ליעד דון ולימור ויינשטיין סומנו מיד אחרי המפגש הראשוני שלהם בחופה כזוג קסום שמאוד מחובר לטבע, אבל כשהגיעו לירח הדבש שלהם באיי סיישל נקלעו לסיטואציות בהם לא הצליחו לתקשר את הצרכים והתחושות שלהם אחד לשניה, דבר שיצר להם חיכוכים ואי הבנות. כדי להתגבר על הקצרים בתקשורת ולהמשיך בהצלחה את המסע של "חתונה ממבט ראשון" (מוצ"ש אחרי החדשות, קשת 12), פנינו למתי וינברג, מטפל אישי וזוגי, כדי לקבל טיפים שיכולים לעזור בפיתוח שיח מקרב.
הכל מתחיל במודעות עצמית
כשליעד שאל את לימור למה היא חושבת שהתאימו ביניהם היא ענתה: "לי קשה לצאת מעצמי ולשחרר. הביאו לי מישהו שאני אוכל להרגיש בנוח לדבר איתו ולהיפתח והוא יקבל אותי כמו שאני כי זה מישהו שמקבל. אני חושבת ששידכו בנינו כי חשבו שאתה תוכל לגרום לי להרגיש בנוח להיות אני. אתה תהיה הבן אדם שאני אוכל להיפתח אליו ושלא יעביר עלי ביקורת. כי אתה אמור להיות בן אדם כזה".
זה לא חדש שתת המודע וניסיון החיים שלנו מכווינים אותנו באירועים מסוימים בחיינו, וזה בדיוק מה שקרה לליעד ולימור לטענתו של וינברג. "הם פחות התייחסו למה שקרה ספציפית בהווה אלא יותר התנהלו מהפחדים שלהם. יש פה התנהלות של סיטואציה עם צלקות שלא הגלידו. כל פעם שנאמרה איזושהי מילה ללימור או קרתה התרחשות מסוימת לליעד, הצלקות שהם נושאים איתם נפתחו מחדש", הוא הוסיף. אם נרצה לראות תוצאות שונות בחיים שלנו, נצטרך לפעול אחרת ממה שהכרנו עד היום.
"הפרקטיקה היא להיות במודעות. ברור שהרגש הוא זה שמנהל את כולנו, אבל מדובר באנשים מאוד אינטליגנטיים שעברו הכנה כך שהם יוכלו ברמת שליטה מסוימת להתנהל אחרת מכפי שהתנהלו במערכות יחסים קודמות שלהם", הסביר וינברג.
הגיע הזמן שנתאם ציפיות
בירח הדבש ראינו את ליעד מתעכב לא פעם על שאלות בנוגע לנוחות של לימור בסיטואציה: "ליעד כל הזמן שואל את לימור 'הכל בסדר?' ובסוף זה שיגע אותה", וינברג הסביר. בסך הכל ליעד רצה להיות בשליטה שהוא לא מייצר בעיה שעתידה לבוא, ובמקום להציף בשאלות שלימור לא מבינה מאיפה הן מגיעות - הוא יכל להסביר מאיפה זה נובע. וינברג הציע ניסוח שיכול להסביר את העניין בצורה טובה: "'אני לא רוצה להרגיז אותך אבל מכיוון שאנחנו לא מכירים חשוב לי שתרגישי בנוח. חשוב לי שתוכלי לדבר איתי על כל דבר. זה רק הרצון שלי להיות שקט שאנחנו בסדר עד שאני אכיר אותך. הגבתי כך מתוך מקום לא טוב אצלי בעקבות דברים שעברתי בעבר. אני פה בשביל לשנות את הדברים'".
תיאון ציפיות הוא דבר חשוב בכל שלב בקשר, אבל על אחת כמה וכמה בתחילתו - כששני הצדדים עדיין זרים אחד לשנייה. לפתוח את הדברים ולהסביר מה עומד מאחוריהם יכול לשרת טוב את ליעד במקרה הזה, כך מסביר וינברג: "לשקף לבן הזוג מה הוביל אותי להגיב בצורה כזאת כדי שיבין שזה לא בהכרח קשור אליו. זאת תיבת הפנדורה שאני הבאתי מהבית. בשביל שאני אוכל לדברר את התחושות שלי מול בן הזוג שלי – צריך להיות במודעות. הם הגיעו לתוכנית כדי לשנות ולהשתנות".
שמעתם על תקשורת מקרבת?
לאורך ירח הדבש של ליעד ולימור, הייתה הרגשה שכל צד מבטל את התחושות והרגשות של הצד האחר. שני אנשים שונים יחוו סיטואציה בצורה אחרת, זה ברור לנו כמובן, אבל בזוגיות צריך ללמוד להסתכל מחוץ לטווח הקרוב שלנו ולנסות להציץ גם בזווית הראייה של הפרטנר שלנו. "כדאי לדבר על הרגשות האינדיבידואלים של כל אחד, כך אפשר ללמוד מה הצד השני מרגיש ולהבין את דרך ההתנהגות שלו. לא להשליך על בן או בת הזוג את כל הבעיות שלנו", מציע וינברג ומוסיף: "ליעד ולימור התנהגו מתוך הניסיון הלא מוצלח והצלקות שלהם, לכן הם כל פעם עלו על עוד מוקשים. הדרך הטובה להתגבר על זה היא באמצעות שיתוף ושינוי הגישה שאיתה ניגש לבעיה. כדאי לבוא ממקום של שיתוף ולא הטפה, בלי כוונה לפגוע. כשמישהו רוצה לשתף ברגשות שלו הפרטנר מתנהג אחרת. זה כבר לוקח את השיחה למקום אחר. זה לא מה אתה אומר, זה איך אתה אומר".
מתי וינברג הוא יועץ ומטפל זוגי ואישי, שמתעסק בין היתר בייעוץ וטיפול אישי בעת משבר, ליווי לקראת תהליך גירושין, גישור, פתרון קונפליקטים משפחתיים, הדרכה טרום נישואין, שיפור הזוגיות הקיימת ועוד.
לפרטים: https://www.mw-yzugi.co.il