קיימות הרבה לחיצות כפתור שגורמות לנו להרגיש משהו. משחק הלחיצות בוולט בזמן שממתינים שהשליח יגיע יוצר ציפייה, לחיצה רנדומלית בזמן גלילה באינסטגרם (בעיקר כזו שמובילה ללייק סורר) יכולה לגרור רגעים של חרדה - אבל אין לחיצה שיש לנו תשוקה אמיתית לגביה כמו "דלג על התקציר" בנטפליקס. לחיצה על האייקון המרובע בפינת המסך אומנם חוסכת לנו זמן יקר, אבל לעיתים, להחלטה הפזיזה יכול להיות מחיר כבד.
בדיוק לרגל חזרתה של "ארץ נהדרת" (פרק הבכורה הערב, רביעי, אחרי החדשות, ערוץ 12), וכשהמצב במדינה נשאר (פחות או יותר) באותה נקודה - זה כל מה שקרה בפרקים הקודמים וחובה לזכור. אז נכון, מדובר בתוכנית סאטירה ולא דרמה עלילתית, אבל מציאות שחזקה יותר מכל תסריט לא השאירה לנו ברירה. הרגע שמדינה שלמה התאהבה גם בחיקוי של דובר צה"ל, הפוליטיקאים שנאלצו להתעמת עם שדי העבר ומות דמות שחוסלה - אך כמו בכל דרמה טובה - מאיימת לחזור. הכל כאן.
כן, יש לנו שאלה: מאיפה הכריזמה?
אחד מהדמויות שהפכו להיות הכי מזוהות עם המלחמה בעל כורחה היא דובר צה"ל, תת אלוף דניאל הגרי. הכנות, העמידה מול הציבור ברגעים המורכבים והחיוך הקטן שנבלע בזמן שהודיע כי מנהיג חיזבאללה חוסל הם רק חלק מהדברים שהפכו אותו לדמות שמשפיעה על ישראלים רבים. רועי בר נתן נכנס בטבעיות לנעליו, דפדף בקלסר המסמכים בצהרות וענה על השאלות הבוערות כמו "איך אני שומר על הגזרה?".
הגרי אפילו חיתן לוחם מילואים ובת זוגו בשידור חי. "במלחמה נתקלנו בתופעה שבה חיילות וחיילי צה"ל ממשיכים לערוך טקסי חתונה מרגשים ובכך הם מראים שהם לא מפחדים מהאויב של כל העולם החופשי: המונוגמיה", אמר לפני שהזמין את החתן "לשטח את הכוס". לאור האירועים נראה שהגרי צפוי לקחת חלק משמעותי גם בעונה הקרובה.
טוויסט בעלילה: מערכונים באנגלית
מהר מאוד לתוך העונה הועלו סרטוני הסברה חריפים באנגלית שתרמו למאבק ההסברה כשהגיעו לתפוצה של מאות מיליון שיתופים בכל רחבי העולם, כולל ממפורסמים, מאנשי תקשורת ומגולשים. הסטודנטים האנטישמיים מהקולג'ים בארצות הברית לא הצליחו להסתיר את הצביעות והבורות כשקראו: "אני עושה תואר באסטרולוגיה קווירית פוסט קולוניאלית. יהודים מלכלכים את העולם, ולא אני לא אנטישמי, אני גזען פלואידי". גם עיתונאית BBC חטפה בראש, בשפתה, כשהציגה את ישראל כמי שפוגעת באנשי עזה - וכמוה גם ארגונים בין-לאומיים.
מנה מיוחדת הוגשה לבכירי חמאס, שלשמחתנו חלקם לא ימשיכו לעונה הבאה לאחר שהמשיכו אל העולם הבא. באחד הקליפים הוויראליים הובא אורח חייהם שכולל תענוגות, מסאז'ים וכסף רב שמגיע ישירות לכיסם בקטר. "תרמו לנו כסף, הכלב שלי צריך ארמני חדש", התחננו בפני העולם.
כבר לא (כל כך) נרגן: המהפך של אשר
מעטות הפעמים שניתן להבחין בשינוי כה עמוק בדמות, מהפך באופי ככל שמתפתחת - אבל בעונה האחרונה של "ארץ נהדרת" הפכו אשר בן חורין (יובל סמו) והמונית לדמויות הכי מכילות ורגישות שיש. עליו נאמר המשפט: "לא ידעתי שאני כזה". המונה לא דפק כשאשר הסיע חיילים וחיילות למילואים ובחזרה, נפגש עם מפונים והתרגש עם חטופים ששבו מן התופת. "זו פעם ראשונה שאין לי מילים", אמר כששמע את הסיפורים וניגב דמעה.
אורחים מכל העולם הגיעו
פעילות ההסברה שליוותה את כל העונה קיבלה חיזוק משמעותי בדמותם של מפורסמים מהוליווד שקפצו להופעות אורח שעשו הרבה כבוד. מעל לכולם עומד (כשהוא לא מצלם סרטון לאינסטגרם) מייקל רפפורט. הקומיקאי האמריקאי ממוצא יהודי התגייס לטובת ההסברה הישראלית מהרגע שפרצה המלחמה וניצל ביקורים בארץ למערכוני הסברה שתקפו את ראשי האוניברסיטאות בארצות הברית שסירבו לגנות תקיפה שחוו סטודנטים יהודיים וישראליים.
אבל זה לא עצר שם, לרפפורט הייתה בטן מלאה גם נגד "חבריו" מתעשיית הסרטים הגדולה בהוליווד והוא נכנס בהם בטקס אוסקר אלטרנטיבי. גם ברט גלמן ("דברים מוזרים") השתתף במערכון שהפריך את השמועה המשונה שהתפשטה בטיקטוק על היותו של אבי הנצרות, ישו, בכלל פלסטיני. הלוואי שנקבל עוד הופעות כאלו גם בעונה הקרובה.
הגיבור שנאלץ להתעמת עם העבר
כבר שנים שראש הממשלה בנימין נתניהו הוא מהדמויות הראשיות. זה נכון למדינה, ולמלחמה ול"ארץ נהדרת" בפרט. בעונה האחרונה התעמת עם האחריות, ובעיקר עם חוסר הרצון לקבל אותה על עצמו. בערב אחד, בזמן שישב בלשכתו הגיחה לפתע רוחה של גולדה מאיר, ראש ממשלת ישראל במלחמת יום הכיפורים. זה היה מערכון נוקב שעימת את הגיבור עם האחריות שלו לאירועים ולמצב - ואת הניסיון שלו לחמוק בכל דרך אפשרית. "על אסון לאומי חסר תקדים מפילים בן אדם?", תהה ופיזר את עשן הסיגרים והסיגריות. במפגש לילי אחר במשכן הכנסת נפגש נתניהו עם ראשי ממשלות ישראל לדורותיהן שדמויותיהם קמו לחיים לשיחה על אחריות. "מה נפלתם עליי? זה הכל באשמתכם", זעק כלפי תמונות ראשי המדינה.
כל העורף חזית
המלחמה הביאה ללב השיח נושאים חברתיים-ציבוריים רבים שעלו על סדר היום. ב"ארץ נהדרת" לא היססו להביע דעתם על היחס לאנשי המילואים שחזרו הביתה להתרעננות וגילו שכל המחלוקות שהיו לפני המלחמה נותרו. "הכל פה נשאר אותו הדבר, כאילו שום דבר לא נשבר", אמרה דמות לוחם המילואים (אודי כגן) במשפט שהוא כמו בוקס בבטן. גם נשות אנשי המילואים שנותרו מאחור ונדרשו לנהל את הבית והחיים בעורף קיבלו מערכון שכלל שיר שכולו הצדעה לפעילותן. נראה כי בצל המחלוקות על גיוס החרדים, קריסת המילואימניקים ומשפחותיהם והמלחמה שעוד כאן - נושאים אלה ונוספים עשויים ללוות אותנו גם בחורף הקרוב.
שלום ולא להתראות? אז זהו שלא.
למרות שזה קרה בין העונות ולמרות ש"בנפול אויבך אל תשמח", קשה היה שלא להיפרד לשלום בחיוך מדמויות שאהבנו לשנוא. אחרי שקיבל תפקיד משמעותי בעונה שעברה, כבר חשבנו שראש חמאס שהתרברב מהמחבוא במנהרות על ההישגים הגדולים של ארגון הטרור לא ימשיך לזו הנוכחית - אבל הסימנים מצביעים שהרוח שלו עוד כאן כמו גם של חברו המזוקן והמנוח מהגבול הצפוני, נסראללה. ככה זה בעלילה טובה, הנבלים פשוט מסרבים למות.