בשנת 2017 גזר בית המשפט שלוש שנות מאסר על רותם מזרחי, תושב הצפון שהתחזה לאדם בשם "רותם קרני", הונה נשים וגנב מהן כספים. בכל פעם דאג מזרחי להחליף זהויות, לגרום לנשים להתאהב בו, לרוקן את חשבונות הבנק שלהן ולהשאיר אותן שבורות לב. מאז מזרחי השתחרר מהכלא, אבל תלונות נגדו, כך חשפה השבוע הכתבת לענייני פלילים עדי מאירי בתכנית "חדשות הבוקר עם ניב רסקין", ממשיכות להגיע למשטרת ישראל. אי אפשר להתעלם מהתחושה שעולה מהסיפור של מזרחי אל מול מסיפורי התחזות אחרים שנחשפים בכלי התקשורת לעיתים קרובות מדי. רשויות החוק פשוט לא רואות באותה חומרה התחזויות שבבסיסן מניע כלכלי והתחזויות שנועדו להונות את הקורבנות מבחינה רגשית.
שלוש שנות מאסר הן הרבה יותר מאפס חודשי מאסר, העונש שנגזר על המתחזה ינון בן מנחם שנחשף אמש בסרטו של חיים אתגר "המתחזים – הנשים מחזירות מלחמה". במהלך העבודה על הסרט, מערכת המתחזים יצרה קשר עם לא פחות מ-16 נשים עמן היה בן מנחם בקשר, תוך כדי שהוא מציג את עצמו בזהות הבדויה יונתן אהרון. ינון לא לקח שקל מהקורבנות שלו, אבל הוא לקח מאיריס, דוריה ויתר הנשים שעמן היה בקשר את השנים היפות ביותר שלהן. אלו השנים שבהן הן היו יכולות למצוא זוגיות, להקים משפחה ולהביא ילדים לעולם. שום סכום של כספי פיצויים לא יוכל לקנות אותן.
ינון בן מנחם המשיך בחייו ולא ריצה יום אחד של מאסר. במסגרת הסדר טיעון, גובש נגדו כתב אישום מתוקן שכלל חמש עבירות של קבלת דבר במרמה. לכאורה, הדבר שקיבל במרמה מהנשים אותן הונה הוא מין, אבל בפועל מדובר במעילה חמורה הרבה יותר. בן מנחם גזל מהקורבנות שלו את היכולת לתת אמון שוב בבני אדם. לחלק מהנשים שהוצגו אמש לקח שנים לשקם את היכולת הזו, חלק לא הצליחו לעשות זאת עד היום.
בית המשפט גזר על בן מנחם 4 חודשים וחצי של עבודות שירות, 6 חודשי מאסר על תנאי ותשלום פיצויים בגובה 30 אלף שקלים לכל אחת מבנות זוגו שנכללו בכתב האישום המתוקן. הוא יצא לחופשי, שיקם את חייו והפך למאמן ומדריך בתחום הגמילה מהתמכרויות. הוא לא אמר לאף אחת מהנשים שהיו לקורבנות שלו שהוא מתנצל על המעשים שעשה. להפך, בחלק מהמקרים הוא אפילו המשיך לשבור להן את הלב גם אחרי שנתפס. כך לדוגמה, קרה כשאמר לאיריס במהלך העימות במשטרה שהוא מעולם לא אהב אותה באמת.
החוק אוסר על אדם להציג את עצמו כאדם אחר. ינון בן מנחם לא רק הציג את עצמו בשם הפיקטיבי יונתן אהרון, הוא לא רק בנה לאהרון פרופיל פייסבוק פיקטיבי שכלל תמונות ורשימת חברים מפוארת, אלא גם בנה ליונתן אהרון סיפור חיים שלם כלוחם אמיץ ביחידה סודית, נכד שסועד את סביו ומנכ"ל של חברה בשם "דה פוינט". העולם העשיר שיצר בן מנחם ליונתן אהרון גרם לכל בנות זוגו להאמין לו. גם כשהשקרים שלו החלו להיערם, הן עצמו עיניים חזק ולא הסכימו לפקוח אותן בחזרה, עד שנעמדו אחת לצד השנייה והבינו שמדובר במתחזה סדרתי. עד שלא הייתה להן ברירה.
עו"ד ענת קאופמן, מומחית בנזיקין וביטוח לאומי הסבירה אתמול בתכנית "פאולה וליאון" כי בחלק מהמקרים, מצג שווא הוא למעשה עבירת אונס. לדבריה, כאשר אישה מקיימת יחסי מין עם גבר, ההסכמה היא לגבר הספציפי ולנתונים שהוא הציג בפניה. כחלק מכך, כשגבר מציג את עצמו כרווק כשהוא למעשה נשוי, לא מדובר בהסכמה. ניתן להתווכח על פרשנות משפטית מהסוג הזה, אבל שאלה רלוונטית אחרת היא מדוע גניבת קניין רוחני של אדם, שהוא נכס לא מוחשי, נחשבת לעבירה לכל דבר, בעוד שגניבת אמון של אדם לא.
אם החוק לא ירתיע את המתחזים מלבצע את המעשים החמורים שלהם בפעם הבאה, ניתן רק לקוות שרשת הביטחון החברתית, מהסוג שראינו אמש, תעשה זאת. כפי שהנשים שנפלו קורבן לתרמית של ינון בן מנחם הצליחו לאתר אחת את השנייה ברשתות החברתיות ומחוצה להן, להתאגד ולפעול נגדו יחדיו, אני רוצה להאמין שהסולידריות תנצח גם את המתחזה הבא.