10 שנים לאחר שמצא את מותו בנסיבות מסתוריות בכלא, מעריכה המשטרה כי הצליחה לפענח את רצח אסיר העולם יוני אלזם, שהורעל יממה לפני שעלה להעיד נגד חבר בארגון הפשע שאליו השתייך. בעקבות הגילויים והחשיפה חוזרים לתחקיר "עובדה" שהביא את סיפור חייו הקצר ומותו המסתורי של יוני אלזם, צעיר בן 21 שהיה מחסל בשירות ארגון הפשע החזק במדינה, נישלח למאסר עולם על רצח שביצע ומת מהרעלת ציאניד באגף השמור ביותר בכלא, לילה לפני שעמד להעיד נגד חבריו לשעבר.

יוני אלזם היה רוצח אבל גם קורבן של כל מערכות אכיפת החוק בישראל: המשטרה, ששברה אותו בחקירה בניגוד לכל הכללים לאחר שמנעה ממנו פגישה עם עורכי דינו, הפרקליטות שלא דאגה לשמור עליו מרגע שהפך לעד מפתח במשפט רצח שנוהל נגד שותפו לפשע, ובעיקר שירות בתי הסוהר ששורת מחדלים שם הביאה למותו.

תחקיר "עובדה" חשף כי בידי המשטרה היה מידע מודיעיני על כוונה של ארגון פשע שאליו השתייך אלזם להעביר לו חומר שישתק אותו ויחייב את העברתו לבית חולים. משם התכוונו חבריו לחטוף אותו. המידע הזה הועבר לשב"ס אך לא מנע מעבריינים לבקר את אלזם יום לפני עדותו המכרעת בבית המשפט. עד היום, כשנה וחצי לאחר מותו נותרה הפרשה הזו בלתי מפוענחת, בלי שמישהו נדרש לדין וחשבון או נשא באחריות לשורת המחדלים. כמעט כל הסוהרים והקצינים בכלא אשמורת שבו הוחזק אלזם ושהיו מעורבים באירועים שהביאו למותו, קודמו מאז המקרה על ידי מי שהיה עד לאחרונה נציב שב"ס, רב גונדר יעקב גנות. גנות עצמו לא נדרש מעולם לתת את הדין על המחדלים בפרשה, ואף הוצע לתפקיד המפכ"ל.

כך הפקירו הרשויות את אלזם

אלזם חבר כבר בגיל צעיר לעבריינים מוכרים בארגון הפשע של יצחק אברג'יל. הוא היה יד ימינם של שמעון זריהן ויורם אל על. הוא הורשע ברצח העבריין חנניה אוחנה, לאחר שנשבר בחקירה והודה בחלקו בפרשה - ונשלח למאסר עולם. בלילה שבין ה-12 ל-13 בדצמבר 2005, כשנה לאחר שנעצר וערב לפני מתן עדות מכרעת במשפטו של שמעון זריהן, מי שנאשם כשותפו לרצח, נמצא אלזם מת בתאו שבכלא אשמורת מהרעלת ציאניד. שני עבריינים שהורשו לבקרו בכלא הם על פי החשד אלה שהעבירו לו את הרעל. חקירת המשטרה לא הצליחה לפענח האם רצחו את אלזם, האם מסרו לו את הרעל ושיכנעו אותו להתאבד או שמא הטעו אותו לחשוב שמדובר בחומר מטשטש, שיסייע לו להתחמק ממתן עדות בבית המשפט.

תחקיר "עובדה" בפרשת מותו של אלזם העלה שאלות נוקבות סביב התנהלות המשטרה, הפרקליטות והשב"ס בפרשה. הכתבה חושפת כיצד הפקירו רשויות החוק את אחד העדים השמורים ביותר שלהם, שהיה עשוי להביא להפללתם של בכירים בעולם הפשע. על אף שהמשטרה הטילה את החקירה על היחידה הארצית לחקירה פשיעה בינלאומית, עד היום לא פוענחה הפרשה. הכתבה מציגה לראשונה קטעים בלעדיים מתוך חקירתו של אלזם. זהו תיעוד נדיר של רגעי השבירה הדרמטיים, שבהם חוצה אלזם את הקווים ומתוודה על חלקו בביצוע הרצח ועל הנעשה בארגון הפשע שאליו השתייך.

תגובות 

תגובת המשטרה : "חקירת מותו של האסיר יוני אלזם בידי היחב"ל טרם הסתיימה לכן לא נוכל להתייחס לשאלות שעוסקות בה".

תגובת השב"ס : "משטרת ישראל עדיין חוקרת לכן נמנע מאיתנו מלהתייחס לשאלותיכם, כמו גם לקיים תחקיר שב"ס בנושא. כל ניסיון להציג עמדה חד צדדית ולא מבוססת איננו הוגן". בשב"ס סירבו להגיב לידיעה על המידע לפיו קיבלו ידיעה מבעוד מועד מהמשטרה.

תגובת יעקב גנות : "כנציב השב"ס תכננתי תחקיר רחב למחרת האירוע, אך לאור דרישת הפרקליטות לא לקיים כל פעילות הנושא נמנע מאיתנו, לכן גם לא נמנע קידומם של קצינים הקשורים לפרשה".

תגובת הפרקליטות : "בזמן אמת נאמר לנו שאלזם הוכרז טעון הגנה והוחזק בבידוד באגף נפרד בכלא אשמורת". 

כל הגורמים הללו סירבו בעקשנות לתת למישהו מטעמם לדבר עם צוות עובדה. רק אחרי שהוגשה בקשה לבית המשפט באמצעות עורכת הדין טל ליבליך, נאלצה המדינה להסכים לשידור קלטות החקירה. השופטת ברכה אופיר-תום שהרשיעה את אלזם ברצח אמרה בדיון: "שלחנו אותו למאסר עולם, לא גזרנו עליו גזר דין מוות. הוא כנראה נרצח בכלא, אני לא יודעת מה קרה שם, ואנחנו מרגישים עם זה רע מאוד. השאלה מה קורה הלאה - יש חקירה, אין חקירה? היא מתמשכת, היא מסתיימת, מה קורה כאן? הדבר חסוי? הדבר סודי?".

חיים אלזם , אביו של יוני, מערער בימים אלה לבית המשפט עליון ומבקש לקרוא תיגר על תקיפות ההודאות שנתן בנו.

תחקיר: ליאת לויאן-ורסנו וזהר שחר-לוי