בסוף שנות התשעים הצליח הפסיכולוג ארתור ארון לגרום לשני אנשים זרים להתאהב זה בזה בתוך פחות משעה. כל זה בעזרת שאלון של 36 שאלות שהופכות בהדרגתיות לאינטימיות ומורכבות יותר. המטרה הראשונית שלו בכלל לא הייתה אהבה אלא לפתח בזמן קצר קירבה, אמון ואינטימיות בין סטודנטים שונים במעבדה שלו. בהמשך, כשארון בחן האם הוא יוכל לגרום לאנשים זרים לחלוטין לפתח רגשות דומים, התוצאות דיברו בעד עצמן. זה אפשרי.

המחקר של ארון טוען כי אמון, קירבה ואינטימיות בין שני אנשים זרים הוא תהליך פשוט, שכל מה שהוא דורש הוא רצון של הצדדים. שני זרים נפגשים ושואלים בתורות אחד את השני סדרה של 36 שאלות. הראשונות שאלות פשוטות ושטחיות כמו "האם היית רוצה להתפרסם?" או "מתי בפעם האחרונה שרת לעצמך?", אבל ככל שמתקדמים הן הופכות לאישיות יותר, מה שדורש מהמשתתפים לגייס אומץ וגילוי לב על מנת לשתף אדם זר בפרטים אינטימיים.

ריצ'ארד גיר וולרי קפריסקי על סט "Breathless" (צילום: getty images)
ריצ'ארד גיר וולרי קפריסקי על סט הצילומים של "Breathless" | צילום: getty images

אחרי שהמשתתפים סיימו לענות על כל השאלות הם נדרשו לבהות אחד לשני בעיניים במשך ארבע דקות, מבלי לדבר או לשבור את קשר העין. במחקר המקורי קשר העין לא היה חלק מהתהליך, אבל ארון גילה שכשמוסיפים את האלמנט הזה, התוצאות משתפרות דרמטית. כששני אנשים מביטים אחד לשני בעיניים קורה משהו מדהים ומפחיד בו זמנית - המסיכות והחומות נופלות, אנחנו מצליחים לראות את האדם שמולנו, אבל גם מצליחים לראות אדם שרואה אותנו.

אם נודה על האמת, העולם ב-2019 לא דומה בשום צורה לחוויה הניינטיזית של ארתור אורן. כדי למצוא זוגיות בימים ההם היה צריך לפעול בצורה אקטיבית. אם זה לצאת למסיבות ואירועים ולהכיר אנשים זרים, או לסמוך על החושים של הקרובים אלינו בשידוכי בליינד דייט, מבלי שנוכל לעשות למועמד הפוטנציאלי סטוקינג מקדים באינסטגרם או אפילו לחפש בגוגל. מהבחינה הזאת נדמה שהיום אמור להיות קל יותר כשמגוון האופציות להכיר גדול יותר. מאפליקציות דרך קבוצות פייסבוק ועד תוכניות טלוויזיה כמו "חתונה ממבט ראשון".

אבל דבר אחד לא השתנה במשך כל עשרות השנים שעברו מאז - הרצון לזוגיות וכמובן, אהבה. יחד עם זאת, מערכת היחסים של רלי לוי ואלעד שאמי, שנפגשו לראשונה תחת החופה בעונה הראשונה של "חתונה ממבט ראשון", היא דוגמה לזרות הראשונית שקשה להתגבר עליה בתחילת קשר. בעונה ששודרה בקשת 12 בשנה שעברה, הוצג ההיסוס של אלעד לשבור את הכוס והספק שחש כבר בהתחלה בנוגע לקשר, האכזבה של רלי מהאינטימיות שלא נרקמת ולבסוף גם הפרידה. האם השאלון היה עוזר להם? יכול מאוד להיות.

רלי ואלעד סועדים בכרם  (צילום: מתוך "חתונה ממבט ראשון",  קשת 12  )
האם הביטו אחד לשני בעיניים? רלי לוי ואלעד שאמי בהשתתפותם ב"חתונה ממבט ראשון" | צילום: מתוך "חתונה ממבט ראשון", קשת 12

אנחנו יכולים להיות בטוחים שלשאלון כבר יש שידוך אחד לפחות. בין הזוגות שהשתתפו במחקר, זוג אחד הכיר במעבדה של ארון, התאהב ואף הזמינו את כל המעבדה לחתונה שלהם, שנערכה חצי שנה בלבד אחרי שהמחקר הסתיים. 20 שנה מאוחר יותר המחקר ותוצאותיו התגלגלו אל מנדי לן קטרון, מרצה באוניברסיטת קולומביה הבריטית, שעבדה על ספר העוסק בסיפורי אהבה והחליטה להוציא את השאלון לסיבוב בדיקה נוסף - הפעם על עצמה.

קטרון הזמינה לדייט מרצה אחר שהכירה באופן שטחי בלבד ובמהלך הפגישה שלהם עקבו אחר ההוראות המדויקת של ארון. כמה חודשים אחר כך היא החליטה לשתף את העולם בסיפור ההתאהבות המיוחד שלהם במאמר שכתבה לניו יורק טיימס, שהפך לוויראלי. בתוך חודש יותר מ-8 מיליון אנשים נחשפו לחוויה שלה, ובעקבותי בניו יורק טיימס החליטו לפרסם חוויות של קוראים שנחשפו לשאלון והחליטו גם לנסות להתאהב בעזרתו.

רבים פנו לקטרון כדי לגלות האם הקשר עם המרצה האקראי שרד, אך בתשובותיה היא בחרה להשיב על שאלה גדולה יותר - האם השאלון מוביל לאהבה אמיתית, עמוקה ומתמשכת או להתאהבות מהירה שחולפת ברגע שמבינים שהסאונד שהפרטנר מפיק כשהוא מתעטש לא מלא בחן.

"זה מרגיש מדהים להתאהב, אבל גם מאוד מפחיד", אמרה קטרון בהרצאת טד שהעניקה בעקבות המאמר, "ברגע שאתה מודה שאתה אוהב מישהו, אתה בעצם מודה שיש לך הרבה מה להפסיד". על פי קטרון, השאלון יכול לעזור להכיר מישהו ולבסס מולו תחושת אמון, קירבה ואינטימיות מהר יותר ממה שזה היה לוקח בדרך כלל, ואלו מהווים בסיס יציב לכל מערכת יחסים טובה, אבל הוא עושה דבר נוסף. השאלות גורמות לנו להרגיש שמכירים בקיומנו, וזה בעצם מה שכולנו מחפשים באהבה - שיכירו אותנו, שיבינו אותנו ומעל הכל שיראו אותנו. ולשאלתכם, כן, קטרון ובן הזוג שלה עדיין ביחד.

חשוב לציין שהשאלון לא מיועד רק לאנשים שרוצים להתאהב, ואפשר ורצוי להתייחס אליו כאל דרך נוספת להכיר אנשים חדשים, לבסס איתם קרבה כבר בשלבים הראשונים, או אפילו לחזק מערכות יחסים קיימות ולהתקרב מחדש לחברים, בני משפחה ובני זוג.

איך עושים את זה?

36 השאלות הבאות מחולקות לשלושה מקבצים, כל מקבץ מורכב מ-12 שאלות ולכל אחד מהם יוקדשו 15 דקות. אם סיימתם את המקבץ הראשון לפני שתם הזמן אפסו את השעון ועברו למקבץ הבא, ואם תמו 15 הדקות לפני שסיימת לענות על כל השאלות שבמקבץ, עברו למקבץ הבא מבלי לסיים את השאלות. 

חשוב לציין, אין מחויבות להוראות ואתם יכולים לענות על כל השאלות במלואן בלי הגבלת זמן, זה לוקח בערך שעה.

הקריאו את השאלה בקול רם, ענו שניכם על השאלה והחליפו תפקידים בשאלה שאחריה עד שתסיימו את כל השאלות. אחרי שסיימתם, וזה חלק חשוב מאוד, הביטו אחד לשני בעיניים במשך 4 דקות. חשוב לשמור על קשר עין רציף ולא לשבור אותו בשום אופן. בנקודת הזמן הזאת יהיה קשה לעצור את התהליך הכימי שכבר החל במוח שלכם וההתאהבות תהיה קרובה מתמיד. זה אמנם לא חקוק בסלע ויכול להיות שלא תתאהבו, אבל מה שבטוח הוא שתחושו קרבה ואינטימיות גדולה כלפי האדם שמולכם, גם אם לא הכרתם אותו כשהתחלתם. 
המלצה שלנו: מזגו לעצמכם כוס יין, שבו לשתות עם אדם שאתם אוהבים או סתם דייט שזורם לכם טוב, רק אל תשכחו להזמין אותנו לחתונה שלכם.

 

*השאלות כתובות בלשון זכר בלבד מטעמי נוחות בלבד, אך מיועדות לכל המינים והמגדרים.