מסעדת TYO קומבינציה ליחיד  (צילום: עודד קרני, mako אוכל)
סושי למתקדמים | צילום: עודד קרני, mako אוכל

רגע לפני שהתלמידים באקדמיה לבישול של "הצילו!" מתחילים להסתבך עם האורז הדביק הערב, אספנו עבורכם את כל מושגי הסושי המסובכים כדי שבפעם הבאה שתרצו להתפנק בסושיה האהובה עליכם תדעו בדיוק מה לבקש מהמלצרית.

צ'ופסטיקס

מקלות האכילה הידועים לשמצה גרמו כנראה ללא מעט תקריות מביכות מסביב לשולחן כאשר כל מי שאינו מתהדר בעיניים מלוכסנות ניסה לאכול איתם בפעם הראשונה. במקור, הצ'ופסטיקס בכלל היו זרדים של עצים שאיתם נהגו האסייתים לאכול מאכלי אטריות, אורז וכמובן סושי. אם זמן ההמתנה לארוחה מתארך, תוכלו לתופף עם המקלות על קצה השולחן ובכך לרמוז לטבח שהגיע הזמן להוציא את המנות שהזמנתם - ככה זה עובד ביפן לפחות. ומי מכם שעדיין מתקשה באכילה עם המקלות המסורתיים, מוזמן לצפות בסרטון הבא:


ווסאבי

אין אחד שלא היה עד למתיחת ווסאבי כזו או אחרת או נפל בעצמו קורבן  לאחת כזו. כדי שזה לא יקרה שוב, החלטנו לספר לכם קצת על המשחה הירקרקה: הוואסבי הוא בעצם צמח (חזרת) שהיפנים מכינים מהשורש שלו משחה ירוקה וחריפה במרקם שדי דומה לפלסטלינה. את הוואסבי מגישים לצד הסושי, כאשר יש כאלה שמורחים מעט ממנו על כל חתיכה מהרול ויש כאלה שאוהבים לערבב אותו ישירות אל תוך רוטב הסויה. בנוסף, נהוג לומר כי היפנים מגישים את הוואסבי החריף כדי לחסן את הגוף נגד הרעלה מדגים נאים. אז בפעם הבאה שהאבוקדו בסושי שלכם נראה רך מהרגיל, ולחברים שלכם יש חיוך ערמומי על הפרצוף, אנחנו ממליצים לכם להזמין רול חדש מהמלצרית.

וואסבי (צילום: istockphoto)
אם החברים שלכם מחייכים חיוך ערמומי, תברחו | צילום: istockphoto

קומבינציה

כל סושיה שמכבדת את עצמה מציעה בתפריט שלה גם קומבינציות, במיוחד לאלו מכם שלא כל כך יודעים להתמודד עם החלטות. אם חפצה נפשכם בכמה סוגים של רולים, אבל אתם לא כל כך רעבים, תוכלו להזמין קומבינציה אחת שמהווה מעין "ארוחת טעימות" קטנה שמשלבת כמה סוגים של סושי במנה אחת.

אין תמונה
ליהנות מכל העולמות

קליפורניה רול

אם מצאתם את עצמכם מול תפריט שכתוב בשפה זרה, במסעדת סושי שאינכם מכירים (ואתם לא שומרים כשרות), הדבר הכי טוב שתוכלו לעשות הוא להזמין "קליפורניה רול". מדובר ברול פופולארי מאוד שקיימות אלפי גרסאות שלו ברחבי העולם, אך הבסיס תמיד זהה: רול אינסייד-אאוט (פירוט בהמשך למאותגרי הסושי שביניכם) שמורכב מבשר סרטנים, אבוקדו ומלפפון. הרול המפורסם מסמל את הפיוז'ן בין המטבח היפני לאמריקאי, ואנחנו ממליצים עליו במיוחד בגרסה הכשרה שלו עם דג סורימי (התחליף הכשר לסרטן) ועם ציפוי של טוביקו כתום שמתפצפץ בפה.

סושי עטוף בביצי דגים (צילום: Maksym Kravtsov, Istock)
קליפורניה רול בציפוי טוביקו | צילום: Maksym Kravtsov, Istock

סאקה

עד שלא שילבתם סושי עם הסאקה המסורתי לא ידעתם תענוג יפני מהו. הסאקה הוא למעשה יין שהבסיס שלו הוא אורז. נשמע מוזר? גם לנו, אבל הטעם והשכרות הקלילה שמביא איתו יין האורז היפני, כבשו אותנו מהפעם הראשונה. ישנם כל מיני סוגים ורמות שונות של סאקה, בדיוק כמו היין שאנחנו מכירים, אבל בכל מקרה אנחנו ממליצים לכם לשתות אותו חם, וכדי להיכנס לגמרי לאווירה היפנית, גם ללוות את השתייה בברכת "קמפאי", שהיא ה"לחיים" של היפנים.

סאקה (צילום: tkosa65, Istock)
אל תוותרו עליו | צילום: tkosa65, Istock

ואם זה לא הספיק, הנה עוד כמה שמות מוזרים 

פוטומאקי - רול עבה שמכינים בדרך כלל מאצה שלמה, ומכיל הרבה רכיבים בתוכו. נהוג להגיש פוטומאקי חתוך ל-4 או 8 חתיכות, ונראה אתכם מצליחים לסיים אותו בביס אחד.

מאקי - רול דק שמכיל בדרך כלל בין מרכיב אחד לשניים, ומגולגל בתוך חצי או שלושת-רבעי אצה. נהוג להגיש מאקי חתוך ל-6 או 8 חתיכות, וכיף לאכול אותו כחלק מקומבינציה מגוונת.

ניגירי - ניגירי הוא מעין "אצבע" אורז (שבדרך כלל מגיעה בזוג) שעליה פרוסת דג או חתיכת ירק שעוטפת את חלקה העליון. לפעמים סוגרים את הניגירי עם רצועה דקה של אצה, ויש מסעדות שגם מורחות מעט ווסאבי בין האורז לדג על מנת להדגיש את הטעמים של הדג.

סשימי - סשימי היא צורת חיתוך של דג לפרוסות דקות. אם תזמינו סשימי תקבלו פרוסות של דג ללא האורז, אך בדרך כלל ילווה אותן קישוט של ירקות.

ניגירי יאקימונו (צילום: יאקימונו)
ועכשיו נראה אתכם, מה בתמונה? | צילום: יאקימונו

טמפורה - טמפורה היא למעשה בלילה שמטגנים בה ירקות/ דגים או אפילו רולים בשלמותם. בכל צורה שהיא, אנחנו מאוד ממליצים לשלב אותה בארוחת הסושי הבאה שלכם.

אינסייד-אאוט - למי שקצת פחות רגיל לטעם של האצות, מומלץ לאכול את הסושי בגרסה ה"הפוכה" שלו, כלומר כאשר האורז בחוץ והאצה בפנים - כך הטעם של האצה פחות מורגש, וגם החלק היחסי שלה ברול קטן יותר.

ג'ינג'ר - יש מי שחושב שלג'ינג'ר הכבוש שמוגש לצד הסושי יש טעם של סבון, והוא לא לגמרי טועה - תפקידו המקורי של הג'ינג'ר הוא לנקות טעמים בפה בין ביס לביס. בארץ, השורש השנוי במחלוקת קיבל תפנית מפתיעה, ואוכלים אותו יחד עם הסושי. 

ועכשיו, אחרי שהפכתם למומחים, צפו  הערב בפרק הסושי של "הצילו!", ואולי בפעם הבאה כבר ניתן לכם מתכונים כדי להכין סושי לגמרי בעצמכם.

"הצילו! אני לא יודע לבשל", הערב (שלישי) ב-21:00

>> חולמים גם אתם לבשל כמו גדולים? בואו להירשם לעונה החדשה של "מאסטר שף"