בשבוע שעבר עלתה לשידור סדרת המתח החדשה "כפולים" (רביעי, 21:00), אחרי שכבר הספיקה לכבוש את פסטיבל ברלין ולהימכר לרשת FOX. הסדרה, שמבוססת על פרשת החיסול של מחמוד אל מבחוח, עוסקת בחמישה אזרחים ישראלים שמגלים שנעשה שימוש בדרכונים שלהם עבור מבצע חטיפה של בכיר איראני ברוסיה. האם מדובר במבצע של המוסד, או במשהו קצת יותר מפחיד? כך או כך, מה שבטוח הוא שהסיפור הזה לא כל כך מופרך. 

בדצמבר האחרון עלו באתר WikiLeaks מסמכים מסווגים של ה-CIA, שמדריכים סוכנים סמויים כיצד לנוע בחופשיות ברחבי אירופה עם דרכונים מזוייפים. ניתן ללמוד מהמסמכים כי נכון לזמן כתיבתם, סוכנים סמויים של ה-CIA היו יכולים להיכנס ולצאת בחופשיות מ-26 מדינות באירופה המערבית ובסקנדינביה, עם סיכון מינימלי בלבד שאנשי ביטחון מטעם האיחוד האירופאי יחשדו בהם - וזאת משום שמשמר הגבול האירופאי מתמקד בעיקר במהגרים לא חוקיים ובפשיעה, ולא בגורמי מודיעין זרים.


מתוך מסמכי ה-CIA: כך נעים הסוכנים הסמויים בחופשיות באירופה עם דרכון מזוייף

מהמסמכים עולה חשש שהמדיניות הקיימת של משמר הגבול האירופאי תשתנה באופן שיקשה על הסוכנים להמשיך בהתניידות הזאת באותה הקלות. אבל תחת החוקים הנוכחיים, הם יכולים לנחות כמעט בכל מדינה באיחוד ולנסוע ברחבי אירופה המערבית, מפורטוגל ועד פינלנד, בלי להצטרך להוציא את הדרכון מהכיס אפילו פעם אחת. גם במקרה שבו סוכן כזה עוכב על ידי משמר הגבול, ובבדיקה מקיפה אף נמצאו בתיקו שרידים של חומר נפץ, הוא דבק בסיפור הכיסוי שלו ולבסוף נתנו לו להמשיך במסעו למרות החשד. 


מתוך מסמכי ה-CIA: מה יהפוך סוכן לחשוד בבדיקה של משמר הגבול

אז מה בעצם קורה בזמן בדיקת הדרכון? איך כל כך הרבה דרכונים מזוייפים מתפספסים? נתחיל מאלה שאמורים להיות הכי קלים לזיהוי: דרכונים גנובים, שלא שייכים לאדם שאוחז בהם. כבני אדם, אנחנו נוטים לחשוב על עצמנו כטובים בזיהוי פרצופים. אבל מסתבר שזה נכון בעיקר בכל הנוגע לפנים מוכרות. כשמדובר בפנים שזרות לנו, המחקר מראה שאנחנו טועים הרבה יותר. אם חשבתם להתנחם בזה שכמות האנשים שמנסים לזייף דרכון היא קטנה מאד יחסית לסוגי זיוף אחרים, במחשבה שזה אולי מקל על איתור הזיופים במקרים של דרכונים - מסתבר שההפך הוא הנכון. ככל שזיופים נוטים להופיע פחות, כך נחפש אותם פחות. המחקרים שנעשו בנושא אמנם נעשו בעיקר בחו"ל, אבל הניבו תוצאות די דומות זו לזו, ומחקר ספציפי אחד שבדק זיהוי של דרכונים מזוייפים באוסטרליה מצא לפחות 15% טעות בזיהוי

אז במה בעצם כרוך זיוף דרכון? באילו שיטות שונות אפשר לעשות את זה? וכמה זה עולה? הנה מישהו שעשה מזה קריירה - ואחרי שישב על זה קצת בכלא, הפך כיוון ועשה מזה קריירה שניה, כי הביקוש לדרכונים מזוייפים כך נראה, לא מסתיים אף פעם, ולמעלה מ-40 מליון דרכונים נגנבו בעולם בעשור האחרון. "זה יכול לקחת שבועות לזייף דרכון, או כמה שעות - תלוי באיכות הדרכון שאתה מנסה לייצר", מספר טוני סיילס. "אם מרימים בעדינות את הקצה של הדרכון, אפשר להתחיל לקלף אותו אחורה לאט לאט״, מדגים סיילס, שנהג לגבות בין 8,000 ל 10,000 דולר עבור כל דרכון שזייף.

בסרטון הבא ניתן לראות אותו הופך דרכון אקראי לאחד חדש עם שמה ותמונתה של המראיינת. סיילס עסק בתחום המפוקפק במשך 15 שנה לפני שנתפס ב-2009, ומאז שהשתחרר מהכלא הוא מייעץ לחברות בנושא זיוף דרכונים. "אפשר לזייף כל דבר", אומר סיילס, "מישהו אשכרה ייצר את הדרכון הזה. זה אומר שאפשר לעשות את זה שוב". 

עוד בתכניות קשת:

"כפולים" - רביעי, 21:00. פרק כפול