בתום ערב מכריע, הסבב הראשון של שלב הבתים בעונה החדשה של MKR המטבח המנצח הסתיים והמתמודדות ספיר גורן ואופיר אמסלם נאלצו להיפרד מהתחרות. בנות הדודות דורגו במקום האחרון עם 64 נקודות בלבד, מה שהציל את מרטין ואבישג שדורגו במקום הרביעי עם 68 נקודות. הפרידה מספיר ואופיר הגיעה בתום הארוחה המדוברת והמצופה שלהן, במהלכה הן הגישו מנות שזכו לביקורות פושרות מיתר המתמודדים וכן גם מהשופטים חיים כהן ורותי ברודו. אם תשאלו אותן, זה בכלל לא משנה מה הן היו מגישות באותו ערב, כי גורלן בתחרות נחרץ עוד במהלך השבוע.

מדי ערב, ספיר (28) ואופיר (26) מתחו ביקורות נוקבות במיוחד על המנות שהוגשו לשולחן. הן כמעט ולא פרגנו ליתר המתמודדים, שלא פעם גם התעצבנו על הגישה הדקדקנית שלהן. משפטים כמו "זה כאילו שבישלו את הבשר במיקרו" ו-"ההגשה הייתה מוסדית" נשמעו לא פעם מכיוונן, והנטייה הביקורתית שלהן אף זיכתה אותן בנזיפה מרותי. "מבחינת הביקורת שלי, לא הייתי משנה כלום. זה מי שאנחנו וידענו שרוב האנשים לא יקבלו את זה. הלכנו עם האמת שלנו", מסכמת אופיר את החוויה.

משבר תפוחי האדמה של ספיר ואופיר (צילום: MKR המטבח המנצח,  קשת 12  )
"לא הגיע לנו ללכת בשלב כל כך מוקדם" | צילום: MKR המטבח המנצח, קשת 12


בנות הדודות לא היו קלות לעיכול מהשנייה הראשונה. הן הגיעו על תקן נושאות הדגל של המטבח הצרפתי, על אף השורשים המזרחיים שלהן. בעוד שאופיר היא בלוגרית אוכל שגם עובדת במסעדת "החשמונאים 99" של השף צ'רלי פדידה, ספיר היא מנהלת חשבונות בעסק המשפחתי. הן מודעות למגבלות שלהן, בעיקר בכל הקשור לניסיון המועט יחסית שלהן במטבח, אבל עדיין מופתעות מההדחה המוקדמת. "יש אנשים יותר מקצועיים מאיתנו, אין מה לעשות, אנחנו לא מאה אחוז", אומרת ספיר, "אבל עם זאת, אני לא חושבת שהגיע לנו ללכת בשלב כל כך מוקדם".

הארוחה של ספיר ואופיר בהחלט לא הייתה המוצלחת ביותר בסבב – על הדג שהן הגישו למנה הראשונה נאמר שהיה יבש וחסר טעם והאווז המבטיח שהוגש למנה העיקרית ספג ביקורות על כך שהיה קשה מדי. עם זאת, אי אפשר שלא לחשוב מה היה קורה לולא היה מדובר בארוחה החמישית של הסבב שנערכה כבר אחרי שהמתמודדים הבינו שהם חייבים לנקוט בגישה אסטרטגית בחלוקת הנקודות. "הלכנו כשעשינו את הכי טוב שלנו. למרות שהודחנו, הרמה שלנו גם מבחינת הקונספט וגם מבחינת האוכל הייתה נורא גבוהה", אומרת אופיר. "הבאנו דברים שונים, דברים שרוב האנשים לא מכירים והטעמים של המנות שלנו היו טובים. אני חושבת שעשינו את כל מה שאנחנו יכולות, באו לסגור איתנו חשבון כי בסופו של דבר זו תחרות".

אופיר לוקחת קשה את הביקורת (צילום: MKR המטבח המנצח,  קשת 12  )
"לאנשים תמיד יהיה מה להגיד, לטוב ולרע. זה עובר לידנו" | צילום: MKR המטבח המנצח, קשת 12

בדיעבד, מה הייתן עושות אחרת?
אופיר: "הייתי משאירה את האווז עוד בתנור".

ספיר: "אני לא חושבת שנפלנו על האווז. גם אם האווז היה נשאר עוד חצי שעה בתנור, זה לא אומר שהיינו ממשיכות הלאה. לא משנה מה היינו מגישות, הזוגות באו לקטול אותנו ורואים את זה גם בציונים. גם אם היינו מגישות ארוחה מושלמת במאה אחוז, הזוגות באו במטרה לסגור חשבון והם לא מתביישים בזה. אבישג אפילו אמרה ש'היא תבדוק בפינצטה את הגרגירים של התבלינים'".

אופיר: "אני חושבת שהזוגות פחדו מאיתנו ובגלל זה הם העדיפו להעיף אותנו מהתחרות בשלב מוקדם. הם רצו שיהיה להם 'ראש שקט'".

"גם אני, אם הייתי במקום בטוח, הייתי אומרת שהכל טעים לי"

אתן אולי טוענות שזו הייתה סגירת חשבונות בין הזוגות, אבל לפחות לפי התמונות המשותפות שהעליתם בשבוע האחרון לרשתות החברתיות, נראה שנשארתם חברים טובים.
אופיר: "באנו לתחרות, אבל יחד עם זאת יש אנשים מאחורי התחרות הזאת, אני לא בן אדם רע וגם ספיר לא. כולנו חברים טובים, אתמול בערב כל הזוגות באו אלינו לראות את הפרק יחד. נשארנו בקשר טוב ואפשר אפילו להגיד שמצאנו בתוכנית חברים לחיים. אנחנו מאוד אוהבות את כל הזוגות, ואני בטוחה שזה הדדי. כולם לכלכו על כולם, יכולנו ללכת עם משקעים הביתה אבל לא נתנו לזה להשפיע על הקשר שלנו".

ספיר: "כל הזוגות באו עם גישה ביקורתית ותחרותית, אבל בגלל שהיינו הזוג האחרון, אצלנו זה יותר בא לידי ביטוי. אמרו שנדב ודניאל מפרגנים, אבל שכחו שכבר מהפרק השני הם הבטיחו את המקום שלהם בתחרות. גם אני, אם הייתי במקום בטוח, הייתי אומרת שהכל טעים לי. בארוחה אצל שלומי ועדיאל לדוגמה ראינו איך כל הביקורתיות יצאה ממרטין ואבישג כשהן פחדו על המקום שלהן. ולמרות זאת עברנו הרבה ביחד, הצילומים היו מאוד אינטנסיביים אז שמרנו עם כולם על קשר".

"95 אחוז מהתגובות לתוכנית עסקו בנו ו-100 אחוז מהן רעות"

הגישה הבלתי מתפשרת של ספיר ואופיר הפכה אותן גם למושא של גל תגובות שליליות ששטף את הרשת. גולשים רבים ראו בהן כמתנשאות והטוקבקים הפוגעניים לא איחרו להגיע. "מקווה שקארמה איז אה ביץ'", כתבה מגיבה אחת בעמוד הפייסבוק הרשמי של התוכנית לקראת שידור הפרק אמש. "מתמודדות לא הוגנות ומרירות בלשון המעטה", כתבה אחרת. אופיר וספיר מצדן מסרבות לתת לביקורות ברשת לפגוע בהן. "מישהי העלתה לפייסבוק תמונה שלנו וכתבה: 'אין אחד שלא מחכה שיישרף להן האוכל'. קשה לקרוא את זה. אני חושבת ש-95 אחוז מהתגובות לתוכנית עסקו בנו ו-100 אחוז מהן רעות, אבל אני מאמינה שכל עוד מדברים עליי וכל עוד אני בתודעה, כל עוד עשינו רעש ויצרנו דו שיח – זה מראה שלא באנו סתם לתוכנית הזאת", אומרת ספיר.

האורחים מגיעים למסעדה של מארק ואלכס (צילום: מתוך "MKR המטבח המנצח", באדיבות ספורט 1)
"מבחינת הביקורת שלי, לא הייתי משנה כלום. זה מי שאנחנו" | צילום: מתוך "MKR המטבח המנצח", באדיבות ספורט 1


"התגובות בסופו של דבר לא רלוונטיות, אנשים שמכירים אותנו יודעים מי אנחנו ומה אנחנו שוות. בסך הכל אלה אנשים שבא להם לשבת על המקלדת ולהגיד את מה שיש להם להגיד", מוסיפה אופיר. "זה עובר לידנו. לאנשים תמיד יהיה מה להגיד לטוב ולרע, ואם זה מה שעושה להם טוב, שילכו על זה".

"אנחנו לא נשים סטנדרטיות והיה לנו חשוב להביא את זה לידי ביטוי"

הקשר הקרוב בין בנות הדודות נוצר כבר בילדות כשהוריה של אופיר התגוררו בביתה של ספיר. השתיים הפכו לחברות טובות, על אף השוני הרב ביניהן שגם בא לידי ביטוי במטבח. "אנחנו מאוד שונות באופי, במראה ובתחביבים שלנו, אבל אנחנו משפחה ואנחנו מאוד אוהבות אחת את השנייה", אומרת אופיר. "יש לנו את הצחוקים ואת הרגעים היפים שלנו ביחד, גם רגעי משבר וגם רגעי אושר".

"הפכים נמשכים", מסכמת ספיר. "רותי אמרה שהיא לא מבינה איך אנחנו מסתדרות כי אנחנו לא מסכימות על שום דבר, אבל באוכל אנחנו מסכימות על הכל, זה מה שמחבר בינינו".

מאיפה החיבור למטבח הצרפתי, ולמטבח בכלל? בכל זאת, זה לא הבית שאתן מגיעות ממנו.
אופיר: "אני לא חושבת שזה חיבור למטבח הצרפתי כמו שזה חיבור למה שהמטבח הצרפתי מביא איתו. אלה דברים שלטעמנו חשוב לשים עליהם דגש והיה לנו חשוב לתת במה למשהו שונה. כולם יודעים שמטבח צרפתי זה הרבה חמאה לדוגמה, אבל אנשים לא מכירים את סגנון האירוח הצרפתי ואת ההקפדה היתרה על איך שהשולחן נראה. היה לנו חשוב להביא משהו שונה כי גם אני וספיר לא רגילות, אנחנו לא נשים סטנדרטיות והיה לנו חשוב להביא את זה לידי ביטוי. רצינו לפתוח את המדינה כולה לסגנון הזה. יש מסעדות שף טובות, אבל הן לא מסעדות שמקפידות מא' ועד ת' לטעמי על ארוחה הוליסטית כמו שהיא אמורה להיות".



ספיר: "אצלי אוכל הוא בסך הכל תחביב. אני לא מתעסקת בזה, יש לנו עסק משפחתי והיה לי יותר קל להישאב אליו מאשר למקומות אחרים, אבל אולי באמת התוכנית הזאת תפתח לי את הדלת להתעסק במה שאני אוהבת".

מה אתן מאחלות לעצמכן בעתיד?
אופיר: "שנעלה ונצליח ונמשיך לעשות את מה שאנחנו אוהבות. שאנשים יזכרו שבסופו של דבר זו טלוויזיה וזו תחרות, ושיכנסו לפרופורציות. הכל קצת יצא משליטה, אבל בסך הכל אנחנו אוהבות את מה שאנחנו עושות ונמשיך לעשות את זה למרות כל הביקורת".