אנחנו מוקפים באנשים שהופכים את המדינה למקום שטוב יותר לחיות בו - ואם נסתכל נוכל לזהות אותם בקלות. אנשים שמהרגע שהם קמים בבוקר ועד לרגע שבו הולכים לישון, עסוקים רק במחשבה כיצד יוכלו לעזור יותר לאחרים. את הערב הזה הקדשנו להם, להגיד תודה ענקית לאנשים הנפלאים האלו.
בשיתוף מפעל הפיס יצאנו לחפש את גיבורי השנה שלנו. מתוך מאות מועמדים נבחרו 14 גיבורים, שמונה מהם עלו הערב (חמישי) על הבמה בטקס גיבורי השנה 2023 ואספו את הפרסים בהם זכו, אותם הגישו להם האנשים הכי אהובים על המסך - שחקנים, קומיקאיות, זמרים, שפים וספורטאיות שכולנו מכירים.
יו"ר מפעל הפיס, אביגדור יצחקי, אמר כי "זו השנה השלישית שבה אנחנו מביאים למודעות הקהל הישראלי את אותם גיבורים של אהבה ונתינה. ברכות לכל גיבורי השנה, אין כמו העם הזה".
בשבועות האחרונים אתם הצבעתם ב-mako ובחרתם את גיבור הקהל שלכם. במשדר החגיגי הכריז מנחה הטקס אביב אלוש על הזוכה במקום הראשון: יוסי פרץ, מייסד "רואים את האופק בים", שמנגישה לאנשים עם מוגבלות ונוער בסיכון את היכולת להירפא בין הגלים.
"העמותה נועדה להנגיש את הספורט הימי לאנשים עם מוגבלות בשילוב תוכניות העצמה לנוער בסיכון. אנשים עם יכולות מיוחדות מגיעים אלינו ומרגישים תחושת מסוגלות. נוער בסיכון מקבל מקום להיות מדריכים ומלאי חמלה. כמו שזה עזר לי, אני רוצה לעזור גם להם".
מירב וייסמן טייאב
בתחילתו של משבר הקורונה, מירב וייסמן טייאב הבינה מיד כי המצב יצר מצוקה בקרב משפחות רבות שפשוט לא יכולות לכלכל את שולחן החגים שחלו באותם ימים. הדבר הפך מהר מאוד למיזם המרגש "בניין מאמץ משפחה". הכל התחיל מהרצון לעזור שדחף אותה לפנות לקבוצת הוואטסאפ של הבניין, דרכה נרתמו כלל השכנים להכנת סל מזון למשפחה נזקקת, מכספי ועד הבניין, ולמשך שנה שלמה.
הודעה אחת קטנה התרחבה במהרה למיזם המרגש, במסגרתו למעלה מ-50 בניינים פעילים כיום בארץ ועוזרים במשך שנה למשפחה אחת בעזרת סלי מזון עם מצרכים חיוניים המותאמים לצרכיהם, בארגון אירועים חגיגיים ובכל דבר שיכול להעלות להם חיוך. "אנחנו רוצים לתת להם חכה ולא את הדג. החלום שזה יגיע לעוד ערים ויתפתח", אמרה. ואולי המשאלה שלה תתגשם בקרוב: פאולה וליאון רוזנברג הפתיעו אותה בטקס והכריזו כי הפרויקט יהפוך להיות ארצי.
מי שהעניק לה את הפרס היה השף חיים כהן, שנדהם מהיכולת של מירב לראות את האחר בתקופה מלחיצה כמו הקורונה, בה הציפייה הייתה להתכנס בתוך הבתים והמשפחות הגרעיניות. "מה שמירב עשתה נותן תקווה שהאנשים פה טובים יותר ממה שרואים בחדשות".
אפרת יסעור
כשאפרת ילדה את בנה, היא ובני משפחתה לא יכלו להיות פיזית לידו. חוויה לא פשוטה זו הובילה את יסעור ליזום ולשמש כמנכ"לית עמותה שכל מטרתה מרגשת במיוחד - לחבק ופשוט להיות לצד תינוקות שזה עתה נולדו והוריהם לא יכולים לטפל בהם או תינוקות שננטשו. "מאחורי כל תינוק בודד יש אמא בודדה", אמרה.
כיום, בעמותת "חיבוק ראשון" פעילים 500 מתנדבות ומתנדבים, אשר מקבלים הכשרה והדרכה מקצועית על ידי עובדות סוציאליות ומגיעים מדי יום לבתי החולים השונים על מנת למלא בעבור התינוקות הרכים את החלל הריק שנוצר בעזרת מגע, ליטוף, חום ובעיקר ערמות של אהבה. לאורך השנים העמותה טיפלה ביותר מ-3000 תינוקות.
מדריכת ההורים עינת נתן וכוכבת הילדים מיכל (מיקי) מוכתר העניקו את הפרס, ומוכתר התרגשה ומחתה דמעה. "גם לי הייתה לידה קשה. אני והילדה היינו במצוקה, לא יכולתי לחבק אותה", סיפרה, ונתן המשיכה, "כל ילד חייב לקבל חיבוק, כמו מזון ואוויר". גם יסעור התרגשה ואמרה "זכיתי, בכל בוקר אני זוכה לעשות מעשה קטן וטוב". רגע מרגש במיוחד התרחש כשאפרת זכתה לקבל חיבוק מילדים רבים שעלו לבמה.
עודד וייס ואברהם חיון
לא רק שעודד ואברהם יצרו קהילה חזקה ושונה עבור בני ובנות נוער, אלא שלמעשה יצרו מעגל שלם של נתינה. לאורך שנים הם מפעילים את "ארגון סח"י" (סיירת חסד ייחודית), שבה פעילות מגבשת ומרגשת שנעשית בשעות הקטנות של הלילה. במסגרתה, בני נוער מחלקים בסתר חבילות מזון לפתחי בתיהן של משפחות נזקקות ללא ידיעתן. אבל החלוקה כאן היא רק חלק קטן מפעילות רחבה בהרבה: גיוס הנערים והנערות, שילובם בבחירת המשפחות ובאיסוף התרומות - אלו הופכים את המיזם הזה לתנועה ייחודית שלא פוגשים בכל יום. "בכל מקום שהם יכולים הם עוזרים מתוך בחירה ושותפות. אחד מהנערים שהתנדב אמר לי: 'הפכתי הרבה פחות אלים. היד שנתנה ארגז בלילה למשפחה רעבה, לא יכולה לתת בוקס בבוקר לילד'", סיפרו.
מי שהעניק להם את הפרס היה שדרן הרדיו דידי הררי שהתוודע לארגון בזכות מירית אשתו ז"ל, שהתנדבה במשך שנים. "היא רתמה אותי, כשהייתה חוזרת מהתנדבות החיוך לא ירד לה מהפנים", נזכר. כיום הסיירות שבארגון עוזרת למעל מ-2000 משפחות נזקקות בכל שבוע, אבל הדבר הכי גדול זה השינוי שבני הנוער חווים דרך ההתנדבות, וזה בדיוק התהליך שמקימי הארגון רצו לראות. "זו זכות ענקית לקחת בזה חלק, זה עזר לי להגיע לאן שהגעתי היום", סיפר תומר, צעיר שמתנדב בארגון.
אליסף פרץ
אליסף שכל שניים מאחיו בעת שירותם הצבאי וכדי לא לשקוע בדיכאון וייאוש התחיל לחפש ריפוי. כחלק מהתהליך הקים את עמותת "האחים שלנו", ששמה לה כמטרה להביא לידי ביטוי את ההתמודדות הייחודית של האחים והאחיות השכולים שקולם כמעט ואינו נשמע. "רציתי לתת לכל האחים והאחיות השכולים בית. היה לי חלום להקים ארגון שייתן מקום לאחים השכולים", סיפר.
מאז, כבר 7 שנים העמותה תומכת באלפי אחים ואחיות במגוון פעילויות הנצחה, זיכרון ובניית קהילה, מובילה עשרות פרויקטים פורצי דרך ולוקחת את תהומות הכאב לפסגות של משמעות, נתינה ותקווה.
עילי בוטנר ועמית פרקש, שגם שכלה את אחיה הגדול במהלך מלחמת לבנון השנייה, העניקו יחד את הפרס. הזמר הגיע לבקר בהפתעה את אליסף והאחים השכולים. "קראתי שכתבת שכשקורה אסון כזה, באופן טבעי העיניים נישאות אל ההורים אבל כל התא המשפחתי מתערער, גם לאחים ולאחיות. העמותה הזו שמה את האחים במרכז", אמר בוטנר לפרץ. לאחר שקיבל את הפרס, פרץ אמר: "כשעמדנו מול הארון הפתוח עמדנו במבחן, ובחרנו בחיים", והזמין לבמה את נוי יפרח, אחותו של טל יפרח ז"ל, ממקימות העמותה. גם אימו של אליסף, מרים, בירכה מרחוק על ההישג. "אני איתך, מחבקת וגאה בך".
בצלאל ויברמן
הצבא שינה את חייו של בצלאל ויברמן מקצה לקצה. הנער, שלמרות ילדותו המורכבת כנער בסיכון הגיע למשפחה שעזרה לו, החליט להתגייס לבסוף ובמהלך השירות איבד את חברו הטוב סמ"ר ליאל גדעוני ז"ל. על שמו ולזכרו של ליאל, הקים בצלאל לאחר שחרורו את "מכינת ליאל" עבור בני נוער בסיכון.
הודות לצוות מופלא ומקצועי, להכשרות מקצועיות ופונקציונליות ולעבודה טיפולית במשק החקלאי ובחוות הסוסים במקום - המכינה משמשת בעבור הצעירים עוגן חינוכי, סביבה טיפולית וקרקע פורייה בהכנה הן לשירות צבאי משמעותי והן לחיים בוגרים פעילים. "היה לי חזון להקים מכינה קדם צבאית לנערים בסיכוי", הסביר בפשטות ויברמן את ההחלטה להקים את המכינה
.
מי שהגיעה לבקר במכינה הייתה האלופה האולימפית ירדן ג'רבי. "עזר לי מאוד שהיה מישהו שהאמין בי. גם לכם יש דמות שמאמינה בכם וזה הכי חשוב, זה מה שנותן את התנופה. בצלאל נוגע בכל כך הרבה מאוד חניכים ונערים", אמרה. בטקס אמר בצלאל: "תודה להוריו של ליאל, ולחניכים של המכינה. אני מקדיש לכם את הפרס".
ענבל רייכלר
ענבל תמיד אהבה את הים, אבל בגיל 18 אימון שגרתי בצבא הותיר אותה משותקת מהחזה ומטה, וחיבר אותה לצמיתות לכיסא גלגלים. מאז, הבטיחה לעצמה שהיא עוד תמצא את הדרך לחזור אל הגלים. לפני 5 שנים החלום הזה התגשם, ולא רק בעבורה. "היה תהליך של אבל שלא הצלחתי להגיע אל הים. אחרי שהעמותה פנתה אליי הצלחתי לחזור לים. אושר צרוף", אמרה.
בעזרת ציוד מותאם, שיטות גלישה ייעודיות ומתנדבים ומתנדבות מדהימים, עמותת "Wave ability" מאפשרת לאנשים עם מוגבלות להגיע לים, לעלות על הגלשן ולהתרגש מהמים פעם אחר פעם מחדש. הדבר ריגש במיוחד את משה נוסבאום והזמר מוקי, שבחרו בה כגיבורת השנה שלהם ולהעניק לה את הפרס. העיתונאי, שמתמודד עם מחלת ניוון שרירים, התייחס לתרומה של עמותה מסוג זה. "המחסום הנוראי בעיניי זה הפחד לדבר ולחשוף את נושא המוגבלות. זה יעד שהצבתי גם לעצמי, לעזור לאחרים לחצות את המכשול הזה". הזמר הגיע לפגוש את חברי העמותה בים ולא הצליח לכבוש את ההתרגשות.
במהלך הענקת הפרס נוסבאום שיתף כי הוא מתרגש מאוד להעניק לענבל את התואר. "אני מתחבר לאהבה שלך לים, להשראה שאת נותנת לבעלי מוגבלויות. על בשרי למדתי עד כמה זה לא פשוט לקום יום אחד ולהראות לעולם את המוגבלות שלך. הכי חשוב, התחברתי לכמה שאת פייטרית ועושה את זה עם ראש מורם".
רחלי ברקוביץ
רחלי ברקוביץ הקדישה את כל חייה לחינוך ומובילה פרויקט מרגש בשם "יש לי חבר והוא אחר". כשפרשה לגמלאות, החליטה לשלב בין הדאגה לדור העתיד לבין ניצול הכישורים והאהבה המתפרצת השוכנת בקרב הדור הוותיק יותר.
בגיל 70, היא מובילה ומנחה עשרות מתנדבים במיזם שמשלב את בני הגיל השלישי בגני הילדים בקריית ביאליק. במיזם היא מובילה את הפרויקט המרגש שעוסק בנגישות ובקבלת האחר. "אנחנו רואים את השינוי בהתייחסות של ילדים בהקשר של אנשים עם מוגבלות. הכי טוב להנחיל את הנושא הזה בקרב ילדים והכי חשוב זה המסר שאנחנו חברה סובלנית שמקבלת את השונה", היא סיפרה בגאווה על הפרויקט.
מי שהעניקה לה את הפרס הייתה השחקנית הענקית חנה לסלאו. "האושר שחשים אחרי שתרמנו הוא כמו אוויר לנשימה בעבורי. מקבלים אצלנו בגנים, לא רק מדברים על זה", אמרה ברקוביץ בהתרגשות עם קבלת הפרס.