אמש (ראשון) משימת הצבעים של MKR המטבח המנצח יצאה לדרך, במהלכה נדרשו המתמודדים לבחור צבע אחד שיוביל אותם מבינה ויזואלית וקולינרית. כל הארוחה ללא יוצא מן הכלל - מנה ראשונה, עיקרית וקינוח, הייתה צריכה להיות בצבע אחד בלבד. האתגר הגדול היה להדליק את הדמיון, אבל גם לפתוח את החך עם הצבעוניות והיצירתיות שעל הצלחת. הזוגות בחרו בצבעים המפתיעים שחור, לבן וירוק, אז יצאנו לבדוק אילו מאכלים בצבעים האלו כדאי לנו להתחיל לאכול ולמה. 

שלומי ועדיאל - שחור

לא סתם שלומי ועדיאל בחרו בצבע השחור. הוא אלגנטי, הוא מתאים לחיי הלילה ואולי הוא גם הדרך לליבה של השופטת רותי ברודו, שידועה כחובבת שחור מושבעת. כשחושבים על אוכל טעים ובריא, האסוציאציה הראשונה היא כנראה לא צבע שחור. הצבע הכהה מתחבר לקונוטציה של שריפה או חשיכה, אבל מסתבר שמדובר בצבע מנצח, מכל הבחינות. לא מעט מאכלים בצבע שחור מככבים על צלחות במסעדות, וגם מעבר לטעם, יש לצבע השחור גם יתרונות בריאותיים רבים. הנה מספר מאכלים שחורים שאולי לא חשבתם עד כמה כדאי לכם לאכול אותם.

אבקת אבץ: טרנד המנות השחורות שהשתלט בשנים האחרונות על תפריטי המסעדות וכולל מאכלים כמו פיצה שחורה, גלידה שחורה או קוסקוס שחור מתבסס ברובו על אבקת אבץ - צבע מאכל טבעי שהוא גם תוסף תזונה. לאבץ יש תפקיד חשוב בחלוקת התאים, בתהליך הגדילה, בריפוי פצעים, בפעילות המערכת החיסונית ובשמירה על מאזן חומציות נכון בגוף. הוא מעודד פעילות של כ-100 אנזימים, שהם החלבונים שמאפשרים את ההתרחשות של כל התהליכים הכימיים בגוף, וכן גם מסייע בשמירה על חוש הטעם וחוש הריח. חשוב לציין שהוא משמעותי לצמיחה תקינה ולהתפתחות במהלך ההריון, הילדות וההתבגרות. 

via GIPHY

עדשים שחורות: הקטניות שמגיעות בצורת עדשה המכוסה בקליפה (לא לקלף!) נחשבות למזון אידיאלי עבור אלו שרוצים לרדת במשקל בגלל הערך הקלורי הנמוך שלהן, שעומד על 230 קלוריות לכוס של עדשים מבושלות. עדשים נחשבות למקור מושלם לחלבונים והן עשירות במגנזיום, שאחראי על ויסות לחץ הדם ועל הסדרת קצב פעימות הלב, מה שמפחית את הסיכוי לחלות במחלות לב. הודות לכך שהן עשירות בסיבים וחלבונים, הן מגבירות את קצב חילוף החומרים בגוף ואף מסייעות בתחושת השובע.

סלט עדשים שחורות עם חצילים וטחינה יוגורט (צילום: אפיק גבאי, mako אוכל)
סלט עדשים שחורות עם חצילים וטחינה יוגורט | צילום: אפיק גבאי, mako אוכל

קצח: במשך שנים רבות משתמשים בקצח כדי לחזק את המערכת החיסונית, את מערכת הנשימה ואת הקיבה. הקצח עשיר בחלבון, ברזל, סידן ואפילו בוויטמין C, ככה שממש לא מדובר רק בקישוט על מאפים. הזרעים הקטנים תורמים גם לאיזון לחץ הדם בזכות כמות גדולה של מגנזיום, שגם מרפה את כלי הדם. לתבלין השחור יש השפעות חיוביות מאוד גם מבחינה נפשית והוא מונע נפיחות בבטן.

קצח (צילום: הדס ניצן)
צילום: הדס ניצן

דניאל ונדב - לבן 

לרוב האוכל התאילנדי מתאפיין במגוון צבעים עזים, אבל נדב ודניאל בחרו בצבע הלבן, שלטענת דניאל, הוא הצבע שמאפיין את הקשר שלהם. "יש בצבע הזה המון שוויוניות, מה שמאפיין את הזוגיות שלי ושל נדב. יש משהו בלבן שחושבים שהוא ניטרלי, אבל יש בו משהו מאוד מרגש", הסבירה דניאל את בחירת הצבע. כשחושבים על אוכל לבן, התמונה הראשונה שעולה בראש היא כנראה שולחן מעוטר בשיבולים כשעליו מונחים סוגים שונים של גבינות, אבל לא נלך על הברור מאליו ונתייחס דווקא למאכלים אחרים בצבע לבן.

פטריות: הן אולי לא הראשונות שקופצות לראש כשחושבים על מאכל בריא ועתיר מינרלים, אבל אם תתנו להן צ'אנס הן ישביעו אתכם, יספקו לכם מנה טובה של ויטמנים ומינרלים חיוניים ואפילו יעזרו להילחם בהזדקנות. בטבע קיימים יותר מ-14 אלף זני פטריות, כשרק כ-3,000 מהם הם זנים לאכילה. מנה של פטריות לא מבושלות מכילה 20 קלוריות בלבד, יש בה אפס אחוזי שומן ומעט מאוד נתרן. בתבשילים הן ידועות כמרכיב שמעורר שובע באותה מידה כמו בשר והן מכילות נוגדי חמצון, שתורמים להפחתה של רמות הדלקתיות בגוף. 

via GIPHY

כרובית: הירק המופלא ששייך למשפחת המצליבים נחשב לאחד מהבריאים והמועילים ביותר לגוף. לא הרבה יודעים, אבל בשר הירק שאנחנו אוכלים הוא למעשה התפרחת שלו. כרובית מכילה כמות יפה של ויטמין C, שהוא נוגד חמצון קריטי לתפקוד מערכת החיסון, לבניית קולגן ולשמירה על בריאות העור וכלי הדם. כוס אחת של פרחי כרובית מכילה 30 קלוריות בלבד והיא חסרת עמילן, כך שניתן לאכול ממנה ללא רגשות אשם. בנוסף, היא מהווה מקור טוב לכולין, שתורם להתפתחות המוח וכן גם עוזר בהתמודדות עם נזקי הגיל ועם אובדן זיכרון. איך מומלץ לאכול אותה? אפשר להכניס לתנור, לטגן או אפילו לאכול אותה טרייה. 

via GIPHY

שום: אל תתנו לריח להרתיע אתכם, מדובר באנטיביוטיקה של הטבע. שום מכיל חומרים חנקניים, נתרן, סידן, מגנזיום, ויטמינים וחומצות חיוניות. לשום יש תכונות שמסוגלות להילחם בזיהומים פטרייתיים והיתרונות הבריאותיים שלו נובעים בעיקר מהתרכובות הכימיות הטבעיות שלו, שיש להן השפעות נוגדות חמצון.

via GIPHY

מרטין ואבישג - ירוק

עבור אנשים רבים הצבע הירוק מתחבר לטעמים של רעננות, ובעיני מרטין ואבישג הוא מסמל פריחה. "זה הצבע שלגמרי מסמל את התקופה שאנחנו נמצאות בה עכשיו, הוא מסמל התחדשות והצלחה ויש בו המון סגולות", הן הסבירו. אחד ממרכיבי המנה הראשונה שהכינו השתיים היה אדממה, כלומר, פולי סויה. אנחנו רגילים לנשנש אותו לצד הבירה, אבל ידעתם אילו יתרונות בריאותיים יש לו?

המנה הירוקה של אבישג ומרטין (צילום: מתוך "MKR המטבח המנצח",  קשת 12  )
המנה הירוקה של אבישג ומרטין | צילום: מתוך "MKR המטבח המנצח", קשת 12

אדממה: האמריקאים מכנים אותה "שעועית הפלא" מפני שהרמות הגבוהות של החלבון שיש בה הופכות אותה למקור המתאים לצריכה לכולם, ולצמחוניים בפרט. בפולי הסויה הצעירים שנמצאים בתרמילים יש סידן, ברזל, מגנזיום, סיבים תזונתיים וויטמינים מגוונים. בנוסף, בפולי הסויה יש לא מעט נחושת, מינרל חשוב שתורם להיווצרות כדוריות דם אדומות. כשיש בגוף כמות מתאימה של כדוריות אדומות, מתאפשרת זרימת דם תקינה והאיברים החיוניים מקבלים את החמצן שאותו הם צריכים כדי לתפקד ביעילות.

חומוס עם בשר (צילום: עז תלם)
צילום: עז תלם

ברוקולי: הירק ששיך למשפחת המצליבים גם כן נחשב לאחד מהירקות הכי בריאים שיש. הוא עשיר מאוד בוויטמין C, בכלורופילים, בסידן, בברזל ובסיבים תזונתיים. ברוקורלי הוא מקור מצוין לוויטמין K החיוני עבור שמירה על בריאות העצם. בכוס של ברוקולי יש רק 50 קלוריות, כך שהוא מתאים בצורה מושלמת לדיאטה נטולת שומן.


via GIPHY

אבוקדו: מלבד הטעם החלומי, אכילת אבוקדו יכולה למנוע ריחות רעים מהפה בעזרת נוגדי החמצון הרבים שיש בו. למרות שרוב הקלוריות באבוקדו מגיעות משומנים, אל חשש, מדובר בשומנים שמסייעים בשמירה על תחושת שבוע לאורך זמן (מנה אחת כ-40 גרם מכילה 64 קלוריות). במידה ויש לכם עור יבש, סדוק או פגום - תוספת של אבוקדו לתפריט היומי תשמור על עורכם ותגרום לו לזהור. בנוסף, אבוקדו מכיל אשלגן התורם לשמירה על לחץ דם תקין.

 בונוס - כתום

אמנם אף אחד מהזוגות לא בחר בצבע הזה, אבל גם לנו יש זכות בחירה. למה בחרנו בו? בחדר האוכל או במטבח חשוב להוסיף אלמנטים כתומים, כי אנחנו אוכלים עם העיניים והצבע הכתום משפיע על בלוטות הטעם וכן גם מעודד את מערכת העיכול להתחיל לפעול. 

בטטה: ירק השורש המתקתק מעשיר את הגוף בחומרים חיוניים כמו בטא קרוטן, שהוא למעשה תרכובת אורגנית שבאמצעותה הגוף מייצר ויטמין A שמשפיע על הראייה ועל בריאות העור. אמנם בבטטה אין כמות גבוהה של ויטמין C, אך היא עדיין מכילה כמות מכובדת שלו שלצד נוגדי חמצון שונים עוזרת לגוף להילחם בדלקות ולחזק את המערכת החיסונית. למרות טעמן המתוק, לבטטות יש ערך סכרתי נמוך. אם אתם סובלים מדלקת מפרקים, תוכלו להשתמש במי הבישול של הבטטות ולמרוח אותם על המפרקים הכואבים. 


via GIPHY

דלעת: מעבר לטעם, הדלעת מזינה וקשורים בה יתרונות בריאותיים רבים. היא עשירה בסיבים תזונתיים, חלבונים, נוגדי חמצון, ויטמנים ומינירלים שונים. בנוסף, היא מכילה גם חומצה אמונית, אבץ, ברזל ואחוז גבוה של חומצות שומן בלתי רווי, שמתפרק בקלות ופחות מצטבר בכלי הדם, בניגוד לשומן רווי. אחד היתרונות המשמעותיים של הדלעת הוא הערך הקלורי הנמוך שלה. ב-100 גרם תמצאו פחות מ-30 קלוריות, כמות קטנה יחסית שמהווה יתרון משמעותי עבור ירק שיכול להיות חומר גלם מרכזי במנות. הטעם העשיר שלה והערך הקלורי הנמוך יאפשרו לכם לאכול את התבשיל בלי יותר מדי נקיפות מצפון. 

גזר: את מי לא ניסו לשכנע לאכול גזר בילדות, בטענה שהוא יעזור לו לראות טוב יותר? הירק הבריא פריך, טעים ומזין, והוא מקבל את צבעו הבהיר מבטא קרוטן, נוגד חמצון שהגוף ממיר לוויטמין A. אכילת גזר על בסיס יומי תשמור על בריאות העיניים, העצמות, כלי הדם, המערכת החיסונית ואפילו על השיניים. בדיוק כפי שירקות אחרים שצבעם כתום עז, כך גם גזרים מורידים את הסיכון ללקות במחלות לב. הוא משפר את התפקוד הקוגנטיבי ואת הזכרון, ואכילת גזר אחרי הארוחה אף עוזרת להגן על הפה מפני חורים בשיניים.

via GIPHY