בסוף שנות התשעים, השתלחו הזמרות ברנדי ומוניקה זו בזו בשיר "The Boy Is Mine", על בחור שיצא עם שתיהן בו זמנית. אחת נזכרת ברגעים הרומנטיים שלהם ושולחת את השנייה לחפש את החברים שלה, והשנייה עונה לה שהיא חיה באילוז' וקובעת שהקנאה מדברת מגרונה. אין שום סיכוי שבעולם ששיר כזה היה מחזיק מים בימים אלה, ולא רק בגלל המהפכה הפמיניסטית - היום ברנדי לא הייתה מופתעת שהבחור שאיתו יצאה בשבוע שעבר יצא אמש עם מישהי אחרת לסרט, ומוניקה לא הייתה מזדעזעת ונלחמת עליו בחירוף נפש אחרי הגילוי, כי היא בעצמה התחילה להתקשקש עם בחור פוטנציאלי אחר בטינדר. 

בעולם הדייטינג של 2020 אנחנו פחות מתרגשים מפגישות חדשות ונותנים להן הרבה פחות חשיבות מבעבר. כולנו צריכים להודות (או לדרוש פיצויים, תלוי איך מסתכלים על זה) לרשתות החברתיות ולאפליקציות הדייטינג, ששינו מקצה לקצה את התפיסה שלנו לגבי קשרים חדשים. האופציות לא נגמרות, מעבר לכל פינה מסתתרים לפחות שלושה פיתויים חדשים וכולנו ככולנו לוקים בפומו (פחד מפני פספוס הזדמנויות) ובפובו (הפחד מלפספס דברים טובים יותר). כל אלו ביחד יצרו תרבות דייטינג חדשה, בה נשים וגברים יוצאים עם מספר בני זוג פוטנציאליים במקביל, מבלי לחשוש שהדבר יפגע בקשרים חדשים אחרים או בסיכוי שלהם להפוך לדבר הטוב הבא בחיינו.

>> אל תפספסו את כל מה שקורה באינסטגרם של חתונה ממבט ראשון

אבל האם יש קשר בין המיקום הגיאוגרפי שלנו לדרך בה אנחנו מרגישים בנוגע לתרבות הזאת? יכול להיות שבדרום הארץ סולדים ממנה בעוד שבמרכז מקדשים אותה? לקראת פתיחת העונה החדשה של "חתונה ממבט ראשון" (שבת ב-21:15, בקשת 12) יצאנו לבדוק.

בסקר האהבה 2020 שערך mako בשיתוף מכון פאנלס, בו השתתפו 504 אנשים בגילאים 18-55 שמהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית בישראל, מתגלים פרטים מעניינים מאוד על הדרך בה אנחנו בוחרים להתייחס לאנשים איתם אנחנו יוצאים לדייט. אחד הנתונים המדהימים ביותר הוא שרבע מכלל הנשאלים מאמינים שזה לגיטימי לצאת עם כמה אנשים במקביל עד חודש מיום ההיכרות. 

"זה טבעי שאנשים ימקבלו במשך תקופה מסוימת", אומרת יעל דורון, פסיכולוגית שיקומית, מטפלת זוגית וחלק מצוות המומחים שמתאים בין הזוגות שמשתתפים בחתונה ממבט ראשון, "זה לא קשור רק לגברים, גם נשים עושות את זה. רוב האנשים לא יחשבו שזה לגיטימי לצאת במשך שלושה חודשים עם מישהי, לישון איתה, להכיר את ההורים שלה ועדיין למקבל ולומר 'לא נקשרתי'". 

תוצאות הסקר אכן מתכתבות עם דבריה - רק 2.5 אחוזים מכלל הנשאלים אמרו שזה לגיטימי למקבל במשך כל תקופת הדייטינג. תושבי דרום הארץ הם השמרנים ביותר כשזה מגיע למיקבול, וכמעט חצי מהם - 44 אחוזים, לא חושבים שזה לגיטימי למקבל אחרי הדייט הראשון. לעומתם, תושבי חיפה ותל אביב ליברליים יותר וסבורים שאין שום בעיה לצאת עם מספר אנשים במקביל, לפחות עד חודש מההיכרות הראשונית.  

נדמה שבעולם הדייטינג המודרני יש הבנה שמערכת יחסים לא נוצרת בין רגע ודייט מוצלח אחד הוא לא תירוץ טוב מספיק כדי עצור את החיים ולהקדיש אותם לבן או בת הזוג הפוטנציאליים. באותה נשימה, קצת יותר מחצי מהנשאלים, 53 אחוזים, אמרו שזה לגיטימי למקבל רק עד השבוע הראשון של ההיכרות. זאת אומרת, אם המשכנו לדייט שני או שמרנו על קשר יותר משבוע, אין שום לגיטימציה לנסות ולהכיר אנשים חדשים ועדיף להתמיד ולהעמיק את הקשר הקיים. מסתבר שכמו בהרבה עניינים בוערים בישראל, גם בתחום הזה האזרחים מתפצלים לשני מחנות - אלה שפוסלים את ההתנהגות לחלוטין ואלו שתופסים ממנה כאורח חיים לגיטימי ומומלץ.

"ההמלצה שלנו היא למקבל כמה שפחות. ברור שזה קורה בהתחלה וזה טבעי לגמרי, אבל תעשו את זה כמה שפחות, כי למרות שנדמה לך שאתה מגדיל את הסיכויים למצוא קשר, אתה בעצם מפסיד". 

יעל דורון

אז מתי יוצאים מהתחום האפור ומגיעים למנה העיקרית - מערכת היחסים המיוחלת? בוא נשים קלף אחד על השולחן שכולם צריכים להתיישר איתו - בעולם הדייטינג של 2020 שיחת "יחסינו לאן" מיותרת כמעט כמו הפיד בטינדר. בימי הניינטיז התמימים, זוגות שהיו יוצאים באופן קבוע היו מגיעים בשלב כלשהו לרגע שבו הם צריכים להציף את הרגשות שלהם ולהחליט האם כדאי להמשיך במערכת היחסים ולהצהיר עליה, או שמא עדיף לפרק את החבילה. כן, זה בדיוק כמו סוף התהליך של חתונה ממבט ראשון, רק בלי החתונה, ירח הדבש, המגורים המשותפים והמצלמות שמלוות אותם.


בימינו, שיחה כזאת היא קצת חסרת משמעות. קודם כל, זוג שצלח את הדייט השלישי הוא סיפור הצלחה בפני עצמו, ואם המשיך להתראות ברציפות יותר מחודשיים אפשר רק להניח שהרגשות הדדיים, אז אין צורך לקיים דיון מורחב בנושא רק כדי לציין את המובן מאליו. עם זאת, בתקופה שבה כולם ממקבלים את כולם, יש צורך לדייק את המטרה שלשמה התכנסנו לו רק כדי להיות בטוחים שאנחנו לא מבזבזים את האוויר שלנו לחינם.

"יש נקודה שבני זוג מבינים אותה בתחילת הקשר, נקודת אל חזור של מחויבות ואני תמיד ממליץ לאנשים לעשות את השיחה", אומר דני פרידלנדר, פסיכולוג קליני ואחד מצוות המומחים שמתאים בין זוגות חתונה ממבט ראשון, "זו לא שיחת יחסינו לאן, זאת שיחה לעידן המודרני על אפליקציות ומיקבול. הרגע שבו מחליטים להניח בצד את האפליקציות והדייטים האחרים ומעמיקים את הקשר". למעשה, אם פעם הצדדים היו נפגשים כדי לדבר על העתיד האפשרי של הקשר, היום הצדדים נפגשים כדי להסכים שהגיע הזמן לניח את הפיתויים בצד כדי להתעמק אחד בשני, אבל גם פה כדאי מאוד לשים לב לעיתוי המתאים. 

"אם עושים את זה בטיימינג לא נכון זה יכול לעורר המון חרדות, כי מדובר ברגע של התחייבות", מסביר פרידלנדר, "כשאני סוגר את האפליקציה אני אומר לך שאני פה ולא עם אחרות". דורון מוסיפה שהדרך להבין מתי כדאי להפסיק למקבל היא ברגע שאנחנו מגדירים את הדייט כקשר אמיתי. "יש אנשים שבדייט הראשון מוסרים אינפורמציה לא מחייבת ומרגישים סגורים, ויש כאלה שמספרים דברים מאוד אינטימיים. זה לא תלוי במספר הדייטים, אלא בכמה אתה עמוק בתוך המים". 

זו כמובן לא משימה פשוטה והמעבר בין חופש מוחלט וריבוי דייטים לאקסקלוסיביות עשוי להציף את כל הפומו וההפובו שבעולם. "זה הרגע שבו אתה אומר שזה נכון שיש עוד המון אנשים בחוץ, אבל אני בוחר להיות איתך" מסכם פרידלנדר, "זה כמו הרגע שבו אתה בוחר מנה במסעדה. אתה מבין שיש המון מנות אטרקטיביות, אבל עכשיו אתה הולך על הצ'יקן קארי. בחירה היא רגע מאוד חזק בחיים המודרניים, בו אתה מתחייב לתוכנית, למנה, לדירה הזאת או לזוגיות, וכשיש שפע אינסופי, זה רגע שקשה להגיע אליו".