארונוב התאכזבה: "מנה אנמית לחלוטין. ציפיתי שזה יתפוצץ בטעמים ופתאום זה היה כזה שטוח".
במעמד הביקורת, אמר חיים לנינה ואבי: "זה אומץ גדול לעשות טוויסט למקום שהוא לא הבית, לא שלנו וגם לא שלכם. לצערי, לא הכל עבד. כל אלמנט היה טוב: הדג היה טוב, השקדים היו טובים, הטוויל היה טוב, הרוטב היה טעים, אבל הדברים לא התחברו". נינה התגוננה: "אתה חושב שהייתי צריכה לטחון את השקדים, אני חושבת שלא. אתה חושב שלא הייתי צריכה להגיש את הלימון, אני חושבת שכן. לי אישית זה היה מאוד טעים, לכן הגשתי לכם את זה ככה".
חיים הסביר: "לפעמים אני עושה מנה שאני חושב שזה הדבר הכי טוב שעשיתי. נותן למלצרים שלי, כולם 'אה, בה, ציגלה, מה'. גם הלקוחות לא מתים על זה. אומרים לי 'תעיף את המנה', אני אומר לא, ככה צריך להגיש אותה. בסוף אני נכנע, ולמה? כי בסוף הקהל קובע". נינה לא הסכימה לשמוע: "ככה מגישים את זה, ככה אמשיך להגיש לאנשים".
רותי הסכימה עם חיים: "נורא חיכיתי לטעום את רוטב הליקוריץ, כי ליקוריץ מראש היה מוזר לי. הליקוריץ שלך היה מאוד שקט, מאוד ברגוע. אני מבינה שרצית להביא מטבח מעולם אחר, אבל בעיניי זו בחירה לא נכונה. זה פשוט לא. לא אהבתי. הרוטב מתקתק לי, לא מסתדר לי. השקדים לא ברורים לי. זו לא מנה מספיק טובה בעיניי. המנה לא מוצלחת, אל תתבאסי ותלמדי לקבל ביקורת - כי את אוהבת לתת ביקורת".
נינה דחתה את הביקורת בתוקף וחיים ורותי החלו לאבד את הסבלנות. "תנשמי, אני לא רוצה להעליב אותך, אני רוצה לחזק אותך. אני חווה את הדבר הזה כל יום", העיד חיים. רותי הוסיפה: "את לא מוכנה לקבל ביקורת, אחותי, זה לא בסדר. תלמדי להקשיב לביקורת. אין בעיניי דבר יותר חשוב מביקורת. אין עסק שלא בנוי מביקורת ומהקשבה. בן אדם שלא יודע להקשיב, אבוד לו". כשחזרו למטבח להכין את המנה העיקרית סיכמה נינה: "לא חיים המציא את העולם הקולינרי. אני לא מתכוונת לשנות את המנה, נקודה. סגרנו סיפור. ביי".
אבי הזהיר את נינה: "את מנסה להתפלצן ומפילה את עצמך". נינה התנגדה: "אני לא מפילה את עצמי. תראה איך אצליח עכשיו. השקעתי המון מחשבה באיך אני מביאה את המוח בצורה אחרת, כזו שהחך הישראלי עדיין לא מכיר". כשהגישו את המנה, חלק מהזוגות התקשו לעכל את זה. "במילה אחת טוב, בשתי מילים - לא טוב", קבע כהן, "אתה לא רוצה לטבול את החלה, כי אין רוטב. יש פה ציר מימי כזה. המוח לא היה לי טעים". אייל אלגבי דווקא אהב: "אני לא איש של מוח, אבל החריף והסלט הקטן ליד סופר כיפים. את מיני החלות אפשר לנשנש עד שאתה מתפוצץ. נהניתי מאוד".
בת שבע אוז העירה: "הרוטב טעים, אבל המוח לא נקי. יש קרום שצריך לנקות. אצלנו לא נהוג לאכול את זה ככה". קובי אוז הוסיף: "לא היה מספיק מלח, לא היה מספיק שמן. כל הדברים הטובים מהמטבחים שלנו לא היו שם. החומוס הבודד פוגש את המוח הבודד שפוגש את השקד הבודד. הייתה שם בדידות סקנדינבית".
נינה נכנסה למעמד הביקורת כשהיא מוכנה לקרב. רותי לא חסכה ממנה את הביקורת שלה, שהייתה חריפה אפילו עבורה: "יש לך המון אומץ, החלטת לתת לנו בראש, אמרת: 'אני אראה לכם מה זה, תתמודדו'. אני רוצה להיות כנה, אפילו שיודעת שאת לא אוהבת את זה. בעיניי, המנה הזו לא טובה. חלקי המנה לא מתחברים יחד, המוח לא מטופל כמו שצריך. היה אפשר לעשות אותה אחרת, אם היית נשאבת לתוך השורשים שלך שהם כל כך טובים. אני אוהבת שמן, אני אוהבת חריף, אני אוהבת את המטבח הטריפוליטאי בעוצמותיו, אני רוצה אותו. ציפיתי ממך להרבה יותר".
נינה הופתעה: "אני בהלם, מה לא אהבת בטעמים האותנטיים? אני מנסה להבין אותך ולא מצליחה. דברי איתי מקצועית, תגידי לי מה אהבת". רותי תקפה: "לא אהבתי שום דבר. כלום. זה לא חריף נכון, החומוס לא מבושל נכון, הרוטב לא הגיע למרקם הנכון. הוא סמיך מדי. אין כאן עומק, אין כאן יופי, אין כאן טעם. מצטערת, לא טוב".
חיים אמר: "הלחמניות יצאו מצוין, היה כיף לטבול ברוטב ולאכול. אני מאוד אוהב מוח ונהניתי מהביסים שלקחתי, אבל אני חושב שהחומוס היה צריך להתבשל עוד טיפה. הוא לא רך עד הסוף. גם בפיזור השקדים והחומוס, החיבורים נתנו תחושה של הרכבה, לא של תבשיל שבושל כולו יחד". רותי הצטרפה: "אכלנו בתוכניות שאנחנו עושים כאן תבשילי שקדים, אני יודעת איך המנה צריכה להיות. לצערי זה לא הצליח". נינה כעסה: "את לא אוהבת שום דבר שאני עושה. הבנתי אותך. נקודה. מפה לא נמשיך הלאה. לפי דעתי, זה היה ביצוע מעולה. יכול להיות שאבוא למסעדה שלך ולא אוהב את האוכל שלך. מה שראית בצלחת - זו אני".
לפני הגשת הקינוח, אבי ונינה הפתיעו את חיים, רותי והזוגות עם מסיבת ריקודים בחוץ. "כשאתה חושב שאין יותר הפתעות בארוחה, אומרים לך: 'עכשיו הולכים למסיבה'. איזו מסיבה? היינו הרגע בזירת רצח, הדם עוד נוטף - והולכים לרקוד", אמר כהן. בינתיים, במטבח, נינה לא התאוששה מהביקורות הקשות על העיקרית: "מה, רותי יותר טובה ממני? לא. אני לא יותר טובה ממנה והיא לא יותר טובה ממני. אני לא מקבלת את הביקורת שלה".
בזמן שכולם רקדו והתאוששו מהסרוויס הטעון, רותי עמדה בצד, מוטרדת מאוד. "הייתה תחושה שרותי מתחרטת, לא על המה - אלא על האיך", פרשן כהן, "לפעמים העניינים מתרחתים ואתה אומר דברים שאחר כך אתה חושב: לא הייתי צריך להגיד את זה ככה". רותי הודתה: "אני כועסת על עצמי. התהפכתי".
כשאבי ונינה יצאו לרגע מהמטבח והגישו לכולם אבטיחים וערק, רותי לקחה את נינה לשיחת פיוס בצד. "תעשי לי טובה, תסלחי לי", ביקשה רותי. נינה אמרה: "לא אהבת? אין בעיה, רק תגידי בעדינות". זה נגמר בחיבוק ובהערות חיוביות יותר על מנת הקינוח, עוגיית הקנטוצ'י עם תה קקאוויה. "בתה יש הרבה ציפורן, שזה טעים. העוגיה גם הייתה טעימה, אבל לא בטוח שזה מספיק לתחרות הזאת", אמר חיים. רותי החמיאה: "כאן הבאתם את המסורת הטריפוליטאית שאני כל כך אוהבת ומעריכה. ציפיתי שתביאי את האוכל מהמסעדה שלך, שאני יודעת שהוא נהדר. רצית להביא עולם אחר והכל התבלבל לנו על הדרך. אני מתחברת לרצון העז בתחרות הזאת לא להביא את המוכר, אני מעריכה את זה. אני בעד תה מתוק, ממש. את העוגייה היית צריכה לפרוס יותר דק לדעתי. בגלל העובי שלה, חסרה לה אפייה פנימית והיא רכה מדי. עדיין, הטעמים היו טובים. אחרי המסע שעברנו הערב השארת אותי עם ניחוח הקקאווייה וזה משמח אותי מאוד".
בסיום הסרוויס חיים, רותי והזוגות העניקו ניקוד לאבי ונינה. על המנה הראשונה חיים נתן 7, רותי 6. על המנה העיקרית נתנו השניים ניקוד זהה לראשונה. למנת הקינוח חיים נתן 6 ורותי 7. בסך הכל, אבי ונינה קיבלו 39 נקודות מתוך 60 על הארוחה. הזוגות לא היו נדיבים יותר והעניקו לצמד האחים 25 נקודות מתוך 40, מה שמיקם אותם בטבלה במקום האחרון עם 64 נקודות. אבי סיכם: "כל החיים שלי חטפתי מכות, סטירות, הערות, עקיצות והשפלות. זה מה שבנה אותי. זה מה שיבנה את נינה. היא בשלנית טובה והיא תהיה בשלנית אפילו עוד יותר טובה עכשיו".