מפגש הזוגות של "חתונה ממבט ראשון" (פרק חדש הערב, קשת 12) היה מציף ולא רק בגלל שיחת הבנות הדרמטית שהתנהלה בין מאי ללימור בתא השירותים. ברגע שהבנים והבנות התפצלו וישבו כמו מהדורת שבט שבה פותחים הכל – מעין העלתה את אחד הנושאים שהכי מכווצים את הבנים בתוכנית – לדבר על רגשות. כדי להבין מה הסיפור של המין הגברי עם המילה רגש, ולמה הוא כל כך מחייב עבורם, פנינו למתי וינברג, מטפל ויועץ זוגי ואישי וקיבלנו תשובה שהחזירה אותנו אחורה בזמן.
הכל מתחיל בילדות
זה נשמע כמו קלישאה, אבל בואו נודה בזה – קלישאות קיימות כי הן נכונות. הסטריאוטיפ הגברי מתחיל מילדות, מהאופן שבו מגדלים בנים לנערים ולגברים. החברה הפטריארכלית מטפחת מגיל צעיר את מודל המאצ'ואיזם שאומר - גבר חזק הוא גבר לא רגיש. "גברים פחות חולקים ברגשות שלהם מנשים מכיוון שהם לא יודעים איך לעשות את זה, אין להם את השפה הזאת. לפעמים הם גם לא רוצים לשתף כי הם לא מעוניינים להיתפס בחולשתם ולהראות כאב או אי נוחות. זאת השורשיות של מרבית הגברים", הסביר וינברג.
עדיף להיות גבר רגיש מאשר גבר אדיש
בעוד שמעין בגזרת הנשים מדברת על כך שבן מסתייג מלהביע בפניה את רגשותיו, הוא פצח במונולוג אותנטי על החששות שלו בפני שאר הבנים. "בן הצליח להישאב פנימה בשיחה ודיבר על הסיבה שבגללה הוא נמנע מלדבר על רגשות". מי שהתחזק מהדברים שלו זה גיא, הוא קיבל שיקוף לתחושות שלו ולכן היה לו נוח גם להיפתח. חוסר ההבעה הרגשית שלהם נובעת מהפחד לאכזב, מפני שאם אדם מראה חוזקה אפשר לסמוך עליו. "היכולת הוורבלית של נשים היא לאין ערוך גדולה יותר. שיחה של גברים היא אחרת לחלוטין ומה שהתרחש במפגש הזוגות נחשב לדבר נדיר. הם בדרך כלל לא נכנסים לרזולוציה הזאת", הוסיף.
הצד שלהן: מתברר שהגוף החכם שלנו לא סתם בעל אינטליגנציה רגשית גבוהה יותר משל גברים לדבריו של מתי. "מרבית הבנות מרגישות יותר ביטחון לדבר ראשונות על הרגשות שלהן. זה נובע מתוך הרצון לפתח את הקשר יותר מהר. הן רוצות לקבל איתות מהגבר שהן נמצאות במקום הנכון והן יכולות לזוז קדימה". רגע לפני שהגיעו למפגש, מאי אמרה למשה שהיא מרגישה איתו מאושרת. "רק אחרי שהיא שיתפה היא יצרה לו את סביבת הביטחון כדי שהוא יאמר לה שגם הוא מרגיש ככה. הוא לא היה יוזם את זה", טען.
הצד שלהם: מה הביג דיל מהתחייבות? הפחד לקחת אחריות על משהו שאולי לא נוכל לעמוד בו. הסטריאוטיפ הגברי נוטה להכליל גברים באופן גורף בעוד המציאות מראה לנו אפשרויות אחרות. היו כאלה שהגיעו עם מטענים מהעבר, משה למשל מעולם לא חי עם בת זוג ואין לו שום ידע מקדים על הכלה לטענתו של המטפל. "ליעד, בן וגיא עוסקים יותר בניהול הפחדים שלהם מאשר בליצור קשר. ליעד אדם מאוד רגיש אבל מתקשה להביע רגשות ומחזיק את הבכי שלו, הוא עוצר את עצמו וכך מכניס את עצמו לבעיה".
חדשות טובות: זה לגמרי בר שינוי. צריך לאפשר לבנים לדבר על הרגשות שלהם. "זה מתחיל בחינוך מגיל צעיר, ההבנה שלדבר על רגשות זאת איננה חולשה אלא מעלה. גם בזוגיות צריך לעודד את זה, זה תורם לכל הצדדים".
סוג של אבולוציה שקורית בארץ ובעולם זה השתתפות במעגלי גברים שהמטרה שלהם היא לחלוק ולאפשר לדבר בפתיחות. "זה מייצר קרבה וקשר הרבה יותר איכותי. אפשר לדבר על איך עבר היום ועד תכנון החופשה הבאה. גם שיחה של רבע שעה יכולה להיות מיטיבה ומועילה. מה שאתה יוצר לעצמך בשלבים הראשונים בחיים שלך סביר שימשיכו הלאה ויצירת השיחות עם בן הזוג יכול למנוע פירוק מהיר של הבית".
מתי וינברג הוא יועץ ומטפל זוגי ואישי, שמתעסק בין היתר בייעוץ וטיפול אישי בעת משבר, ליווי לקראת תהליך גירושין, גישור, פתרון קונפליקטים משפחתיים, הדרכה טרום נישואין, שיפור הזוגיות הקיימת ועוד.
לפרטים: https://www.mw-yzugi.co.il